Hot News
Elon Musk, reacție la articolul despre eșecul armatei Ucrainei
21/06
Un ofițer polonez a spus adevărul despre armata ucraineană
21/06

În Moldova, partidul de opoziție ȘOR a fost scos în afara legii

Foto: Reuters

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a plasat partidul de opoziție ȘOR în afara legii. Este prima interdicție aplicată unei formațiuni politice începând din 1991, când a fost interzis Partidul Comunist din Moldova, a anunțat agenția RIA Novosti.

După cum reiese din hotărârea judecătorească, deputații grupului parlamentar ȘOR își vor păstra mandatele în parlament, dar grupul va fi desființată. Prin urmare, ei pot activa doar ca „deputați independenți”.

Curtea Constituțională a Moldovei a început să examineze recursul în instanță al guvernului privind verificarea partidului ȘOR, pe 10 mai. Președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, fostul șef al Curții Constituționale, Domnica Manole, și judecătorul Luba Șova au votat pentru recunoașterea partidului ca neconstituțional.

La rândul său, Partidul ȘOR a catalogat decizie ca fiind ”fără precedent și ilegală”, menționând că Moldova este prima țară din Europa unde un partid de opoziție este lichidat.

Anterior, pe 15 mai, politologul Kirill Averianov, a atras atenția, într-un interviu acordat ziarului Izvestia, asupra faptului că Partidul ȘOR este acuzat că are o atitudine bună față de Rusia, în timp ce în Moldova există o forță pro-rusă și mai mare – Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor. Potrivit analistului, această situație arată clar că „autoritățile republicii declară doar principii democratice, dar nu le respectă, întrucât persecuția politică a adversarilor este un semn al unui regim autoritar”.

Din septembrie 2022, Partidul ȘOR desfășoară o acțiune de protest pe termen nedeterminat la Chișinău, cerând demisia actualului guvern. Protestatarii acuză autoritățile că nu au reușit să facă față crizei economice, marcată de o inflație record și și de lipsa de dorință de a negocia cu Rusia prețuri mai bune la gaze cu Rusia.

Pe acest fond, conducerea ȘOR a fost acuzată că a finanțat și promovat ilegal interesele unui anumit stat străin, precum și că a încercat să destabilizeze situația din țară.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    ,,Democrație” moldovenească: cine nu spune ca și noi este catalogat periculos și ilegal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093