Hot News
Corespondentul de război Sladkov: Atacurile nocturne ale armatei ruse, de o putere fără precedent
10/05
Rachetele HIMARS „devin tot mai ineficiente”: SUA și Ucraina se confruntă cu îmbunătățirea rapidă a contramăsurilor rusești
11/05

Putin a inițiat denunțarea de către Rusia a Tratatului privind Forțele Armate Convenționale în Europa

Foto: mosregtoday.ru

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a desemnat pe viceministrul de Externe, Serghei Riabkov, drept reprezentantul său oficial pentru dezbaterile parlamentare privind denunțarea de către Rusia a Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa (CFE). Dispoziția semnată în acest sens a fost publicată miercuri de șeful statului rus, relatează agenția TASS.

„Adjunctul ministrului de Externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, este numit reprezentant oficial al președintelui Federației Ruse pentru dezbaterile în cele două camere ale Adunării Federale ale Rusiei a problemei vizând denunțarea Tratatului privind Forțele Armate Convenționale în Europa, semnat la Paris, la 19 noiembrie 1990”, se arată în document.

Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa a fost semnat în 1990 și actualizat în 1997. Statele membre NATO nu au ratificat versiunea modificată a acestui document, continuând să recunoască doar prevederile din 1990, care cuprind normele armelor convenționale stabilite pe baza echilibrului dintre NATO și Organizația Tratatului de la Varșovia. Ca urmare, Rusia a fost nevoită să declare, în 2007, un moratoriu privind punerea în aplicare a termenilor Tratatului.

Pe 11 martie 2015, Rusia și-a suspendat participarea la reuniunile Grupului consultativ comun privind Tratatul CFE, finalizând astfel procesul de suspendare a calității sale de membru al tratatului, dar continuă să fie parte din punct de vedere strict juridic. De atunci, interesele Rusiei în cadrul Grupului consultativ comun au fost reprezentate de Belarus.

Tratatul CFE nu este implementat de nicio țară din blocul NATO, a comentat expertul militar Dmitri Kornev. Deci, de fapt, nu există niciun folos practic din document.

„Dacă Rusia ar fi îndeplinit termenii acordului, nu ar fi fost capabilă să rezolve obiectivele operațiunii militare speciale. Ar exista probleme cu dimensiunea grupului militar, care ar depăși cifra admisă”, a subliniat Kornev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093