Hot News
Principalul rezultat al anului 2022: s-a înțeles în cine poți avea încredere, a declarat Lavrov
19/12
Peskov a dezmințit informațiile privind dorința lui Putin de a forța Minskul să participe la operațiunea militară specială
20/12

Putin a discutat cu Lukașenko despre un spațiu comun de apărare

19 decembrie 2022. Minsk. Liderii rus și belorus, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko/ Foto: TASS

În cadrul negocierilor purtate, luni, la Minsk, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat cu omologul său belorus, Aleksandr Lukașenko, despre posibilitatea creării unui spațiu comun de apărare, a anunțat chiar liderul de la Kremlin la conferința de presă organizată la încheierea convorbirilor bilaterale, informează cotidianul Izvestia.

„Bineînțeles, în cadrul discuțiilor de astăzi, am analizat în detaliu inclusiv chestiunile legate de formarea unui spațiu comun de apărare, cât și cele referitoare la securitatea Statului Unional, precum și cooperarea în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), ținând cont de faptul că președinția ODKB va trece la Republica Belarus de la 1 ianuarie”, a declarat președintele rus.

De asemenea, potrivit spuselor sale, Moscova și Minskul intenționează să dezvolte în comun arme noi și să continue practica exercițiilor militare comune.

Foto: TASS

„Vă reamintesc că, în cadrul implementării consecvente a doctrinei militare comune a Rusiei și a Republicii Belarus se efectuează o planificare militară comună. Funcționează o grupare regională de trupe ruso-belorusă. În prezent, pe teritoriul Republicii Belarus se derulează activități de pregătire pentru luptă a formațiunilor și unităților militare ale țării noastre”, a subliniat Putin.

Potrivit acestuia, „a fost creat și este în serviciul de alertă un sistem unificat de apărare aeriană”.

Tot luni, miniștrii Apărării din Rusia și Belarus, Serghei Șoigu și Viktor Hrenin, au discutat la Minsk despre consolidarea capacităților de apărare ale celor două țări.

Luni au avut loc convorbiri la nivel înalt ruso-belaruse în format extins. Potrivit lui Putin, discuțiile au avut rezultate foarte bune.

După cum menționează Izvestia, la 3 decembrie, Șoigu și Hrenin au semnat, de asemenea, un protocol între cele două țări privind introducerea de modificări în textul acordului privind securitatea regională comună în domeniul militar.

Înainte, la 30 noiembrie, Hrenin a apreciat că țările occidentale consideră Rusia și Belarus ca adversari și analizează probleme cu caracter ofensiv.

La 2 noiembrie, Șoigu a declarat că Moscova și Minskul procedează la o armonizare militară a grupării regionale de trupe pe teritoriul Republicii Belarus. El a menționat că se continuă formarea unui spațiu comun de apărare. În special, funcționează deja un sistem comun de apărare aeriană.

La 10 octombrie, Lukașenko și Putin au convenit să desfășoare o grupare de forțe regionale comune. La acel moment, Ministerul belorus al Apărării a declarat că sarcinile grupării de trupe aliate sunt strict defensive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874972