Hot News
„Tot mai credeți că nu există fascism?”: Zaharova a evaluat noul scandal cu eurodiplomația
16/06
Partidul Liberal Democrat din Rusia a prezentat rețeaua neuronală „Jirinovski”
16/06

„Scos de sub dărâmături după impactul rachetei”. Noi detalii despre dispariția lui Budanov

Kirill Budanov/ Foto: commons.wikimedia.org

O sursă a agenției de presă RIA Novosti a anunțat că șeful Serviciului ucrainean de informații al Ministerului Apărării Ucrainei (GUR), Kirill Budanov, a fost grav rănit în atacul nocturn lansat asupra sediului serviciul din Kiev la 29 mai. Potrivit acestor date, racheta a lovit biroul învecinat, șeful GUR fiind scos de sub dărâmături și, prin Polonia, transportat la un spital militar din Berlin. Acum, el continuă să se afle acolo în stare gravă. Budanov nu a mai avut apariții publice din 29 mai și are o prezență slabă în spațiul media. Jurnaliștii nu au exclus posibilitatea ca înregistrările video publicate și unde apare Budanov să fi fost făcute anterior. În Ucraina, au început chiar să circule zvonuri potrivit cărora șeful serviciului de informații ar fi murit, dar Kievul a declarat că aceste informații sunt false, relatează Gazeta.ru.

„Potrivit informațiilor obținute de serviciile de securitate rusești de la surse din cadrul GUR, Kirill Budanov a fost rănit în timpul atacului lansat de Rusia în zorii zilei de 29 mai asupra sediului GRU, situat pe insula Rîbalski, din Kiev. O rachetă ”Kinjal” a pătruns în biroul de lângă cel al lui Budanov”, a precizat sursa agenției RIA Novosti din cadrul serviciilor de securitate rusești.

După cum a precizat interlocutorul agenției de presă, șeful serviciilor de informații a fost scos de sub dărâmături și evacuat cu un elicopter-ambulanță la baza militară de la Rzeszow, din sud-estul Poloniei. De acolo, el a fost transportat la Berlin cu o aeronavă specială venită de la baza germană Ramstein.

Informațiile legate de zborul respectivului avion s-au păstrat pe serverul Flightaradar, un serviciu ce permite să fie urmărite zborurile în timp real. Conform acestor date, pe 29 mai, în jurul orei 10.00 UTC, aeronava 84-0087 C-21A a Escadrilei 86 de evacuare medicală aeriană a Forțelor Aeriene ale SUA a decolat cu adevărat de la Rzeszow și a ajuns în Germania via Cracovia.

Sursa RIA Novosti a adăugat că se cunoaște și locul unde Budanov este îngrijit după ce a fost rănit: la spitalul Bundeswehr-ului din Berlin, situat pe strada Scharnhorststraße 13. Agenții au anunțat că șeful serviciilor de informații se afla în stare gravă.

Pe 29 mai, Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat că, în noaptea de 28 spre 29 mai, armata a lansat un atac masiv cu rachete asupra aerodromurilor, posturilor de comandă și posturilor radar ucrainene. Mass-media și instituțiile publice ucrainene au raportat că s-a tras asupra insulei Rîbalski, din Kiev, în zona clădirii care adăpostește GUR. Ulterior, fostul deputat în Rada Supremă, Ilia Kieva, a declarat că sediul serviciilor de informații a fost distrus.

A doua zi, drone ucrainene, după cum se știe, au fost doborâte deasupra mai multor districte din Moscova și din Regiunea Moscova. Comentând incidentul, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că atacul cu drone a fost un răspuns la loviturile lansate asupra sediului GUR din Kiev.

În după-amiaza zilei de 29 mai, mai precis la ora 15:20, după atacul asupra Kievului, pe canalul de pe rețeaua Telegram a lui Budanov a apărut o înregistrate video în care acesta promitea un răspuns la atacul cu rachete rusești. Nu este clar când a fost făcută înregistrarea, mai ales că nici șeful serviciilor de informații nu a făcut, în declarația lui, nici o referire la oră sau la dată. În acest sens, pe blogurile rusești s-a estimat că înregistrarea a fost făcută în avans.

Pe 5 iunie, mass-media ucrainene și canalele Telegram au anunțat că Budanov ar fi murit din cauza rănilor suferite și că se fac pregătiri pentru înmormântarea sa. Imediat însă, Centrul ucrainean de combatere a dezinformării a calificat informațiile drept „prostii orchestrate de propaganda rusă”. O dezmințire a venit și din partea viceministrului ucrainean al Apărării, Anna Maliar, potrivit căreia respectivele informații nu corespund realității. În același timp însă, autoritățile ucrainene nu au negat în niciun fel informațiile privind rănirea lui Budanov.

Pe 11 iunie, Ministerul Apărării de la Kiev a publicat o înregistrare video de jumătate de minut, unde Budanov apare stând la biroul său, dar fără să scoată un sunet, fără să deschidă gura, clipind doar și zâmbind ușor. Videoclipul se încheie cu ”Va urma. Planurile iubesc tăcerea”. Videoclipul a fost dedicat contraofensivei armatei Ucrainei în curs de derulare și explică tăcerea oficială a Kievului pe această temă. Jurnaliștii ruși și ucraineni care au analizat înregistrarea au anunțat că videoclipul prezintă urme de editare și putea fi generat de o rețea neuronală.

A doua zi, pe 12 iunie, purtătorul de cuvânt al GUR, Andrei Iusov, a estimat că dispariția șefului său din spațiul public are legătură cu o misiune în care se află Budanov. Iusov a afirmat că șeful său este bine, dar participă frecvent la unele operațiuni secrete.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Da, Kirill Budanov se află într-o ,,misiune” la orizontală într-un spital din Berlin. Ce rost au aceste minciuni spuse de Andrei Iusov? Penibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093