Hot News
O paradă a tramvaielor retro va avea loc la Moscova, la 8 iulie
20/04
„Praf în ochi”: Klințevici a acuzat Berlinul de minciună după declarația privind soldații din Ucraina
21/04

Din mass-media română. Zi istorică: 240 de ani de când Crimeea a devenit parte a Imperiului Rus

Foto: MAE al Rusiei

Acum 240 ani, la 19 aprilie 1783, împărăteasa Ecaterina cea Mare a publicat un Manifest privind aderarea Peninsulei Crimeea la Imperiul Rus. Acest document a oferit Rusiei un acces fiabil la Marea Neagră și a asigurat securitatea regiunilor sale sudice pentru secolele următoare.

După aderare, autoritățile ruse au interzis comerțul cu sclavi, care exista în regiune de secole, și au construit orașe noi, inclusiv Sevastopol. Economia și cultura au primit un impuls puternic pentru dezvoltare. Taxele de comerț intern au fost anulate, ceea ce a facilitat progresul agriculturii, industriei și comerțului din Crimeea și o creștere rapidă a orașelor din Crimeea.

Manifestul, care a fost scris de Ecaterina cea Mare și de mareșalul general de câmp Grigori Potemkin, a fost păstrat în mare secret într-o cutie de lemn tapițată cu fier. Împărăteasa avea temeri cu privire la un nou război cu Turcia și la intervenția țărilor europene. Manifestul a fost publicat numai după ce locuitorii Crimeii au jurat credință Rusiei, semnând foi de jurământ.

Grigori Potemkin, care a fost numit de Ecaterina cea Mare guvernator general al Novorossiei, a jucat un rol esențial în aderarea și dezvoltarea Crimeei. Contemporanii săi au remarcat faptul că a reușit să transforme stepele Hanatului Crimeii într-o regiune promițătoare și înfloritoare a Imperiului Rus într-un interval scurt de timp.

Sursa: Ministerul rus de Externe al Rusiei

                                                                                                        Preluat de la publicația ”În Prima Linie”/ www.inprimalinie.wordpress.com

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Împărăteasa Ecaterina cea Mare cred că a fost, după Petru cel Mare, o mare conducătoare a Imperiului Rus. Deși era prusacă, a iubit Rusia și poporul rus din toată inima. A fost o femeie excepțională, inteligentă, cu un talent natural de a administra și guverna, cu o energie neobosită. Merită citită viața ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875155