Hot News
Christian Orr: Pentru SUA, un atac electromagnetic este cea mai serioasă amenințare militară
04/01
Polii făgăduinței: SUA, China și Rusia formează o nouă multipolaritate
04/01

Autoritățile SUA au răspuns dur la principala solicitare formulată de Zelenski la Washington

Foto: russpolitik.com

SUA nu s-au străduit să ducă la îndeplinire solicitarea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski (în imagine), privind livrarea de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ATACMS, informează publicația Politico, preluată de RIA Novosti.

Potrivit informațiilor obținute de Politico, Administrația americană a refuzat categoric să doteze Forțele Armate ale Ucrainei cu sisteme de rachete tactice, deoarece consideră că o astfel de tehnică militară este prea periculoasă în contextul confruntării cu Rusia.

După cum notează autorii articolului din publicația menționată, armele americane capabile să lanseze lovituri până la 300 de kilometri în adâncimea teritoriului inamic rămân pe lista principalelor dorințe ale conducerii de la Kiev. În același timp, specialiștii occidentali subliniază că echiparea trupelor militare cu astfel de sisteme avansate precum Patriot și ATACMS nu va oferi un avantaj decisiv. În plus, este foarte posibil ca ele să nu fie potrivite pentru îndeplinirea misiunilor din Ucraina din cauza caracteristicilor lor tactice și tehnice specifice, susțin experții.

Patriot, spre exemplu, reprezintă un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune la mare altitudine, folosit împotriva rachetelor balistice intercontinentale și a avioanelor care zboară la mare înălțime. Nu este ceea ce trebuie împotriva unor rachete convenționale și a aparatelor de zbor fără pilot, au precizat specialiștii.

La sfârșitul lunii decembrie, Zelenski s-a deplasat la Washington, unde s-a întâlnit cu președintele SUA, Joe Biden, și cu liderii Congresului. Vizita sa a fost programată să coincidă cu anunțul unui nou pachet de ajutor militar de 1,85 miliarde de dolari pentru Kiev, inclusiv o baterie de sisteme de rachete sol-aer Patriot.

De la începutul operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina, Statele Unite și aliații săi au furnizat echipamente militare în valoare de miliarde de dolari pentru armata ucraineană. Moscova a precizat în repetate rânduri că Occidentul încearcă să prelungească conflictul. Ministerul Apărării a subliniat că depozitele cu armament străin vor deveni ținte legitime pentru forțele aeriene din republica vecină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875081