Hot News
Narîșkin, despre planurile SUA și Marii Britanii de a-i înlocui pe ucrainenii „care sunt tot mai puțini”
20/06
Corneliu Vlad: O nouă polaritate mondială: “Casa dușmanilor” și „Casa partenerilor” (I)
20/06

Rusia investește masiv în construcția de nave

Foto: discred.ru

Următorii cinci ani vor deveni de referință pentru construcțiile navale civile. Statul este gata să investească fonduri colosale pentru o creștere multiplă a numărului de nave maritime și fluviale construite. În ultimii zece ani, au fost lansate 100 de nave, iar în următorii cinci ani se preconizează să fie construite aproximativ 260 de nave. Acest lucru nu numai că va ajuta întreaga industrie a construcțiilor navale din țară să crească, dar va extinde și oportunitățile Rusiei în comerțul cu țările prietene, scrie publicația Vzgliad într-un amplu material pe această temă.

„În următorii cinci ani, vom înnoi semnificativ flota noastră comercială. Ministerul Industriei și Comerțului a făcut deja modificări în amplul program de construcții navale. Pentru punerea lui în practică vom atrage finanțare din Fondul Național al Bunăstării”, a declarat președintele Vladimir Putin, vorbind în plenul Forumului Economic Internaținal de la Sankt-Petersburg, ce și-a desfășurat recent lucrările în orașul de pe Neva. „Subliniez că numai în cadrul acestui proiect este planificată pentru 2023-2028 construirea a cel puțin 260 de nave pe șantierele navale rusești”, a precizat șeful statului.

În acest scop, la începutul anului a fost creat un fond de investiții de stat pentru construirea acestor 260 de nave. Volumul total al investițiilor se va ridica la 231 de miliarde de ruble, din care 136 de miliarde de ruble vor veni din Fondul Național al Bunăstării. Inițiatorul și executantul proiectului este Societatea de Stat de Transport în Leasing (GTLK) .

Este o misiune cât se poate de ambițioasă. Spre comparație: din 2013, GTLK a comandat 157 de nave autohtone, dar numai o sută dintre ele au fost deja predate companiilor de transport maritim (este vorba, în principal, despre nave comerciale).

Se dorește ca noul proiect de investiții să permită transformarea profundă a acestei industrii – trebuie efectuată substituirea importurilor, dobândirea competențelor necesare pe partea de piese de schimb și a bazei de componente, trebuie crescută eficiența producției și trebuie implementate metode moderne de management, sporind, concomitent, volumul livrărilor de produse.

Înnoirea flotei țării este necesară, inclusiv în contextul noii situații geopolitice și a reorientării relațiilor comerciale din Europa spre Asia.

„Construcția de nave este importantă și pentru că anterior a fost anunțată reorientarea către comerțul cu țările din Est și Sud, iar transportul naval joacă aici un rol însemnat. De exemplu, una dintre rutele principale ale coridorului de transport internațional Nord-Sud traversează mai multe acumulări de ape, astfel că în următorii ani va fi nevoie de mai multe tipuri de nave”, spune Dmitri Baranov, expert principal al Finam Management.

În cadrul realizării coridorului de transport Nord-Sud, care leagă Rusia de Iran și, mai departe, de India, este planificată dublarea, până în 2025, a volumului transporturilor de mărfuri destinate exporturilor și triplarea acestora până în 2030. Potrivit analiștilor Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, în trei ani, fluxul suplimentar de mărfuri care va traversa acest coridori se va ridica la 5-7 milioane de tone mărfuri exportate și 2-7 milioane de tone importate. Până în 2030, acest flux va crește, conform scenariului de bază, la 14,6 milioane de tone și la 24,7 milioane de tone, conform celui optimist. Vorbim, în principal, despre livrări de cereale și despre mărfuri containerizate.

Anterior, potențialul acestui coridor nu a fost utilizat în deplinătatea lui, deoarece au existat rute prin porturile la Mările Baltică, Azov și Marea Neagră, dar în noua situație geopolitică, Rusia trebuie să extindă geografia transporturilor de marfă pe orice rute noi.

„Sancțiunile Occidentului au lovit nu doar traficul aerian cu țările neprietenoase și transportul rutier, dar au afectat și transportul maritim. În același timp, se formează noi coridoare de transport, cum ar fi, spre exemplu, Europa – Turcia – Azerbaidjan – Daghestan, pe unde va trece o parte din mărfurile care, anterior, ajungeau în Rusia prin Țările Baltice și Polonia cu Republica Belarus. Crește și importanța direcției estice – în următoarea perioadă, fluxul de mărfuri din China direct și indirect prin Kazahstan va crește, de asemenea, semnificativ”, spune Arina Redko, expert la Centrul pentru Comunicații Informaționale al Universității Economice ”G.V Plehanov”.

Pentru o mai bună înțelegere: din 260 de nave care urmează să fie construite în următorii cinci ani, 119 vor fi nave de marfă, 73 vor fi nave de pasageri, 10 nave de pescuit, 27 de nave ale flotei de dragare (necesare pentru râurile navigabile), un doc plutitor, cinci de mare tonaj și cinci remorchere, 20 șlepuri.

În același timp, companiilor comerciale, de turism sau de pescuit li se oferă condiții financiare atractive pentru închirierea navelor. Condițiile cheie: un avans „zero”, o dobândă preferențială de la 2,93% la 7,6% în funcție de tipul navei, perioada de leasing de până la 25 de ani.

„În general, este o provocare serioasă, dar un obiectiv real și bine gândit. (…) Desigur, principala misiune constă în saturarea rapidă a pieței cu modele similare ale echipamentelor care nu mai sunt livrate din cauza sancțiunilor. Iar noile subvenții ar trebui să ajute la finalizarea navelor aflate în construcție și care se confruntă cu anumite dificultăți din cauza penuriei de echipamente și a lipsei modelelor similare de producție rusă ”, crede Redko.

Mai mult, a venit în completare Baranov, nu doar constructorii de nave vor profita de pe urma acestui proiect, dar și multe întreprinderi conexe. Important este să existe concurență între diferitele șantiere navale, pentru că atunci ele vor putea construi mai rapid și mai ieftin, plus că este important să controlăm costurile la fiecare etapă pentru ca fondurile să nu fie irosite, a concluzionat expertul.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Supremația navală era visul lui Petru cel Mare. Prima Marină Militară Imperială Rusă a fost înființată de Țarul Petru cel Mare în octombrie 1696 și a funcționat până în 1917. Lui Petru cel Mare i se atribuie declarația: ,,Acel domnitor care are numai armata, are o mână; dar cel care are și marina, le are pe ambele”. La începutul secolului al XIX-lea Rusia avea a treia cea mai mare flotă din lume, după Marea Britanie și Franța. Nu știu acum pe ce loc este, dar îi doresc să fie pe primul loc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082