Hot News
La Kiev, Bulgakov a fost redenumit „kievean remarcabil”
29/05
Putin a denunțat Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa
30/05

Pentru prima dată, în spațiul eurasiatic se sărbătorește Ziua UEEA

Foto: site-ul UEEA

Pe 29 mai, statele membre ale UEEA sărbătoresc pentru prima dată Ziua Uniunii Economice Eurasiatice. În această zi a fost semnat în 2014, în Kazahstan, Tratatul privind UEEA, relatează Vedomosti.

„De-a lungul celor 9 ani de existență, Uniunea Economică Eurasiatică s-a transformat într-o platformă cheie de colaborare și cooperare între statele din Eurasia Mare, gata să ia decizii strategice importante. Astăzi, organizația noastră și-a trasat obiective ambițioase: formarea unui spațiu vamal unic, stimularea activității investiționale în țările UEEA, crearea unui sistem de plăți care, prin indicatorii lui de performanță, să depășească SWIFT, precum și dezvoltarea unui mediu pentru o monedă digitală autonomă. Sunt convins că în următorii ani țările UEEA vor putea menține și chiar înmulți ritmuri ridicate de funcționare a organizației pe baza unor relații de respect față de interesele economice atât ale țărilor Uniunii, cât și ale statelor întregului spațiu euroasiatic”, a declarat Mihail Miasnikovici, președintele Consiliului de administrație al Comisiei Economice Eurasiatice.

Inițiativa de instituire a Zilei Uniunii Economice Eurasiatice a fost lansată de președintele Kîrgîzstanului, Sadîr Japarov, la reuniunea din 2022 a Consiliului Economic Eurasiatic. Ideea a fost susținută în unanimitate de șefii celor cinci state eurasiatice – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Rusia. După cum se menționează în ordinul Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, instituirea unei astfel de zile va ajuta la întărirea solidarității și la adâncirea colaborării dintre statele unionale. Conform propunerii lui Sadîr Japarov, Ziua UEEA va fi marcată anual.

În 2023, țara care asigură președinția Uniunii Economice Eurasiatice este Rusia. Vorbind pe 9 decembrie 2022 la ședință extinsă a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic de la Bișkek, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a definit actualizarea orientărilor strategice de dezvoltare a UEEA drept una dintre prioritățile președinției Rusiei la această organizație. În plus, Vladimir Putin a remarcat importanța pregătirii unor noi documente de planificare strategică care să stabilească principalii vectori pentru continuarea cooperării de integrare pe termen mediu și lung.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    La cât mai multe aniversări și o bună înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875102