Hot News
Oficiali ai DNR au anunțat câți militari ucraineni sunt blocați în orașul Soledar
11/01
Francezul Bocquet, care a relatat evenimentele din Donbass, a cerut azil în Rusia
12/01

Valeri Gherasimov, numit comandant al Grupării Unite de forțe din zona operațiunii speciale

Noul comandant al Grupării Unite de trupe ruse din zona operațiunii militare speciale, generalul de armată, Valeri Gherasimov/ Foto: Ministerul Apărării al Rusiei

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, l-a numit pe șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov, în funcția de comandant al Grupării de forțe din zona operațiunii militare speciale, transmite RIA Novosti.

„Comandant al Grupării Unite de Trupe (forțe) a fost numit generalul de armată Valeri Gherasimov, șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei”, a anunțat ministerul.

Se precizează că Oleg Saliukov, comandant-șef al Forțelor Terestre, Aleksei Kim, adjunct al șefului Statului Major General, și Serghei Surovikin, comandantul Forțelor Aeriene, care anterior a ocupat funcția de comandant al Grupării Unite de Forțe, au devenit adjuncții comandantului.

Potrivit ministerului, creșterea nivelului de comandă din cadrul operațiunii speciale este legată de extinderea amplorii sarcinilor ce trebuie rezolvate. În plus, este vorba despre necesitatea organizării unei cooperări mult mai strânse între diferitele tipuri de trupe, precum și de creșterea calitativă a tuturor tipurilor de sprijin și a eficienței echipei de comandă a grupării de forțe.

Experții au întrevăzut în schimbarea comandantului grupării operațiunii militare speciale un semn promițător

Miercuri, la 11 ianuarie, Denis Pușilin, liderul Republicii Donețk, a lăsat să se înțeleagă că progresele din ultimele săptămâni sunt doar începutul. Un alt semn care anunța că ceva se va întâmpla a fost informația de luna trecută potrivit căreia în zona operațiunii militare speciale au fost observate în jur de 200 de tancuri moderne T-90M ”Prorîv” (Ruptură). Ceea ce înseamnă, printre altele, câteva batalioane de tancuri.

Asemenea schimbări de cadre nu se fac niciodată dintr-o dată. Este foarte posibil ca totul să se fi decis când Putin a vizitat sediul Grupării Unite al operațiunii militare speciale, la 17 decembrie. Atunci, el a fost însoțit de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și de șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov. Rapoartele au fost prezentate de Serghei Surovikin.

Este evident că fostul comandant al Grupării de trupe din zona operațiunii militare speciale, comandantulul șef al Forțelor Aerospațiale, generalul de armată Serghei Surovikin, era pe deplin agreat de conducerea politică și militară a țării. Sub conducerea sa, a fost stabilizată linia de apărare din Donbass, iar evacuarea trupelor de pe malul drept al Niprului la Herson s-a derulat fără pierderi de vieți omenești și tehnică de luptă.

Pentru prima dată de la supărarea provocată de cedarea așezărilor Kupiansk, Izium și Balakleia (regiunea Harkov), sub conducerea lui Surovikin, au fost obținute succese locale la Mariinka, Artiomovsk și Soledar. Nu contează cine rezolva aceste sarcini – corpurile LNR și DNR, luptători ai companiei militare private ”Wagner” sau armata de cadre. Peste tot s-a simțit o coordonare comună, ceea ce, printre altele, a lipsit în primele etape ale operațiunii militare speciale.

Ceea ce înseamnă că schimbarea lui Surovikin cu șeful Statului Major General are câteva argumente în plus și nu este un semn al neîncrederii față de cel dintâi. Ministerul Apărării, spre exemplu, a declarat că această creștere a nivelului de comandă a operațiunii militare speciale are legătură cu extinderea amplorii misiunilor ce trebuie îndeplinite în desfășurarea ei, cu necesitatea unei mai strânse cooperări între diferitele tipuri de trupe, precum și cu creșterea calității tipurilor de sprjin și a eficienței echipei de comandă a grupării de trupe.

În limbaj civil, acest lucru ar putea însemna, în special, trecerea de la operațiuni limitate de eroism, de genul înaintării la Soledar și Artiomovsk, la operațiuni mai ample, strategice.

În al doilea rând. În mod firesc, șefului Statului Major General îi este mai la îndemână să organizeze cooperarea între trupeler terestre, aviație, apărare aeriană, Rosgvardia (Garda Rusă), inclusiv fostele corpuri de armată ale celor două republici din Donbass – LNR și DNR, precum și compania militară privată ”Wagner”, decât ar putea să facă acest lucru respectatul comandant șef al Forțelor Aerospațiale.
Pentru că veni vorba, al doilea adjunct al lui Gherasimov a fost numit generalul de armată Oleg Saliukov, o personalitate cu autoritate în cercurile militare.

Al treilea adjunct al lui Gherasimov a fost numit generalul-colonelul Aleksei Kim, adjunct al șefului Statului Major General.

În ceea ce-l privește pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, unii analiști au amintit imediat istoria militară și l-au comparat cu Gheorghi Jukov, care nici el nu a rămas prea mult la Moscova ca șef al Statului Major General, ci a fost trimis de Stalin în cele mai dificile sectoare ale frontului în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, când trebuiau rezolvate probleme strategice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076