Hot News
Nebenzia: Rusia nu a exportat nici un bob de grâu în cadrul acordului cerealier
05/04
Putin: Rusia este pregătită pentru dialog cu toate țările
05/04

Lavrov: Interacțiunea ruso-chineză joacă un rol crucial în formarea noii ordini mondiale mai juste

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov/ Foto: MAE rus

Interviu acordat de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, publicației Argumentî i Faktî.

Întrebare: – Recent, s-a desfășurat vizita în Rusia a președintelui Xi Jinping. Care a fost, în final, rezultatul negocierilor ruso-chineze?

Serghei Lavrov: – Desfășurată în perioada 20-22 martie anul curent, vizita de stat a președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, în Rusia, prima deplasare în străinătate după realegerea sa în funcția de șef al statului, reprezintă un moment important în istoria modernă a relațiilor sino-ruse, o dovadă a nivelului fără precedent și a caracterului special al cooperării bilaterale.

În diverse formate, inclusiv la cina ”între patru ochi” și la ceașca de ceai servită în fața șemineului, liderii Rusiei și Chinei au vorbit, în total, aproximativ 10 ore. Însemnătatea unor astfel de contacte personale în promovarea întregului pachet de legături bilaterale este greu de supraestimată. După cum a subliniat președintele Rusiei, Vladimir Putin, schimbul de păreri s-a desfășurat „într-o atmosferă caldă, tovărășească și constructivă”. La rândul său, președintele Chinei a caracterizat dialogul cu președintele Rusiei ca fiind „sincer, prietenos și productiv”.

La discuțiile cu participarea delegațiilor s-a făcut bilanțul dezvoltării atotcuprinzătoare a relațiilor ruso-chineze din ultima perioadă, s-a făcut „inventarul” problemelor de actualitate ale colaborării în diverse domenii. De asemenea, a avut loc o întâlnire productivă între Xi Jinping și premierul rus Mihail Mișustin, în cadrul căreia au fost discutate principalele direcții de consolidare a cooperării practice.

Principalele rezultate ale summitului au fost consfințite în două documente foarte importante – Declarația comună privind aprofundarea relațiilor de parteneriat atotcuprinzător și cooperare strategică, care intră într-o epocă nouă, și Declarația comună privind Planul de dezvoltare a direcțiilor-cheie ale cooperării economice ruso-chineze până în 2030.

Șefii de stat au constatat importanța continuării coordonării în politica externă. Vedem în mod similar cauzele apariției principalelor provocări din sfera securității internaționale. Observăm lipsa de dorință a Occidentului de a purta un dialog interstatal bazat pe principiul egalității în drepturi. Ne pronunțăm împotriva utilizării presiunii sancțiunilor și a altor instrumente de concurență neloială. În același timp, cooperarea noastră strategică nu este îndreptată împotriva unor terțe țări. Ea contribuie la o dezvoltare echilibrată a întregului sistem internațional.

Partea chineză a confirmat poziția sa echilibrată cu privire la problema ucraineană. Salutăm disponibilitatea Beijingului de a juca un rol constructiv în soluționarea politică și diplomatică a conflictului. Observăm că principalele prevederi ale documentului de poziționare față de situația din Ucraina, publicat de partenerii noștri chinezi, în special pe linia necesității asigurării unei securități egale și indivizibile pentru toate țările din Europa și din lume, vin în rezonanță cu abordările noastre. Deocamdată, procesul de pace este frânat de Kiev și de îndrumătorii lui occidentali, care depun toate eforturile pentru a prelungi acțiunile militare.

Vizita liderului chinez a avut o largă rezonanță internațională, dominând literalmente agenda informațională globală. Acest lucru confirmă faptul că parteneriatul strategic ruso-chinez a ieșit de mult din contextul exclusiv bilateral. Este evident că pozițiile noastre comune, clar formulate pe problemele cheie ale lumii actuale, au fost auzite.

