Hot News
Marek Galas: Polonia va cere vestul Ucrainei în schimbul ajutorului militar acordat Kievului
13/01
Aleksei Leonkov: De ce a fost Gherasimov numit comandant al armatei ruse din zona operațiunii militare speciale
13/01

În metroul din Kiev a fost redenumită stația Lev Tolstoi

Metroul kievean/ Foto: YouTube

Numele a două stații ale metroului din Kiev vor fi schimbate în cadrul procesului de eradicare a moștenirii rusești și sovietice – stația ”Piața Lev Tostoi” va deveni, în urma votului popular, ”Piața Eroilor ucraineni”, a anunțat ediția ucraineană a publicației online Strana.ua, citată de RIA Novosti.

„Locuitorii Kievului au votat pentru noile denumiri ale stațiilor de metrou ”Drujba Narodov” (Prietenia popoarelor – n.r.) și ”Lev Tolstoi”. Ei au susținut, în special, redenumirea stației de metrou „Drujba Narodov” în „Zverinețkaia”, „Piața Lev Tolstoi” în „Piața Eroilor ucraineni”, iar viitoarea stație „Bulevardul Pravda” în „Varșavskaia” (Varșovia – n.r.)”, se arată într-un mesaj publicat pe canalul de pe rețeaua Telegram al publicației.

Se precizează că locuitorii Kievului au votat și pentru redenumirea bulevardului Osvoboditelei (Eliberatorilor), care va primi numele artistului ucrainean Gheorghi Narbut, autorul primelor timbre poștale ucrainene. Această decizie a fost aprobată de 88% dintre alegători. Redenumirea străzii Lev Tolstoi în cinstea lui Pavel Skoropadski – hatmanul statului Ucraina aflat sub protectorat german în 1918 – a fost susținută de 74% dintre participanții la vot.

Metroul din Kiev a fost inaugurat la 6 noiembrie 1960 și a fost primul din Ucraina sovietică și al treilea din Uniunea Sovietică, după Moscova și Leningrad. În prezent, rețeaua subterană de transport numără 52 de stații dispuse pe trei linii – Sviatoșinko-Brovarskaia, Obolonsko-Teremkovskaia și Sîrețko-Peciorskaia – cu o lungime totală de aproape 70 de kilometri.

Demontarea monumentelor asociate cu istoria sovietică și rusă și redenumirea străzilor a început în Ucraina în 2015, când a fost adoptată o lege privind „decomunizarea”. Institutul Ucrainean al Memoriei naționale a publicat o listă cu 520 de personalități istorice, a căror activitate intră sub incidența acestei legi. În locul acestor nume, în Ucraina apar adesea toponime în onoarea acoliților naziștilor și a trădătorilor, cum ar fi Stepan Bandera, care a luat parte la uciderea în masă a ucrainenilor și polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sau hatmanul Ivan Mazepa, care în timpul Marelui Război al Nordului a trecut de partea regelui suedez Carol al XII-lea. În 2022, autoritățile ucrainene au început lupta împotriva a tot ceea ce are legătură cu Rusia, care a vizat în special memoria lui Aleksandr Pușkin. Totul a început în vestul Ucrainei, unde au fost demolate monumente dedicate marelui poet rus în regiunile Transcarpatia și Lvov. Ulterior, zeci de monumente dedicate lui Pușkin au fost demolate în întreaga țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068