Hot News
Putin: Rusia ar putea să se retragă din acordul cerealier
14/06
Un fake al propagandei ucrainene
14/06

Putin nu a exclus folosirea, ca răspuns, a muniției cu uraniu

Foto: RIA Novosti

Președintele Vladimir Putin a declarat, la întâlnirea organizată la Kremlin cu corespondenții de război (în imagine), că Rusia își rezervă dreptul de a folosi muniție cu uraniu sărăcit. Dar, a subliniat el, acest tip de muniție va fi folosit doar ca răspuns la utilizarea unor proiectile similare de către inamic, relatează Kommersant.

„Nu este nevoie să fim preventivi. Avem o grămadă de astfel de muniție cu uraniu sărăcit, dacă ei o folosesc, ne rezervăm și noi dreptul de a folosi aceeași muniție. Dispunem de ele dar, pur și simplu, nu le folosim”, a precizat președintele. Anterior, Vladimir Putin a declarat că Rusia deține sute de mii de obuze cu uraniu sărăcit.

Pe 25 aprilie, adjunctul ministrului britanic al Apărării, James Heappey, a declarat că în Ucraina au fost trimise „mii de seturi” de obuze pentru tancurile Challenger 2, inclusiv cu uraniu sărăcit. Potrivit surselor cotidianului Wall Street Journal, SUA vor echipa tancurile Abrams ce vor fi trimise în Ucraina cu obuze cu uraniu sărăcit. ONU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibila utilizare a obuzelor cu uraniu sărăcit în Ucraina.

Potrivit lui Igor Kirillov, șeful Trupelor de protecție radiologică, chimică și biologică din cadrul Forțelor Armate ruse, radiațiile alfa provenite de la particule mici atunci când este folosită muniție cu uraniu sărăcit, se depun pe plămâni și pe organele interne ale omului, ceea ce poate duce la dezvoltarea de tumori maligne. În plus, particulele de uraniu rămân în sol pentru o perioadă lungă de timp.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    ,,Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”, doar așa trebuie procedat în acest conflict. Dacă înțelegerile anterioare nu au fost respectate, dacă se produc acte de terorism și nu este nimeni luat la rost (vezi Gazoductele Nord Stream, Hidrocentrala Kahovka, etc), dacă ostilitățile împotriva Rusiei nu se opresc, atunci este normal ca președintele Putin să acționeze în consecință. Sunt situații când trebuie să iei hotărâri la care nu te-ai gândit vreodată că le vei lua și asta pentru că unii îți forțează mâna. Nu ai de ales. Este vorba de țara ta, de poporul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089