Hot News
Zaharova: Condiție pentru prelungirea acordului privind cerealele
06/03
Corneliu Vlad: Nord Stream amenința ordinea mondială unipolară
06/03

Vucic califică drept minciună informațiile potrivit cărora Serbia ar fi vândut arme Ucrainei

Președintele Serbiei, Alexandar Vucic/ Foto: AP/ RIA Novosti

 Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a respins categoric acuzațiile potrivit cărora țara sa vinde arme Ucrainei, relatează RIA Novosti.

„Este vorba despre o minciună sfruntată. Serbia nu a trimis nimănui arme. Serbia produce și vinde muniție. Avem multe întreprinderi ale industriei de apărare. Când produci muniție, inevitabil ea va ajunge într-o zonă de conflict sau într-o regiune de criză. Nu am vândut nici o armă, nici un pistol sau muniție Rusiei sau Ucrainei”, a declarat el reporterilor din Qatar, unde efectuează o vizită de lucru.

Vucic a reamintit că produsele industriei de apărare sârbești se livrează doar utilizatorilor autorizați, adică statelor fără restricții internaționale.

„Se spune că noi am exportat prin Turcia. Știind că există eventualitatea ca o parte din produse să fie trimise oricăreia dintre părțile aflate în conflict, am adăugat că muniția vândută Turciei nu poate fi exportată mai departe. Ce mai vreți mai mult de la noi?” a declarat președintele.

Săptămâna aceasta, mass-media și canalele de Telegram au relatat că Serbia ar fi trimis Kievului rachete pentru sistemul de lansare multiplă ”Grad”. Era vorba despre una dintre cele mai mari companii sârbe, ”Krusik”. Potrivit celor publicate, rachetele respectivei întreprinderi sunt cumpărate de o companie din Canada, care le trimite apoi în Ucraina prin Turcia și Slovacia. Ca dovadă erau prezentate copii ale unor documente de achiziție și transport al muniției, ba chiar înregistrări video.

Ministerul rus de Externe a cerut oficial Belgradului explicații pe această temă.

”Krusik” a respins categoric toate acuzațiile, declarând că nu are nicio legătură cu vânzarea rachetelor către cumpărătorul final din Ucraina și că documentele citate în mass-media sunt doar niște frânturi, folosite în mod intenționat pentru a face rău companiei. Dezmințiri au venit și din partea ministerelor Apărării și cel de Externe din Serbia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089