Hot News
Istoricul francez care a prezis destrămarea URSS a indicat următorul obiectiv al lui Putin
12/03
„Ascultați-l pe Putin cu atenție”. Îndemnul adresat rușilor de un agent american
13/03

„Ce s-ar întâmpla dacă s-ar tăia cablurile de internet transatlantice?” NATO se teme de submarinele rusești

Foto: Serviciul de presă a Ministerului rus al Apărării/ TASS

NATO este serios îngrijorată de faptul că Rusia își sporește capacitățile flotei de submarine, scrie Newsweek. În Occident se crede că Moscova poate folosi submarinele pentru a ataca infrastructura de importanță critică – cabluri de internet, conducte și alte mijloace de comunicare amplasate de pe fundul mărilor. Potrivit experților, capacitățile de care dispune Rusia în acest domeniu îi conferă un „avantaj asimetric”, scrie Gazeta.ru.

NATO se teme tot mai mult de flota de submarine rusești din cauza capacității sale potențiale de a distruge și deteriora infrastructura critică – cum ar fi, spre exemplu, cablurile de internet și conductele submarine, afirmă revista americană Newsweek, citând concluziile analiștilor.

„În decursul ultimilor ani, Moscova a construit o serie de submarine capabile să atingă cele mai importante ținte din SUA sau din Europa continentală. Iar acum, membrii NATO trag tot mai des semnale de alarmă în privința activităților flotei de submarine a lui Vladimir Putin”, scriu autorii articolului.

Marina militară a Rusiei deține una dintre cele mai multifuncționale flote de submarine din lume, continuă Newsweek. În opinia experților intervievați de publicație, în cazul puțin probabil al unui război mondial de anvergură, submarinele rusești echipate cu arme nucleare ar putea desfășura o acțiune generală de descurajare nucleară, în timp ce navele înarmate convențional ar fi folosite pentru a contracara inamicul în alte regiuni.

Michael Peterson, director al RMSI, un centru de cercetare american care studiază capacitățile militare ale Rusiei pe mare, a declarat că potențialele atacuri asupra infrastructurilor critice submarine din întreaga lume reprezintă o amenințare absolut serioasă și fondată.

„În ultimii cel puțin zece ani, Rusia și-a dezvoltat semnificativ capacitățile de război în adâncul mărilor. Cele mai multe dintre acestea se află în așa-numitul GUGI, adică Direcția principală de cercetare a adâncurilor marine din cadrul Ministerului rus al Apărării (se ocupă de pregătirea forțelor speciale subacvatice ale Marinei – n. Gazeta.Ru)”, a relatat Peterson.

Potrivit lui, în acest departament lucrează elita Marinei Militare, marinari care îndeplinesc cele mai complexe și importante misiuni pentru securitatea națională a Rusiei. Peterson a anunțat că arsenalul GUGI include, de exemplu, submarinul nuclear ”Belgorod”, unic în felul său și care este purtător al dronelor maritime ”Poseidon” – torpile nucleare subacvatice cu instalație nucleară.

O serie de alte submarine, a adăugat Peterson, sunt capabile să planteze fie dispozitive de ascultare, fie explozibili pe obiective precum cabluri de mare adâncime de pe fundul oceanului. GUGI are, de asemenea, capacitățile necesare pentru derularea unor activități de spionaj, gestionarea escaladării sau pur și simplu pentru a purta un război cu pagube însemnate provocate inamicului, este convins expertul.

„Vă puteți imagina ce s-ar întâmpla dacă rușii ar tăia cablurile de internet transatlantice – ar avea implicații financiare uriașe, limitând, de asemenea, în mod sever comunicațiile dintre Statele Unite și Europa continentală. Iar Rusia dispune de astfel de capacități, care sunt deosebit de semnificative”, a avertizat directorul RMSI.

Peterson a explicat că aceste cabluri sunt extrem de greu de apărat. „Deoarece Rusia are capacități avansate de luptă pentru operațiuni în adâncul mărilor, acest lucru oferă Moscovei un avantaj asimetric”, a spus el.

Un alt expert care a vorbit pentru Newsweek, Njord Wegge, profesor la Academia Norvegiană de Apărare, a declarat că Norvegia a întărit semnificativ dispozitivul de patrulare din Marea Nordului. El a legat acest lucru de exploziile de la gazoductele Nord Stream, din septembrie anul trecut, incident în urma căruia Oslo se teme pentru propriile conducte. (O investigație recentă a jurnalistului american Seymour Hersh afirmă că Norvegia, împreună cu SUA, a pus la punct și a dus la îndeplinirea operațiunea de aruncare în aer a celor două gazoducte Nord Streams. – n.”Gazeta.Ru”).

„Acțiunea de sabotare a gazoductelor Nord Stream, din Marea Baltică, a fost impresionantă. Rusia a oprit practic toate livrările sale către Europa. În orice caz, Norvegia a devenit, în prezent, cel mai mare exportator de gaze. Prin urmare, în cazul unui conflict militar, aceste instalații submarine ar fi, desigur, vulnerabile”, a explicat Wegge.

Vorbind despre un potențial conflict direct între Rusia și NATO, Peterson de la RMSI a apreciat că principalul teatru de operațiuni militare se va desfășura pe uscat. El amintește, totuși, că doctrina militară a Federației Ruse presupune provocarea celor mai mari daune strategice inamicului. Iar utilizarea flotei de submarine oferă Moscovei un avantaj în acest sens.

Peterson a declarat că sabotarea unor obiective de infrastructură de importanță critică reprezintă un tip relativ nou de activitate militară. Și este unul dintre domeniile în care Rusia simte că deține un avantaj. Ca exemplu, analistul menționează acțiunile întreprinse de Moscova pe parcursul operațiunii militare speciale – atacurile lansate de aviație și de Marina Militară asupra instalațiilor de infrastructură fixă din Ucraina s-au dovedit eficiente.

„Războiul din Ucraina a confirmat capacitatea Marinei Militare a Rusiei de a îndeplini o parte importantă a strategiei militare a Rusiei și a arătat că flota constituie o forță cu mare putere de luptă, în ciuda pierderii unor nave”, a explicat expertul.

În încheiere, Peterson susține că nivelul de amenințare al submarinelor rusești este acum la fel de ridicat ca în timpul Războiului Rece. „Avem motive să credem că submarinele nucleare rusești sunt desfășurate în așa fel încât să controleze coasta Statelor Unite, Marea Mediterană și alte zone periferice ale Europei. Astfel de acțiuni au fost caracteristice flotei de submarine sovietice în timpul Războiului Rece”, a rezumat analistul.

1 Comment

  1. Vlad spune:

    Și SUA a distrus Nord Stream. Așa că……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875168