Hot News
Rusia a constatat disponibilitatea Ucrainei de a interveni în situația din Transnistria
29/03
Zelenski: Odată Artiomovsk căzut, ucrainenii vor cere un compromis cu Rusia
29/03

Rusia și-a redirecționat petrolul și produsele petroliere spre piețe noi

Foto: TASS

Companiile petroliere ruse și-au redirecționat spre piețe noi tot volumul de petrol și produse petroliere „rămase pe dinafară” după introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei, a anunțat ministrul rus al Energiei, Nikolai Șulghinov, la ședința de bilanț a colegiului Ministerului Energiei, informează cotidianul economic Vedomosti.

„Se lucrează intens pentru a reorienta livrările de petrol și produse petroliere [de pe piața țărilor UE și a altor state neprietenoase] spre țări din Asia, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu. Astăzi se poate constata deja că am reușit să redirecționăm în totalitate volumul de export rămas pe dinafară din cauza embargoului, nu s-a produs vreo reducere a vânzărilor”, a precizat Șulghinov.

După ce, în februarie 2022, a început operațiunea militară specială în Ucraina, țările occidentale au înăsprit sancțiunile anti-ruse. Statele Unite și Marea Britanie au anunțat în martie anul trecut că refuză să importe combustibil rusesc, iar UE a impus un embargo asupra livrărilor pe mare la acest produs. Pe 5 decembrie 2022 a intrat în vigoare embargoul UE asupra livrărilor offshore de petrol din Rusia, iar pe 5 februarie 2023, embargoul asupra produselor petroliere. În același timp, au început să funcționeze restricții privind prețurile pentru transportatorii de energie ruși.

Plafonul de preț pentru petrolul din Federația Rusă a fost stabilit la 60 USD/baril, cel pentru produsele petroliere mai scumpe (cum ar fi motorina și benzina) la 100 USD/baril, iar pentru cele mai ieftine (pacură) la 45 USD/baril.

Drept urmare, companiile rusești au început să redirecționeze livrările din Europa către Asia, unde India și China au devenit cei mai mari cumpărători de petrol. În 2022, cele două țări au importat 33,4 milioane de tone și, respectiv, 86,25 milioane de tone de petrol.

În discursul său de la colegiul Ministerului Energiei, Șulghinov a enumerat direcțiile prioritare de dezvoltare a industriei petroliere ruse în acest an. Potrivit spuselor sale, până la sfârșitul acestui an, Ministerul Energiei și-a propus, în special, să rezolve problema extinderii aplicării impozitului pe venitul suplimentar pentru a stimula producția de petrol greu accesibil și a zăcămintelor nerentabile.

Printre alte sarcini ale ministerului pentru acest an, Șulghinov a numit modernizarea rafinăriilor de petrol și a uzinelor petrochimice. Potrivit spselor sale, investițiile însumate în proiecte de rafinare a petrolului pot depăși 1 trilion de ruble, ceea ce va permite construirea și reconstrucția a 50 de unități de procesare pentru prelucrarea secundară a petrolului și unități auxiliare. Drept urmare, în Rusia, producția de produse petroliere ușoare va crește „cu 6%, până la 72,5%” în 2030.

Împreună cu Transneft, Ministerul Energiei lucrează la extinderea rețelei conductelor de petrol către porturile Kozmino, Primorsk (ambele, în Orient Îndepărtat) și Novorossiisk. De asemenea, ministerul va continua monitorizarea prețurilor de vânzare cu amănuntul la produsele petroliere pe piața internă și va urmări prețurile de export, va contribui la reducerea dependenței de importurile de echipamente și software importat în sectorul petrolului și al gazelor.

Declarația lui Șulghinov privind stimularea exploatării rezervelor de hidrocarburi greu accesibile ”nu se prea potrivește cu tabloul economic”, în condițiile în care Rusia reduce de bunăvoie producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi din martie până în iulie, a comentat analistul Andrei Maslov, de la FG Finam. Ronald Smith, Senior Analyst la BCS World of Investments, dimpotrivă, consideră că utilizarea impozitului pe venitul suplimentar pentru a stimula dezvoltarea zăcămintelor greu accesibile este o idee bună, deoarece este vorba despre un regim fiscal mai flexibil.

Potrivit acestuia, „în doi-trei ani” este imposibil, din punct de vedere tehnic, să reconfigurezi infrastructura pentru exportul în Asia. Smith precizează că, oficial, în Rusia un astfel de comerț este considerat ca fiind export către țări terțe, de aceea „este destul de probabil ca tot petrolul rusesc și toate produsele petroliere să fi fost redirecționate, sau cel puțin într-o cantitate suficient de mare, care să echivaleze cu totalul”.

Livrările offshore de petrol rusesc au fost redirecționate spre piețe noi. Potrivit agenției de evaluare S&P, în februarie 2023, astfel de exporturi au depășit nivelul de dinaintea operațiunii speciale a Rusiei și s-au ridicat la 3,36 milioane de barili pe zi (o creștere de 11,6% în termeni anuali), a declarat Kirill Rodionov, expert la Institutul de Dezvoltare Tehnologică a Complexului Energetic. În același timp, în februarie 2023, livrările de petrol către Europa prin conducta Drujba au scăzut de trei ori în termeni anuali, la aproximativ 940.000 de tone. Dar au existat dificultăți în ceea ce privește exportul de produse petroliere, așa că în februarie anul acesta a scăzut cu 27,6% față de anul trecut, la 2,13 milioane de barili pe zi, a adăugat Rodionov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875002