Hot News
Vucic califică drept minciună informațiile potrivit cărora Serbia ar fi vândut arme Ucrainei
06/03
„Pus în fața faptului împlinit”: Occidentul pregătește ruperea în două a Ucrainei, potrivit presei
06/03

Corneliu Vlad: Nord Stream amenința ordinea mondială unipolară

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Saptamana trecuta, cancelarul Scholz s-a întâlnit cu președintele Biden la Casa Albă, dar “nu a avut curajul să discute cu acesta despre dinamitarea gazoductului Nord Stream”, a remarcat presa alternativă din SUA, nu însă și marile ziare și agenții de presă.

De la cele trei explozii de adâncime care au distrus conductele Nord Stream de sub Marea Baltică în septembrie 2022 au trecut peste cinci luni, iar impactul catastrofal geopolitic, politico-diplomatic, militar, ecologic etc. al acestei “gigantice mine submarine”, cum a numit-o un ziarist, accentuează tensiunea și nesiguranța din viața internațională.

Dar rezultatele anchetelor întreprinse oficial de state implicate sau direct interesate în cataclism sunt laconice și ambigui, iar presa mondială păstrează o tăcere “răsunătoare”.

Nicio țară nu și-a asumat până în prezent responsabilitatea pentru exploziile care au distrus conductele Nord Stream în Europa, scria ziaristul american Jim Hoft de la publicația “The Gateway Pundit” din presa alternativă americană. Și totuși, o țară a beneficiat de explozii”.

Tăcerea stupefiantă a presei a fost spartă de o remarcabilă excepție: jurnalistul câștigător al Premiului Pulitzer, Seymour Hersh, a publicat un articol de răsunet sub titlul-bombă: „Cum America a scos conducta Nord Stream”, în care relatează modul în care Statele Unite au aruncat în aer conductele Nord Stream concepute pentru a transporta gaze naturale din Rusia în Germania.

Aceste acuzații, scrie publicația americana „The Trumpet” „ar putea avea un impact masiv in Germania și un ziar influent l-a întrebat pe Hersh dacă America nu a comis de fapt un act de război împotriva aliatului său.”

La New York, Consiliul de Securitate al ONU a dezbătut aprins cererea Rusiei pentru o anchetă a ONU privind exploziile de la conductele Nord Stream din Marea Baltică. „Nu suntem aici pentru a stabili un proces în Consiliul de Securitate”, a spus ambasadorul rus Vasili Nebenzia, care a adăugat că Moscova solicită o investigație independentă în lumina îndoielilor cu privire la integritatea și transparența Danemarcei, Germaniei și Suediei în anchetele lor. A existat „dovada că explozibilii au fost plantați” în apropierea conductei în timpul unui exercițiu al NATO în vara anului 2022, a spus el, referindu-se la investigația reporterului Seymour Hersh. Dezbaterile de la ONU s-au încheiat, cum era de așteptat, fară o decizie, căci reprezentantul SUA a respins toate dovezile, iar catastrofa rămâne în continuare o mare enigma.

Oamenii politici și presa de mare tiraj din SUA și Germania mențin black out-ul și doar câteva titluri de publicații se pronunță asupra motivațiilor acțiunii. Enigma începe să se lămurească. Prin răspunsul la întrebarea: Cui folosește?

Economistul american Michael Hudson scrie în publicația “Brave New Europe” că “Germania a devenit un satelit economic al noului război rece al Americii cu Rusia, China și restul Eurasiei. Germaniei și altor țări NATO li s-a spus să impună sancțiuni comerciale și de investiții, care vor supraviețui războiului din Ucraina. Președintele Biden și purtătorii de cuvânt ai Departamentului de Stat au explicat că Ucraina este doar arena de deschidere într-o dinamică mult mai largă, care să împartă lumea în două seturi opuse de alianțe economice”, o fractură globală care “promite să fie o luptă de zece sau douăzeci de ani pentru a determina dacă economia mondială va fi o economie unipolară, centrată pe SUA, sau una multipolară, cu mai multe monede, centrată pe inima eurasiatică”.

