Hot News
„Biden se clatină”. Fox News: SUA au ajuns într-o situație catastrofală
05/04
Lavrov: Interacțiunea ruso-chineză joacă un rol crucial în formarea noii ordini mondiale mai juste
05/04

Nebenzia: Rusia nu a exportat nici un bob de grâu în cadrul acordului cerealier

Foto: 24newnews.ru

În cadrul acordului cerealier, Rusia nu a reușit să exporte nici măcar un bob de grâu, a declarat la o conferință de presă reprezentantul permanent al Rusiei la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia, scrie TASS.

„În cadrul memorandumului încheiat între Rusia și ONU – a doua parte a acordului cerealier – nu am exportat nici măcar un bob de grâu”, a subliniat diplomatul rus.

Potrivit spuselor sale, doar o parte din îngrășămintele rusești blocate în porturile europene nu că nu a fost vândute, ci livrată gratuit țărilor în curs de dezvoltare. Nebenzia a precizat că dintr-un total de aproximativ 300.000 de tone de îngrășăminte, doar 30.000 au fost exportate.

„Sunt fapte simple, care demonstrează modul în care funcționează sau nu acordul cerealier <…>”, a adăugat reprezentantul permanent.

Acordul cerealier a fost încheiat pe 22 iulie 2022 de către reprezentanții Turciei și ONU, pe de o parte, și reprezentanții Rusiei și Ucrainei, pe de altă parte. Cu Moscova și Kiev au fost încheiate acorduri separate: primul pentru exportul de cereale ucrainene din trei porturi, printre care Odessa, Iujnîi și Cernomorsk, al doilea pentru a ajuta la exportul de cereale și îngrășăminte rusești. Moscova a subliniat în repetate rânduri că a doua parte a acordului nu este pusă în aplicare.

Pe 14 martie, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksandr Grușko, a declarat că acordul cerealier a fost prelungit cu 60 de zile și a confirmat caracterul de pachet al acestuia. El a adăugat că negocierile continuă și că Rusia va insista ca toate obligațiile să fie îndeplinite. În special, este vorba despre ridicarea tuturor sancțiunilor pentru furnizarea de produse agricole rusești pe piețele globale internaționale.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a explicat prelungirea cu 60 de zile a acordului cerealier ca fiind un „gest de bunăvoință”, în speranța că vor fi respectați termenii celei de-a doua părți a acordului, legate de exportul de îngrășăminte rusești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091