Hot News
MAE, despre nedumerirea organizațiilor evreiești din cauza criticilor lui Lavrov
23/01
Primarul Moscovei: Capitala rusă are unul dintre cele mai mari parcuri de autobuze electrice din lume
23/01

Oficial elvețian, despre soarta activelor rusești înghețate în Țara cantoanelor

Foto: 24newnews.ru

Transferul către Ucraina a activelor rusești din Berna care au fost înghețate de autoritățile elvețiene ar încălca dreptul de proprietate garantat de Constituție, a declarat ministrul elvețian al Economiei și Cercetării, Guy Parmelan (în imagine), relatează Izvestia.

„În Elveția, dreptul la proprietate este fundamental și este garantat de Constituție. <…> Suntem un stat de drept. Suntem obligați să respectăm Constituția și legislația în vigoare”, a subliniat el într-un interviu acordat ziarului Matin Dimanche.

Între timp, la 19 ianuarie, șeful Departamentului federal pentru Afaceri Externe, Iñazio Cassis, a declarat că autoritățile elvețiene nu exclud posibilitatea ca activele rusești înghețate să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei. Totodată, el a subliniat că, în momentul actual, în Elveția nu există instrumente legislative care să permită confiscaarea activelor Federației Ruse.

Tot la 19 ianuarie, reprezentantul permanent interimar al Rusiei la Uniunea Europeană, Kirill Logvinov, a declarat pentru cotidianul Izvestia, că Executivul european continuă să lucreze pe direcția armonizării legislației statelor membre în ceea ce privește sechestrarea și confiscarea activelor rusești. Potrivit oficialului rus, deocamdată  Bruxelles-ul dojenește statele membre care „nu finalizează procesul de înghețare” a activelor rusești.

Tot atunci, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că intenționează să înceapă să transfere activele rusești confiscate către Ucraina.

În aprilie 2022, autoritățile elvețiene au declarat că au înghețat active rusești în valoare de 7,5 miliarde de franci (peste 8 miliarde de dolari).

Moscova a avertizat în repetate rânduri că va lua măsuri de răspuns în cazul confiscării activelor rusești din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875196