Hot News
Presa ucraineană îi prezintă pe cei care au murit de mâna armatei ucrainene ca fiind victime ale militarilor ruși
19/02
Politician german, critic la adresa Kievului, care a cerut bombe cu fragmentare și cu fosfor
19/02

Nebenzia: Consiliul de Securitate al ONU a eșuat în privința Minsk-2

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia/ Foto: TASS

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a eșuat în privința Acordurilor Minsk-2, nu și-a îndeplinit obligația sa directă – aceea de a menține pacea și securitate, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, citat de cotidianul Izvestia.

„Procesul de la Minsk a eșuat, devenind un insucces evident al Consiliului de Securitate al ONU în domeniul diplomației preventive, pe care mulți dintre voi o numiți ca fiind una dintre cele mai importante sarcini ale acestui organism”, a spus Nebenzia, vorbind la o reuniune a Consiliului de Securitate al organizației mondiale pe tema aniversării Acordurilor de la Minsk.

După cum a precizat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU la reuniunea convocată la inițiativa Rusiei, partea rusă este foarte dezamăgită de situația care s-a creat, deoarece subminează autoritatea Consiliului de Securitate al ONU.

El a mai adăugat că, în situația legată de Acordurile de la Minsk, țările occidentale „țineau șarpele la piept” și pregăteau Kievul pentru un război împotriva Rusiei în avantajul propriilor interese geopolitice. În acest sens, Nebenzia i-a rugat pe partenerii occidentali să răspundă la întrebarea cum au făcut ca, împărțind în dreapta și în stânga promisiuni că vor susține procesul de la Minsk, în realitate au făcut exact invers.

„Cum s-a întâmplat că, în timp ce ați repetat an de an, chiar în această sală, tezele privind susținerea procesului de la Minsk, în timp ce ați semnat documente cu noi, ați ținut, în același timp, un șarpe la piep, știind foarte clar că, pentru voi, procesul de la Minsk nu este decât o perdea de fum pentru reînarmarea regimului de la Kiev și pentru pregătirea lui de război împotriva Rusiei, în numele intereselor voastre geopolitice? Recentele mărturisiri ale președintelui francez, François Hollande, cancelarului german, Angela Merkel, și ale fostului premier britanic, Boris Johnson, nu lasă nici o urmă de îndoială că Occidentul nu făcea decât să imite un proces constructiv. Declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, conform căreia Alianța se pregătea de război cu Rusia încă din 2014 dezvăluie un plan de izolare geopolitică și slăbire a țării noastre, ce se încearcă a fi implementat sub ochii noștri. Dezvăluirile lui Poroșenko și Zelenski caracterizează în mod elocvent această întreagă schemă criminală. Corpus delicti este evident, motivul este clar”, a subliniat diplomatul.

La 16 februarie, reprezentantul oficial al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Moscova a depus multe eforturi pentru a împinge țările occidentale să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul Acordurilor de la Minsk a căror transpunerea în practică ar garanta rezolvarea pașnică  a conflictului ucrainen. Potrivit acestuia, mai târziu s-a înțeles că, de fapt, nimeni altcineva în afară de Rusia nu era interesat de acest lucru.

La 31 ianuarie, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a declarat că, datorită Acordurilor de la Minsk, Kievul a avut la dispoziție opt ani pentru a-și reconstrui armata și economia.

La 7 decembrie 2022, fostul cancelar german Angela Merkel a făcut ea însăși o declarație de mare rezonanță, potrivit căreia Acordurile de la Minsk au fost doar o încercare de a da timp Ucrainei pentru ca Kievul să devină mai puternic și să poată ține piept Rusiei.

Acordurile de la Minsk reprezintă un pachet de documente adoptate în 2014-2015 pentru a rezolva situația din sud-estul Ucrainei. Protocolul de la Minsk a fost semnat la 5 septembrie 2014 de membrii Grupului de contact și de șefii Republicii Populare Donețk (DNR) și ai Republicii Populare Lugansk (LNR). Așa-numitul Minsk-2, un set de măsuri de punere în aplicare a Acordurilor de la Minsk, a fost convenit în februarie 2015 de către liderii Germaniei, Rusiei, Franței și Ucrainei.  La 17 februarie 2015, Consiliul de Securitate a adoptat rezoluția 2202, care a aprobat Pachetul de măsuri pentru implementarea Acordurilor de la Minsk. Rezoluția a făcut din aceste acorduri singura bază legală pentru soluționarea conflictului intra-ucrainean, care a primit, prin Consiliul de Securitate al ONU, sprijinul întregii comunități internaționale.

Pe 12 februarie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că minciuna Occidentului cu privire la obiectivele Acordurilor de la Minsk trebuie să fie consemnate și calificate în spațiul juridic. Astfel, semnatarii acordurilor au înșelat întreaga comunitate internațională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874977