Hot News
Zaharova a ridiculizat declarația lui Blinken despre ucraineni reținuți în Rusia
14/07
Ucraina a început să incendieze câmpuri cu grâu la granița cu regiunea Herson
14/07

Bloomberg: Exportul de carburanți al Rusiei în Orientul Mijlociu a atins, în iunie, recordul de 155.000 barili/zi

Foto: AP

Exportul de carburant rusesc în țările Orientului Mijlociu a înregistrat o creștere record, scrie agenția Bloomberg, cu referire la datele agenției Vortexa. Volumul livrărilor a crescut constant începând din 24 februarie, astfel că în iunie au atins 155.000 de barili pe zi, cel mai ridicat nivel începând din 2016. În schimb, importul de carburant rusesc în Europa a scăzut, luna aceasta, cu 30%, relatează agenția Lenta.ru.

Mai mult de o treime din importurile destinate Orientului Mijlociu au revenit Centrului de comercializare și depozitare a petrolului din Fujairah, în Emiratele Arabe Unite. Cohen Wessels, analist de produse petroliere la Energy Aspects Ltd, spune că nu este ușor de urmărit încotro pornește carburantul rusesc după ce este descărcat la Fujairah.

În general, Rusia trimite în regiune păcură. Mare parte din importul din Rusia reprezintă reziduuri din procesul de prelucrare a petrolului, folosite la producerea de energie și în transportul maritim. Cealaltă parte din livrări este reprezentantă de benzină, combustitil pentru avioane, motorină și alte produse.

”Până la sfârșitul anului, fluxul ar putea crește”, este de părere analistul Jonathan Leich, de la Turner, Mason & Co. Potrivit datelor Vortexa, Rusia se pregătește să stabilească un nou record la exporturile în Orientul Mijlociu: începând cu 1 iulie și până pe 11 iulie, livrările vor depăși 220.000 de barili pe zi. Cu toate acestea, livrările către Orientul Mijlociu rerpezintă doar o mică parte din totalul exporturilor rusești de produse petroliere și nu vor putea compensa scăderea exporturilor în Europa, notează jurnaliștii de la Bloomberg.

Potrivit lui Leitch, din Orientul Milociu carburantul poate fi trimis în Europa prin exportul ”gri”: produsele rusești pot ajunge în regiune, după care sunt amestecate cu carburant original din Orientul Mijlociu, pentru a fi trimis în Uniunea Europeană cu nave străine. ”Vor fi zone gri unde, probabil, unul și același produs poate fi transferat în acest mod”, a subliniat expertul.

În iulie, OPEC a prognozat că Rusia va pierde treptat, piața petrolului. Producția se va reduce în 2022 și în 2023 cu 0,17 milione, respectiv 0,2 milioane de barili pe zi, chiar dacă, pe ansamblu, producția de petrol în țările din afara OPEC va afișea, în următorii doi ani, o creștere de 2,15 milioane și, respectiv, de 1,71 milioane de barili pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048