Țara care suferă cele mai multe „daune colaterale” în această fractură globală este Germania, remarcă economistul american. “Fiind cea mai avansată economie industrială a Europei, oțelul german, produsele chimice, mașinile, autovehiculele și alte bunuri de larg consum sunt cele mai dependente de importurile de gaz, petrol și metale rusești, de la aluminiu la titan și paladiu. Cele două conducte Nord Stream urmau să furnizeze Germaniei energie la preț scăzut, dar Berlinului i s-a spus să renunțe la gazul rusesc și să se dezindustrializeze. Iar aceasta înseamnă sfârșitul preeminenței sale economice”.

Germania vă trebui să înlocuiască gazul rusesc de gazoducte cu prețuri reduse cu gaz GNL american la prețuri ridicate, ceea ce va face industria germană necompetitivă.

Relaționând diferendul discret dar profund americano-german cu conflictul ucrainean, ziaristul german Gerhard Wisnewski enumeră câteva din profiturile SUA: „Ei bine, pot vorbi aici doar despre industria de armament, industria gazului, industria financiară și alte asemenea industrii. Toți sunt implicați. Iar aceasta este o listă pozitivă pentru NATO, pentru Statele Unite, cu ce beneficii obțin din acest război”.

Ziaristul german enumeră și alte avantaje americane: “ solidaritate în cadrul NATO, mai mult control asupra aliaților, iar pe plan intern, disciplinarea cetățenilor și regimuri de frică”.

„Apoi – și acesta este un punct foarte important – avem distanțarea Germaniei de Rusia. Anglo-americanii urmăresc de peste 100 de ani să creeze o prăpastie între Rusia și Germania. Acum au realizat perfect acest lucru. Aproape toate relațiile economice sunt rupte, iar Germania e trimisă înapoi la Occident, din punct de vedere economic, în ce privește materiile prime și altele. Așadar, este un război strategic. Este pur și simplu un mod globalist de a modela lumea. Și o ordine a spațiilor. Dorim să aducem împreună spațiul occidental și atunci spațiul estic se vă unifica de la sine. Rusia și China se apropie, iar Rusia caută noi parteneri comerciali, noi cumpărători pentru materiile sale prime. Vor fi din nou blocuri și tot ce implica ele. Toate acestea sunt planificate, asta este geopolitică”.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, a apreciat că SUA au decis că Rusia și Germania au cooperat „prea bine” în ultimii 20-30 de ani, stabilind o alianță puternică bazată pe resursele rusești și pe tehnologia germană.

„ Aceasta a început să amenințe poziția de monopol a multor corporații americane și prin urmare, a fost necesar să o strice cumva ”, a spus ministrul. „Și mai există aici un aspect care ține de faptul că prietenia dintre țări, reconcilierea națională între ele, așa cum s-a întâmplat între ruși și germani, a devenit o durere la ochi pentru cei care nu vor să apară cineva pe această planetă, care să concureze cu principalul hegemon, cum SUA s-au declarat a fi”, a adăugat Lavrov.

Pentru experții în politică externă ai Washingtonului integrarea economică germano-rusă reprezintă o amenințare serioasă la adresa rolului dominant al Americii în ordinea globală. “Nord Stream a devenit ținta principală a acțiunii SUA, deoarece conducta era artera vitală care lega cele două continente și le apropia într-un bun economic comun care putea să devină cea mai mare zonă de liber schimb din lume, scrie ziaristul american Mike Whitney. De aici, și măsurile atât de disperate pentru a preveni consolidarea relațiilor economice dintre Germania și Rusia. Nord Stream trebuia să fie distrus pentru că Nord Stream a marcat sfârșitul ordinii mondiale unipolare”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875110