Hot News
Summitul ruso-chinez: principalele momente politice
23/03
Vzgliad: Prietenia dintre Rusia și China a fost un șoc pentru SUA
23/03

Duma de Stat a adoptat o declarație privind genocidul comis de Germania și complicii ei împotriva popoarelor URSS în anii celui de-al Doilea Război Mondial

Stalingrad, 1942. Fântâna ”Hora copiilor”/ Foto: russian7.ru

Reunită în ședință plenară, Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a adoptat miercuri o declarație prin care recunoaște drept genocid împotriva popoarelor Uniunii Sovietice acțiunile Germaniei și ale complicilor săi din anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, transmite TASS.

„În temeiul prevederilor înscrise în Carta Organizației Națiunilor Unite, din 26 iunie 1945, în Carta și verdictul Tribunalului de la Nürnberg, în Convenția privind prevenirea și pedepsirea crimelor de genocid, din 9 decembrie 1948, în Convenția privind imprescriptibilitatea crimelor de război și a crimelor împotriva umanității, din 26 noiembrie 1968, Duma de Stat recunoaște actele criminale săvârșite de invadatorii fasciști germani și de complicii lor împotriva populației civile a URSS drept genocid al popoarelor Uniunii Sovietice”, se arată în declarație.

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus/ Foto: TASS

Documentul a fost elaborat de Comitetul pentru afaceri internaționale al Dumei. Potrivit textului, Camera Inferioară consideră de importanță principială o evaluare judiciară și de drept a crimelor de război și a crimelor împotriva umanității comise în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945 de către autoritățile germane, de forțele lor armate, inclusiv trupele SS și complicii acestora, „precum și de trădătorii din rândul locuitorilor din teritoriile ocupate, care au jurat credință regimului lui Hitler”.

Autorii declarației subliniază că deciziile luate în ultimii ani de instanțele rusești califică fără echivoc actele criminale ale hitleriștilor și ale complicilor lor drept genocid împotriva comunitățile naționale, etnice și de rasă care formau populația URSS. „În prezent, când cauzele și rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial se transformă dintr-un obiect de cercetare istorică și memorială într-un instrument de confruntare geopolitică, asemenea hotărâri judecătorești sunt la mare căutare. Ele reprezintă avertismente lipsite de ambiguitate la adresa revanșiștilor politici pe care lecțiile trecutului nu i-au ajutat cu nimic”, se arată în declarație.

Încercări de revizuire a istoriei

În document se subliniază că deosebit de cinice arată încercările autorităților de astăzi ale Germaniei de a promova teza falsă despre presupusa responsabilitate și asemănare a Germaniei lui Hitler cu URSS, precum și dorința de a arunca pe umerii Uniunii Sovietice „vina Germaniei pentru declanșarea celui mai mare și mai sângeros conflict din istoria modernă a omenirii”. „Autoritățile Germaniei evită în mod cinic orice demers de eternizare a memoriei milioanelor de cetățeni sovietici pașnici devenite victime ale „războiului ei total” pe Frontul de Est, refuzând consecvent să achite compensații locuitorilor Lenindragului asediat”, se arată în declarație.

Comentând declarația adoptată, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că peste 13 milioane de civili din URSS au devenit victime ale ocupației naziste. El a reamintit că una dintre aceste crime a fost comisă cu exact 80 de ani în urmă – la 22 martie 1943 – în satul belorus Hatîn. „Pedepsitorii i-au îngrămădit pe săteni – adulți și copii – într-un hambar, au turnat benzină și i-au dat foc. Cei care au încercat să scape au fost împușcați. Nici o altă țară nu a suferit astfel de orori în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cum a îndurat poporul sovietic. Iar astăzi, SUA și țările europene încearcă să oblige lumea să uite prețul plătit de noi pentru victoria asupra fascismului”, a spus Volodin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097