Întrebare: – În ajunul vizitei lui Xi Jinping în Rusia, ambasadorul Chinei la Moscova, Zhang Hanhui, a declarat: „China va continua și pe mai departe să construiască o cooperare strategică cu Rusia „spate în spate”. Simțiți ”spatele” ministrului de Externe al Chinei, Qin Gang”?

Serghei Lavrov: – Ministrul Qin Gang, la fel ca predecesorii lui – Wang Yi, acum membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC, responsabil cu politica externă, și înaintea lui Yang Jiechi, Li Zhaoxing și mulți alți diplomați chinezi de renume, eminenți -, sunt bunii mei prieteni și tovarăși de încredere. Fără îndoială, noi avem și simțul sprijinului reciproc și disponibilitatea de a ne ridica ”umăr lângă umăr” în apărarea intereselor fundamentale ale fiecăruia dintre noi, în coordonarea strategică a eforturilor pe scena globală. Am subliniat în repetate rânduri că interacțiunea ruso-chineză joacă un rol crucial în formarea noii ordini mai juste, mai echilibrate și mai policentrice, bazate pe dreptul internațional și pe rolul central al Organizației Națiunilor Unite.

Cu ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang – un diplomat experimentat și un profesionist de excepție, care a fost de nenumărate ori în țara noastră înainte de a fi numit în această funcție de răspundere – am stabilit un dialog eficient. Prima întâlnire a avut loc la 2 martie, la New Delhi, în marja reuniunii miniștrilor de Externe ai G20. Am semnat planul de consultări interministeriale pe anul în curs. Ca parte a acestui mecanism important, reluăm „verificarea ceasurilor” între miniștrii adjuncți și departamentele de resort ale ministerelor noastre de Externe.

În timpul vizitei lui Xi Jinping, am avut contacte cu Wang Yi și Qin Gang. Sunt planificate întâlniri cu ministrul de Externe, Qin Gang, și ”pe culoarele” multor altor evenimente multilaterale. Relațiile ruso-chineze continuă să se dezvolte constant. Ne așteaptă o muncă de amploare, comună, pentru a rezolva un număr însemnat de chestiuni practice.

Întrebare: – Nu este un secret că există experți care se îndoiesc de posibilitatea dezvoltării unor relații ruso-chineze cu adevărat egale. Inclusiv din cauza nivelului diferit de dezvoltare economică a țărilor noastre. Ce le-ați spune acestor experți?

Serghei Lavrov: – Chestiunea „dependenței” imaginare și a „drepturilor inegale” din relațiile ruso-chineze este amplificată în special în țările neprietenoase de foarte mult timp. Această temă a fost ridicată din nou de unii „experți” după recenta vizită a președintelui chinez Xi Jinping la Moscova. Vedem aici o încercare de a pune în umbră succesele noastre, de a băga bețe în roate prieteniei dintre Moscova și Beijing. Aceste planuri sunt ușor de deconspirat, iar abordările standard, cum se spune, conform metodologiei, au devenit deja plictisitoare și nu stânjenesc pe nimeni.

La apogeul livrărilor de resurse energetice rusești în Europa, niciunul dintre analiștii occidentali, din anumite motive, nu a speriat Rusia cu dependența ei de UE. Dimpotrivă, SUA au avertizat Europa în legătură cu orientarea ei spre livrările de resurse energetice din țara noastră, din dorința de a le înlocui cu propriul petrol și gaze de șist. Acum, când am reorintat exportul nostru spre Asia, ei au decis brusc să manifeste grijă față de noi și ne avertizează „prietenește” împotriva dependenței noastre de China. Mulțumim pentru sfat, dar vom judeca lucrurile cu capul nostru și ne vom baza exclusiv pe interesele noastre naționale și pe prietenii noștri chinezi de încredere, o încredere verificată în timp și prin fapte reale.

