Hot News
Ambasadorul Ucrainei în Franța a cerut să fie prezentate scuze pentru că turneul lui Zelenski a fost comparat cu circ
18/05
Scrisoare cu afirmațiile lui Budanov despre uciderea rușilor, distribuită la ONU
18/05

Rusia a confirmat prelungirea cu două luni a ”acordului cerealier”

Foto: rutube.ru

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a confirmat prelungirea cu două luni a acordului cerealier, informează agenția Interfax.

„Confirmăm anunțul președintelui Turciei privind prelungirea cu două luni a inițiativei de la Marea Neagră, astfel încât oferim șansa, nu prin vorbe, ci prin fapte, de a contribui la asigurarea securității alimentare globale – în primul rând pentru a ajuta țările cele mai nevoiașe”, a declarat ea la o conferință de presă.

Zaharova a adăugat: „Evaluările noastre principiale privind Acordurile de la Istanbul din 22 iulie 2022 nu s-au schimbat, iar abaterile de la punerea lor în aplicare trebuie corectate cât se poate de repede”.

În cursul zilei de miercuri, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că inițiativa cerealieră de la Marea Neagră a fost prelungită cu încă două luni.

„Acordul cerealier”

„Acordul cerealier” a fost încheiat la Istanbul, pe 22 iulie 2022. Cu participarea ONU, a Rusiei, Turciei și a Ucraina a avut loc semnarea a două documente – unul privind crearea unui coridor pentru exporturile de cereale din trei porturi ucrainene (Cernomorsk, Odessa și Iujnîi), celălat vizând ridicarea barierelor în calea exporturilor de alimente și îngrășăminte rusești.

Inițiativa a fost prelungită în noiembrie 2022 cu 120 de zile. Astfel, perioada de valalbilitate a expirat la 18 martie, când ”acordul cerealier” a fost prelungit cu încă 60 de zile, până la 18 mai.

În același timp, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat la începutul lunii mai că nici până în prezent nu au fost îndeplinite condițiile ridicate de partea rusă la acordul cerealier.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Acordul cerealier nu trebuia prelungit atâta timp cât numeni nu verifică afacerile Ucrainei și Americii din spatele acestui așa zis ajutor pentru țările sărace. Nu este vorba de nici un ajutor, îi doare la patină de țările sărace! Sunt afaceri mari, din care au de câștigat SUA și Ucraina și din care au de pierdut țările est-europene. Fermierii acestor țări au dat faliment pentru că cerealele nu doar tranzitează, dar sunt și vândute aici la preț mic. Sunt cereale pline de pesticide, dar cui îi pasă? Afacerea să meargă. În perioada 26-28 aprilie a avut loc la București un Forum Agricol pe această temă. SUA, UE și Ucraina controlează piața cerealelor din Europa Centrală și de Est? Am atașat link-ul din care se poate afla cine este implicat în această mare afacere. Chiar nu poate controla nimeni dacă acordul cerealier este respectat și dacă termenii acestui acord sunt îndepliniți?

    https://flux24.ro/americanii-din-spatele-afacerii-cerealelor-ucrainiene-pun-la-cale-la-bucuresti-marile-tunuri/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875135