Hot News
MAE chinez: Moscova și Beijingul au convenit să opună împreună rezistență intimidărilor
22/02
Riabkov: Decizia Rusiei privind START nu aduce lumea mai aproape de un război nuclear
23/02

Vladimir Putin s-a întâlnit cu șeful diplomației chineze, Wang Yi

Wang Yi și Vladimir Putin/ Foto: TASS

Wang Yi a sosit la Moscova la 21 februarie, a purtat discuții cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev și cu ministrul de Externe, Lavrov. Mass-media și experții consideră vizita lui Wang Yi drept o pregătire a vizitei președintelui chinez, Xi Jinping, relatează BFM.ru.

Miercuri, Vladimir Putin s-a întâlnit cu șeful diplomației chineze, Wang Yi. La începutul primei părți a întâlnirii, președintele Rusiei l-a rugat pe oaspetele să transmită cele mai bune urări președintelui Xi Jinping, pe care l-a numit prieten. Putin a precizat că Rusia așteaptă, de asemenea, vizita lui Xi Jinping însuși.

Cotidianul american The Wall Street Journal a scris, anterior, că deplasarea liderului chinez la Moscova este planificată „în lunile următoare”, posibil în primăvară.

La rândul său, șeful Biroului pentru Afaceri Externe al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, Wang Yi, a declarat că relațiile ruso-chineze au rezistat presiunii comunității internaționale și se dezvoltă în mod stabil. Beijingul este pregătit să consolideze cooperarea strategică cu Moscova în interesele țărilor noastre și ale lumii, a conchis el.

În ajun, The New York Times a afirmat că Beijingul încearcă să se distanțeze de Rusia și să se apropie de Europa pentru a stabiliza atât propria economie, cât și cea mondială.

Ce ar putea însemna, în acest context, vizita lui Wang Yi? Ce spune, în acest sens, Fiodor Lukianov, președinte al Prezidiului Consiliului pentru politică externă și de apărare, redactor-șef al revistei Russia in Global Affairs:

„Din câte înțeleg, Wang Yi a venit cu o misiune concretă, el pregătește sosirea la Moscova a președintelui chinez, Xi Jinping. După toate probabilitățile, Xi va deveni președinte pentru un nou mandat în martie, după sesiunea corespunzătoare. Iar el intenționează ca prima vizită să o efectueze la Moscova, ceea ce, desigur, va fi un semn, un gest de consolidare a relațiilor. Pentru că acum, tot ce face China, literalmente fiecare pas, este privit sub lupă de toți, iar influența acestei țări asupra afacerilor mondiale crește. Nu știu cum trebuie interpretat acest lucru, ca simbolism sau strategie, dar cred că și una și alta. Ceea ce scrie New York Times este de înțeles: întoarce pe dos și una și cealaltă. Firește, vizita în Europa și la Moscova constituie un tot unitar: prezența, discursul la conferința de la Munchen, apoi o escală în Ungaria, după care Moscova – este destul de logic.

China nu se distanțează de Rusia, China nu se apropie de Rusia, China încearcă să mențină o relație a echilibrului constructiv. Dar, bineînțeles, înainte de toate, ea este interesată de propria situație economică, și de aceea încercarea de a repara legăturile cu Europa, care se clatină din cauza presiunii americane, este foarte importantă pentru China. A afirma, în același timp, că China își va reduce cumva contactele cu Rusia pentru a servi interesele economiei sale înseamnă să nu înțelegi deloc cum este construită politica, diplomația chineză. Atât în plan strategic, cât și în plan geopolitic este absolut evident că acum Rusia este pentru China un partener deosebit de important, mai ales că, în relațiile cu Statele Unite, în pofida unor încercări anemice de a le îmbunătăți, situația nu face decât să se deterioreze. Iar dacă este așa, pe cine altcineva să se bazeze dacă nu pe Rusia?”.

Sosit marți în Rusia, Wang Yi s-a întâlnit în aceeași zi cu secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev. Tema discuțiilor nu a fost dezvăluită. Iar miercuri dimineață, șeful diplomației chineze a avut convorbiri cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

La Beijing, vizitele lui Wang Yi în Europa și în Rusia sunt percepute ca o încercare de a împăca pe toată lumea cu toată lumea. Iar articolele despre distanțarea Chinei de Rusia sunt considerate ca săgeți intenționat aruncate din Washington, spune Aleksei Maslov, directorul Institutului de Studii Asiatice și Africane de la Universitatea de Stat din Moscova:

„Strict vorbind, China nu s-a îndepărtat niciodată de Europa, Europa a fost cea care a încercat să se îndepărteze de China, introducând diferite metode de restricționare a investițiilor chinezești și de filtrare a investițiilor chinezești. Acum, China își schimbă tactica, iar din ceea ce se vede din turneul european al lui Wang Yi, el încearcă să promoveze o politică față de țările UE, una destul de diversificată și o altă politică față de Washington. Cu alte cuvinte, China vrea să explice că Beijingul nu este în nici un caz adversarul comunității europene, iar în același timp noi nu am văzut vreo respingere puternică din partea liderilor europeni a acestei inițiative chineze.

Față de Washington, unde aude că este acuzată ba că baloanele zboară nu unde trebuie, ba că problema Taiwanului nu se rezolvă așa, China promovează o cu totul altă politică. China este extrem de interesată ca situația din jurul Ucrainei să fie cel puțin înghețată, să nu existe o acțiune militară, iar atunci China poate continua ceea ce se numește business as usual. Pentru asta însă, trebuie să ajungă la un acord cu toți. Tocmai de aceea, China a intrat într-un rol foarte neobișnuit pentru ea – de intermediar, aducător de pace. Deocamdată nu am auzit să fie anunțate inițiative de pace din partea Chinei, despre ele s-a scris numai, dar este evident că, dacă Beijingul va reuși ceva, măcar să avanseze un pic, el iese în prima linie, ceea ce nu-i convine deloc Washingtonului. Tocmai de aceea, zilele trecute a țâșnit, din multele mass-media americane, informația că Beijingul încearcă să se îndepărteze de Rusia. Dar în același timp, vedem că acum, la întâlnirea cu Putin și cu Lavrov, Wang Yi, un diplomat de rang înalt al Chinei, spune că relațiile noastre nu s-au schimbat, el confirmă că, în planul cooperării strategice, nu există schimbări”.

În ajun, China a prezentat șase principii pentru asigurarea securității globale, document pe care Wang Yi îl anunțase anterior la Munchen. Toate acestea principii se rezumă la respect față de suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, la respectarea Cartei ONU și la rezolvarea conflictelor pe cale pașnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875090