Hot News
Kennedy a îndemnat SUA să asculte ceea ce spune Putin despre liniile roșii
05/05
Ministerul Apărării al Rusiei: SUA au recrutat specialiști în arme de distrugere în masă care au lucrat în Ucraina
06/05

Lavrov: Arhitectură multipolară trebuie să se bazeze pe un echilibru de interese

Foto: Izvestia

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov (în imagine), a subliniat că în lumea modernă singura alternativă rezonabilă la confruntare este unificarea, pe baza principiilor Cartei ONU, a eforturilor centrelor-cheie ale lumii, transmite TASS.

O ordine mondială multipolară trebuie să se bazeze nu pe frică, ci pe un echilibru de interese, pe norme de drept internațional universal recunoscute și pe un dialog reciproc respectuos între diferite civilizații, religii și culturi, a declarat șeful diplomației ruse într-un mesaj video de bun venit adresat participanților la Conferința Mondială asupra Multipolarității, care se desfășoară zilele acestea în regim online.

Serghei Lavrov a menționat că în lumea multipolară modernă, când provocările și amenințările au un pronunțat carcater transfrontalier, singura alternativă rezonabilă la confruntare, din cauza căreia vor avea de pierdut și inițiatorii ei, rămâne unirea eforturile centrelor cheie ale lumii pe baza principiilor Cartei ONU, inclusiv asigurarea în practică a respectării egalității suverane a statelor.

„Astăzi, toată lumea trebuie să recunoască ireversibilitatea formării unei ordini mondiale policentrice mai juste. Este în interesul comun să ne asigurăm ca arhitectura multipolară se bazeze nu pe „echilibrul fricii”, ci pe echilibrul intereselor, pe normele general recunoscute de drept internațional, pe un dialog reciproc respectuos între diverse civilizații, religii și culturi”, a subliniat el.

Lavrov a arătat că Rusia rămâne în fruntea eforturilor internaționale de consolidare a principiilor multipolare, legale și democratice ale comunicării interstatale. „În acest scop, vom continua să lucrăm activ pe platforma ONU, inclusiv în Grupul de Prieteni pentru Apărarea Cartei ONU”, a adăugat ministrul. „Desigur, vom continua să ne coordonăm îndeaproape pașii cu numeroși prieteni, aliați, cu oameni care împărtășesc opinii similare, inclusiv în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, EAEU, CSI, BRICS, Organizația de Cooperare de la Shanghai și alte asociații regionale ale lumii în curs de dezvoltare.

După cum a remarcat cu o zi înainte Ministerul rus de Externe, peste 100 de experți din peste 60 de țări și-au confirmat participarea la conferință. Departamentul diplomatic a atras atenția asupra faptului că evenimentul va permite să se facă din nou auzită vocea politicienilor, personalităților publice, jurnaliștilor, reprezentanților cercurilor academice și culturale din întreaga lume care susțin multipolaritatea, construirea relațiilor interstatale mai echitabile și democratice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874994