Hot News
Le Figaro: Occidentul trebuie să se pregătească. Franța a dezvăluit ce a folosit Rusia împotriva Forțelor Armate ucrainene
14/05
Casa Rusă din București: Programul evenimentelor – mai 2023
14/05

Putin a semnat decretul privind proiectul de modificare a gradelor de învățământ superior

Foto: RIA Novosti

În șase unități de învățământ superior se va da startul, în următorul an universitar, unui proiect pilot de perfecționare a sistemului de învățământ superior, un decret în acest sens fiind semnat de președintele Vladimir Putin, relatează RIA Novosti.

Documentul prevede înființarea a două grade de învățământ superior – de bază și specializat, precum și a unui nivel de învățământ profesional – aspirantura. La nivelul învățământului superior specializat vor fi introduse programe de masterat, de rezidențiat și de asistent-stagiar.

„Proiectul-pilot prevede: <…> o perioadă de asimilare a programelor de învățământ superior de bază de la patru la șase ani, a programelor de masterat din învățământul superior de specialitate de la un an la trei ani, în funcție de direcția de pregătire, de specialitate și (sau) de profilul de formare sau de o anumită calificare, în funcție de domeniul economic sau de sfera socială”, se arată în document.

Noul proiect va viza următoarele universități:

– Universitatea Federală Baltică Immanuel Kant (Kaliningrad);

– Institutul de Aviație din Moscova;

– Universitatea Națională de Tehnologie și Cercetare MISIS (Moscova);

– Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova;

– Universitatea de Stat a Mineritului din Sankt Petersburg;

– Universitatea de Stat din Tomsk.

Putin a cerut Guvernului ca, în termen de două luni, să stabilească graficul de implementare a proiectului.

În luna mai a anului trecut, șeful Ministerului Educației și Științei, Valeri Falkov, a anunțat planurile Rusiei de a se retrage din Procesul de la Bologna, care prevede un sistem de învățământ pe două niveluri – bacalaureat și masterat. Încă din noiembrie, ministerul a propus ca specialitatea să fie privită separat. Vorbind, în discursul său adresat Adunării Federale pe 21 februarie, despre dezvoltarea sistemului de educație, Putin a propus să se revină la perioada tradițională de studiu în universități de la patru la șase ani. În același timp, el a subliniat că tranziția la noul sistem de educație trebuie să fie lină.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Bravo, Vladimir Putin! Revenirea la perioada de studiu în universități de la patru la șase ani este o decizie excelentă. Sistemul Bologna, în care perioada de studiu este de doar trei ani (la noi cred că doar Medicina și Arhitectura mai fac șase ani) este un eșec total. Trei ani de studiu într-o universitate este puțin, materia e înghesuită, uneori simplificată, astfel că la terminarea cursurilor nu te alegi cu mare lucru. Cei care continuă cu doi ani de master mai pot recupera ceva. Președintele Vladimir Putin și-a dat seama de ineficiența actualului sistem, fiindcă o țară nu are nevoie de titrați nepregătiți , ci de specialiști utili. Așa da!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875108