Hot News
Jurnalist american: Cancelarul german ajută SUA să ascundă adevărul despre exploziile de la Nord Stream
23/03
Duma de Stat a adoptat o declarație privind genocidul comis de Germania și complicii ei împotriva popoarelor URSS în anii celui de-al Doilea Război Mondial
23/03

Summitul ruso-chinez: principalele momente politice

Cei doi lideri, Vladimir Putin și Xi Jinping/ Foto: Reuters

MAE rus: Putin și Xi Jinping au trimis un ”semnal direct către SUA”

Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Chinei, Xi Jinping, au trimis un „semnal direct” Statelor Unite privind inadmisibilitatea unui război nuclear, relatează presa rusă.

În cadrul vizitei de stat efectuate la Moscova, în perioada 19-21 martie, cei doi lideri au semnat o declarație comună privind planul de dezvoltare a cooperării economice și un document referitor la adâncirea parteneriatului strategic. În acest al doilea text, Putin și Xi au subliniat că, într-un război nuclear, nu pot exista învingători și că un astfel de conflict nu trebuie declanșat niciodată.

Cei doi președinți au îndemnat toate țările semnatare ale Declarației comune a liderilor celor cinci state nucleare să respecte în practică principiul cheie al acestui document, și anume să „reducă în mod eficient riscul declanșării unui război nuclear și a oricărui conflict armat” una împotriva alteia.

Xi și Putin au subliniat, totodată, că relațiile dintre puterile nucleare se degradează, motiv pentru care măsurile de reducere a riscurilor strategice trebuie „integrate organic în efortul general de scădere a tensiunilor dintre state”.

Riabkov a calificat paragraful privind amenințarea nucleară drept un semnal direct către Statele Unite. Diplomatul a subliniat că Moscova și Beijingul îndeamnă SUA să urmeze calea dezescaladării și a consolidării stabilității strategice.

Trebuie evitat ca situația din Ucraina să ajungă într-o fază incontrolabilă

În Declarația lor comună privind adâncirea parteneriatului strategic, Rusia și China au cerut, de asemenea, oprirea tuturor pașilor care contribuie la escaladarea tensiunilor din Ucraina și la prelungirea ostilităților, precum și „evitarea degradării pe mai departe a crizei înainte ca situația să ajungă într-o fază incontrolabilă”.

Moscova și Beijingul au subliniat că, pentru a rezolva criza ucraineană, trebuie respectate îngrijorările legitime ale tuturor țărilor în domeniul securității și, de asemenea, trebuie prevenită formarea unei confruntări bazate pe blocuri și trebuie oprite acele acțiuni care contribuie la escaladarea în continuare a conflictului.

De asemenea, Rusia și China s-au pronunțat împotriva tuturor sancțiunilor unilaterale impuse fără acordul Consiliului de Securitate al ONU. În plus, Rusia și China au pledat pentru o investigație obiectivă a exploziilor de la gazoductele Nord Stream.

Putin: multe dintre propunerile Chinei pot fi luate ca bază pentru reglementarea situației din Ucraina

Președintele Vladimir Putin a declarat că multe dintre prevederile planului de pace al Chinei pot fi luate ca bază pentru soluționarea conflictului din Ucraina, când Kievul și Occidentul vor fi pregătiți pentru așa ceva.

„Credem că multe dintre prevederile planului de pace chinezesc sunt în concordanță cu abordările Rusiei și pot fi luate ca bază pentru o soluționare pașnică atunci când Occidentul și Kievul vor fi pregătiți pentru așa ceva”, a spus Putin după discuțiile purtate cu Xi Jinping.

El a adăugat că, deocamdată, nu se obserbă o astfel de disponibilitate din partea Occidentului și a Kievului.

Potrivit liderului de la Kremlin, Xi Jinping a acordat o mare atenție inițiativelor de pace ale Chinei în timpul convorbirilor de la Moscova.

Rusia și China au cerut din partea SUA clarificări cu privire la activitățile biologice militare

În aceeași declarație comună privind consolidarea parteneriatului strategic se mai arată că cele două părți își exprimă serioasa lor îngrijorare cu privire la activitățile biologice militare desfășurate de SUA pe teritoriul american și în afara acestuia. Se subliniază că aceste activități reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității altor state și a unor regiuni întregi.

Părțile rusă și chineză cer Washingtonului să ofere clarificări în această privință și să nu desfășoare activități biologice ce contravin Convenției privind interzicerea dezvoltării, producerii și stocării de arme bacteriologice (biologice) și toxice și distrugerea lor, să nu ridice piedici în calea creării unui mecanism de verificare a respectării obligațiilor asumate în cadrul acestei Convenții.

În februarie, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Rusia consideră activitățile biologice militare angajate de Statele Unite și de aliații lor în apropierea granițelor sale drept o potențială amenințare la adresa securității țării.

Rusia este gata să sprijine afacerile chineze în vederea înlocuirii întreprinderilor occidentale care au părăsit țara

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să sprijine afacerile chineze în vederea înlocuirii întreprinderilor occidentale care au părăsit piața rusă.

„Suntem gata să sprijinim afacerile chineze în problema înlocuirii producției întreprinderilor occidentale care au părăsit Rusia”, a spus liderul rus după discuțiile cu Xi Jinping.

Putin a mai spus că Rusia susține folosirea yuanului chinezesc în plățile comerciale cu țări din Asia, Africa și America Latină.

În plus, liderul rus a anunțat că aproape toți parametrii din proiectul gazoductului ”Puterea Siberiei-2” au fost conveniți.

Împotriva politizării sportului

În termenii aceleeași declarații comune, Rusia și China s-au pronunțat împotriva politizării sportului, relatează Cempionat.com.

Astfel, Moscova și Beijingul dau o înaltă apreciere rezultatelor pozitive ale colaborării din domeniul educației fizice și sportului în 2022-2023. Ele vor continua să consolideze cooperarea în acest domeniu, promovând dezvoltarea comună a sportului.

„Părțile se opun politizării sportului, speră să foloseasccă rolul unic al educației fizice și sportului pentru a promova solidaritatea și pacea”, se arată în declarație.

Rusia și China susțin inițiativele Comitetului Internațional Olimpic (CIO) și ale Consiliului Olimpic al Asiei (OCA), precum și apără „valorile olimpice” și sunt gata să creeze platforme pentru desfășurarea de competiții în condiții favorabile. Separat, Beijingul salută inițiativa Moscovei de a găzdui. în 2024, la Kazan, Turneul Internațional Multisport ”Jocurile viitorului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874997