Experții internaționali serioși înțeleg că, în actuala lume multipolară, există legături ramificate între țări. Timp de 13 ani la rând, China a fost principalul partener comercial al Rusiei. În ultimii doi ani, schimburile comerciale cresc anual lcu o treime, iar în 2022 au atins un nou nivel record – 185 de miliarde de dolari. Pe bază reciprocă, livrăm unui celuilalt produse cerute pe piețele din țările noastre. Este important că mai mult de jumătate dintre plățile dintre noi se realizează în valute naționale, colaborarea nu se limitează la comerț, ci cuprinde un spectru deosebit de larg – de la energie și industrie, până la agricultură și cosmos. În sfera comerțului și economiei, între noi și China s-au format relații de dependență reciprocă pozitivă, iar un astfel de rezultat al muncii noastre nu poate să nu mulțumească.

Întrebare: – După anunțul Marii Britanii privind planurile de a furniza Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avertizat că „până la o confruntare nucleară sunt tot mai puține trepte de urcat”. Ce poate face Rusia pe frontul diplomatic pentru ca aceste ”trepte” să fie, din nou, multe?

Serghei Lavrov: – Misiunea diplomației este de a găsi și de a elabora metode pașnice, politice și diplomatice de soluționare a divergențelor și conflictelor interstatale. Iar aici apare problema, care descrie cel mai exact o expresie destul de uzitată, dar reușită – ”pentru tangou este nevoie de doi”.

Rusia a propus în repetate rânduri idei constructive, a prezentat propuneri pragmatice, nepolitizate pentru rezolvarea actualelor probleme internaționale. Printre acestea s-a numărat inițiativa președintelui Rusiei, Vladimir Putin, din decembrie 2021, de a oferi Rusiei, pe direcția vestică, garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic. Dar Washingtonul și Bruxelles-ul sau ne-a ignorat sau reacția lor a fost negativă. Într-un final, acest lucru a condus la actuala criză din Ucraina.

Statele Unite și sateliții lor din NATO au făcut, astăzi, un pariu extrem de riscant pe escaladarea în continuare a conflictului. Occidentul colectiv declară deschis că misiunea lui este de a aplica o „înfrângere strategică” Rusiei.

În ceea ce ne privește, noi rămânem în continuare deschiși la contacte, dar pe bază de egalitate și ținând obligatoriu cont de interesele ruse, cu scopul însănătoșirii situației din Europa și din spațiul euroatlantic, pentru reducerea pe termen lung a riscurilor nucleare. Principala premisă acum este ca Occidentul să renunțe la cursul să agresiv și ostil. Dar acolo nu sunt pregătiți pentru asta și pentru un dialog constructiv cu noi, ei fiind de dimineață până seară ocupați cu găsirea unor noi metode de descurajare a Rusiei. Pericolul acestei linii este evidentă. Îi avertizăm în acest sens pe toți colegii noștri occidentale prin toate metodele accesibile.

Întrebare: – Ați relatat deja de nenumărate ori cum americanii exercită presiuni asupra Afriii, folosind, de fapt, o metodă foarte primitivă de acțiune. La întrebarea africanilor ”Ce primesc, în schimb, cei care trec de partea Occidentului?”, Washingtonul răspunde că nu vor fi pedepsiți. Dar ce oferă Rusia Africii?

Serghei Lavrov: – Într-adevăr, SUA și vasalii săi fac tot posibilul pentru a obține izolarea Rusiei pe plan internațional. Se străduiesc în mod special, să torpileze al doilea summit Rusia-Africa, programat pentru sfârșitul lunii iulie la Sankt Petersburg, pentru a-i descuraja pe prietenii noștri africani să participe la reuniune.

Altceva este că există tot puțini doritori care și-ar sacrifica interesele fundamentale de dragul Washingtonului și al lacheilor lor și ar ”scoate castanele din foc” pentru fostele metropole coloniale. De aceea, încercările de a împiedica cooperarea noastră cu statele din Sudul și Estul Global vor continua, dar succesul lor este departe de a fi garantat.

