Hot News
Fost prezentator al televiziunii Fox News, despre interzicerea unor subiecte importante în presa americană
27/04
Zaharova, reacție tăioasă la declarația ambasadorului SUA
28/04

Rosatom a predat Turciei combustibilul nuclear pentru Centrala Nucleară ”Akkuyu”

Aleksei Lihaciov, director general al Rosatom (stânga) și Fatih Denmez, ministrul energiei și resurselor naturale al Turciei/ Foto: TASS

În persoana corporației de stat Rosatom, partea rusă a predat Turciei certificatul de livrare a primului lot de combustibil nuclear la Centrala Nucleară ”Akkuyu”, din această țară (în imagine), a anunțat agenția Interfax, citând postul de televiziune Rossiia-24, care a transmis evenimentul în direct.

Prin urmare, Turcia a intrat pe lista țărilor care folosesc energie nucleară, a precizat biroul de presă al industriei nucleare.

Într-o declarație, anterior, șeful Rosatom, Aleksei Lihaciov, a precizat că punerea fizică în funcțiune a CNE ”Akkuyu” este programată pentru anul viitor, cu ”aducerea reactorului la putere minimă controlabilă” și creșterea ei treptată, astfel încât, ”în 2025 să poată genera energie electrică la capacitate constantă”.

Centrala Nucleară ”Akkuyu” se construiește conform schemei BOO, unde partea rusă figurează ca proprietar străin al unității. Compania Rosatom deține acum aproape 100% din capitalul ”Akkuyu Nuclear”. Costul proiectului de construcție a CNE este de aproximativ 22 de miliarde de dolari. Centrala va dispune de patru blocuri energetice cu o putere instalată de 1200 MW fiecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875076