Hot News
Putin a inițiat denunțarea de către Rusia a Tratatului privind Forțele Armate Convenționale în Europa
11/05
Kremlinul a evaluat gradul de îndeplinire a obiectivelor operațiunii speciale
11/05

Rachetele HIMARS „devin tot mai ineficiente”: SUA și Ucraina se confruntă cu îmbunătățirea rapidă a contramăsurilor rusești

Foto: inosmi.ru

Folosind sistemele de bruiaj radar pentru a opri sistemul de ghidare GPS, Rusia blochează tot mai des, în ultimele luni, sistemele mobile de rachete de producție americană folosite de Ucraina, scrie Military Watch. Citând cinci surse diferite din SUA, Marea Britanie și Ucraina, bune cunoscătoare a armamentului din SUA, postul de televiziune CNN susține că sistemele de artilerie reactivă americane HIMARS (în imagine), utilizate pe scară largă de militarii ucraineni, devin în ultimul timp „tot mai puțin eficiente” din punctul de vedere al preciziei lor când sunt folosite împotriva forțelor rusești.

Acest sistem de rachete ghidate prin GPS a avut un impact de luptă dintre cele mai semnificative dintre toate mijloacele militare folosite în conflict și a permis Ucrainei să înregistreze câteva succese, inclusiv atacul din 1 ianuarie asupra unei cazărmi rusești, soldat cu moartea a 89 de militari. Anterior, sistemul a fost deosebit de eficient datorită numărului mare de personal occidental cooptat – atât militari activi, cât și contractori civili – care a oferit sprijin în diferite domenii, de la informații la logistică, ceea ce a asigurat, de altfel, utilizarea eficientă a HIMARS.

Accesul la sutele de sateliți ai statelor membre NATO, ce pot furniza date cheie pentru ghidarea rachetelor spre pozițiile rusești, a reprezentat, la rândul lui, un factor cheie, deoarece sistemul HIMARS în sine a depins de ghidarea GPS.

De o bună bucată de timp însă, mijloacele de apărare aeriană ale Rusiei au început să doboare tot mai des rachetele sistemului HIMARS. În același timp, rămâne de neînțeles cum au putut forțele armate ruse să reducă într-atât eficiența lor. Potrivit informațiilor de care dispune Occidentul, cel mai probabil, acest lucru se datorează intensificării războiului electronic, care folosește noi mijloace de anihilare a rachetelor inamice. Cert este faptul că armata rusă dispune de o mai mare concentrare de mijloace electronice de bruiaj și de specialiști care se ocupă de ele decât armatele multor țări occidentale.

Sistemul HIMARS are o rază de acțiune de 80 km, ceea ce îi permite să lovească adânc în spatele liniilor rusești. Un operator ucrainean de drone, citat de CNN, a caracterizat eforturile Rusiei de a bloca acțiunile aparatelor de zbor fără pilot și rachetele HIMARS ca fiind „semnificative”, subliniind că aceste eforturi au sporit drastic din noiembrie anul trecut.

Un oficial al Pentagonului a descris, sub protecția anonimatului, lupta împotriva eficientei tehnologiilor rusești din domeniul războiului electronic și a altor măsuri antirachetă ca fiind „un permanent joc de-a șoarecele și pisica”. Un alt oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat că sistemele HIMARS necesită acum o „adaptare permanentă pentru a rămâne eficiente împotriva contramăsurilor rusești”. El a spus că unele actualizări ale HIMARS „am fost nevoiți să le facem chiar săptămâna aceasta”.

În timp ce într-un război de anvergură, HIMARS și alte mijloace similare vor deveni, de ambele părți, extrem de vulnerabile în cazul în care un adversar ar lovi sateliții pe care se bazează pentru obținerea datelor de țintire, Rusia s-a abținut până acum să doboare sateliții NATO în conflictul militar limitat din Ucraina, în ciuda măsurilor de extindere în continuare a capacităților sale de război antisatelit.

      (inosmi.ru)

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Sper ca rachetele HIMARS să devină atât de ineficiente încât să fie folosite doar ca piese de muzeu sau duse la un centru de colectare a deșeurilor! Iar Rusiei îi doresc să aibă cât mai mulți oameni specializați în războiul electronic, astfel încât nici o rachetă sau dronă să nu poată pătrundă dincolo de granițele Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875094