Principala noastră diferență față de occidentali este că noi nu-i învățăm niciodată pe partenerii străini cum să trăiască. Nu avem o agendă ascunsă. Noi nu aplicăm „standarde duble”. Construim cooperare interstatală pe baza principiilor dreptului internațional, ale egalității în drepturi, ale respectului reciproc și luării în considerare a intereselor. Se pare că tocmai această abordare constructivă îi atrage pe africani. Și nu doar pe ei. Ea atrage toate țările normale.

Și, bineînțeles, avem multe de oferit prietenilor noștri africani, inclusiv în planul asigurării securității lor naționale, al satisfacerii nevoilor în plan umanitar. Statele africane sunt interesate ca Rusia să participe la formarea personalului lor profesional. În această privință, ocupăm prin tradiție poziții puternice: învățământul superior sovietic și rusesc se bucură de o mare cerere din partea multor generații de africani.

Aceasta este doar o mică parte din multiplele domenii de cooperare reciproc avantajoasă dintre Rusia și Africa, pe care intenționăm să le dezvoltăm în toate felurile posibile.

Întrebare: – Al doilea summit Africa-Rusia și Forumul economic și umanitar ”Rusia-Africa”, prevăzute pentru această vară, vor avea un succes evident, dacă se va reuși să se treacă de la vorbe și promisiuni la realizarea de proiecte strategice concrete. Moscova pregătește surprize?

Serghei Lavov: – Summitul de la Sankt Petersburg este considerat de noi ca element sistemic al colaborării dintre Rusia și Africa. Se lucrează la conținutul său în strânsă cooperare cu prietenii africani.

Pe agenda întâlnirii la vârf figurează chestiuni precum transferul de tehnologie, dezvoltarea industriei și a infrastructurii critice pe continent. Avem în vedere să discutăm punctual participarea Rusiei la proiecte de digitalizare a statelor africane, de dezvoltarea a sectorului energetic, a agriculturii și mineritului, de asigurare a securității alimentare și energetice. Nu este nici pe departe lista completă a subiectelor care se vor afla în centrul atenției.

Sunt convins că summitul va consolida parteneriatul strategic ruso-african, va imprima vectorul dezvoltării întregului complex de relații cu continentul african pe termen mediu și va contribui în mod substanțial la soluționarea eficientă a problemelor regionale și internaționale.

Întrebare:  – Înainte vizitați frecvent țările Uniunii Europene. Acum, din motive lesne de înțeles, geografia deplasărilor dumneavoastră de lucru s-a schimbat. Credeți că UE a pierdut Rusia de mulți ani?

Serghei Lavrov: – Într-adevăr, geografia deplasărilor mele în străinătate s-a schimbat. Acum, ea reflectă prioritățile Rusiei pe arena internațională, priorități înscrise în conceptul updatat de politică externă.

Ați subliniat foarte corect că Uniunea Europeană a „pierdut” Rusia. Dar de vină este chiar UE. La urma urmei, statele membre ale UE și liderii Uniunii sunt cei care declară în mod deschis că este necesar să fie aplicată, cum se exprimă ei, o înfrângere strategică Rusiei. Ei alimentează regimul criminal de la Kiev cu arme și muniții, trimit în Ucraina instructori și mercenari. Din aceste motive, privim UE ca o uniune neprietenoasă.

Am tras concluziile necesare. Ca răspuns la pași ostili, vom acționa dur dacă va fi necesar, ghidându-ne după interesele naționale ale Rusiei și după principiul reciprocității, acceptat în practica diplomatică.

Dacă, la un moment dat, europenii renunță la cursul lor antirusesc și optează în favoarea dialogui reciproc respectuos cu Rusia, vom analiza propunerile lor și vom lua decizii pornind de la interesele noastre naționale, așa cum au fost ele aprobate de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în noul Concept de politică externă al Federației Ruse.

2 Comments

  1. Carmen spune:

    Domnul Serghei Lavrov este un foarte bun ministru de Externe, care știe să apere interesele naționale ale Rusiei. Respect!

  2. Dan Vasilache spune:

    Dl. Presedinte Putin, ministrul Lavrov si Rusia au dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048