Hot News
Presa: Ucraina a început să folosească muniții cu fragmentație americane
21/07
De la vest spre est și sud: o răsturnare globală a comerțului rusesc
21/07

Au fost publicate rutele navelor, posibil implicate în atacul asupra Podului Crimeii

Foto: RIA Novosti

Grupul de hackeri RaHDit a efectuat o investigație și a publicat rutele a două petroliere de la bordul cărora puteau fi lansate șalupe fără pilot pentru un atac asupra Podului Crimeii, informează publicația Vzgliad.

Hackerii au făcut niște cercetări din care reiese că în operațiunea de lansare a șaluptelor fără pilot pentru atacul asupra Podului Crimeii ar fi putut participa petrolierele Beks Loyal și Khudayar Yusifzade. Cu câteva zile înainte de actul terorist, unul dintre ele a plutit în derivă la o distață de 100 de kilometri de Novorossiisk, în timp ce al doilea a navigat în derivă mai la sud, a relatat agenția RIA Novosti.

Ulterior, ambele petroliere s-au întâlnit pe mare și, potrivit hackerilor, în acel moment dronele au fost reîncărcate de la o navă pe cealaltă. În plus, hackerii consideră că, pentru controlul dronele ar fi putut fi folosită încă o navă, aflată în derivă pe o linie de vizibilitate directă spre Podul Crimeii.

Navele-cisternă Beks Loyal și Khudayar Yusifzade navighează sub pavilioanele Insulelor Marshall și, respectiv, al Liberiei. După cum reiese din datele site-ului Marine Traffic, petrolierul Khudayar Yusifzade a părăsit portul ucrainean Izmail pe 5 iulie și a ajuns în portul grec Elefsis, pe 18 iulie. La rândul său, nava Beks Loyal a părăsit portul turcesc Tuzla pe 13 mai și a ajuns în portul românesc Constanța, pe 18 iulie.

Podul Crimeii, în urma exploziei: o travee (stânga) s-a desprins de pod și trebuie înlocuită/ Foto: TASS

Expertul militar, despre ruta de atac a șalupelor-drone asupra Podului Crimeii

Nu exclud posibilitatea ca, pentru un atac asupra Podului Crimeii, să fi fost folosite nave aflate în apele Mării Negre. În același timp, există o serie de neconcordanțe care puteau duce la scurgerea de informații iminentul atac terorist, a comentat expertul militar Iuri Knutov pentru publicația Vzgliad.

„Teoretic, schema publicată de hackerii este posibilă. Din punct de vedere tehnic, totul arată logic. Ceea ce mă intrigă însă este faptul că au fost cooptate nave cu proprietari diferiți. O astfel de abordare a planificării ar putea duce la scurgeri de informații. Dar dacă acest lucru s-a făcut cu două nave aparținând aceleiași companii, versiunea ar fi cât se poate de credibilă”, a declarat Knutov, directorul Muzeului Forțelor de Apărare Aeriană.

„Dacă totul a fost cu adevărat așa, atunci proprietarii navelor trebuie trași la răspundere pentru sprijinirea terorismului. Nouă ne va fi, desigur, greu să-i aducem în instanțele internaționale, dar merită încercat. În plus, Rusia este capabilă să-i condamne în lipsă și, în măsura posibilităților, să aplice unele măsuri”, a spus el.

„Acest atac terorist a dovedit de fapt necesitatea revenirii la experiența Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Pe atunci, noi puneam bariere plutitoare pentru a împiedica submarinele inamice să intre pe șenalul bazelor noastre și să folosească torpile”, spune sursa.

„Podul Crimeii este cel mai lung din Rusia și Europa, așa că este destul de dificil să-l închizi în întregime cu astfel de bariere plutitoare. Dar pot fi puse la pilonii de rezistență la o distanță de 3-5 kilometri. În plus, destul de eficientă ar putea fi utilizarea hidrofoanelor. Sistemul se bazează pe metode acustice. Și pentru a proteja obiectivul, vor fi necesare doar aproximativ cinci dispozitive ”, a menționat Knutov.

„Precizez că Forțele Armate ale Ucrainei au atacat podul exact în zona pilonului de rezistență 145, deoarece este mai aproape de Ținutul Krasnodar și acolo, probabil, dispozitivul de supraveghere este mai slab. Un alt motiv poate consta în faptul că acolo apa ajunge suficient de aproape de carosabil. În această situație, pentru a asigura o monitorizare mai bună a situației, am putea trimite elicoptere în apropiere”, a conchis el.

În noptea de duminică spre luni, Ucraina a lansat un atac terorist asupra Podului Crimeii folosind drone de suprafață. Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis un dosar penal în baza articolului „Act terorist”. A fost deteriorată partea de carosabil a podului, pilonii de susținere au rezistat. În urma exploziei, o fată din Regiunea Belgorod a avut de suferit, părinții ei au murit.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Dacă acele bariere plutitoare și hidrofoane sunt utile, ar trebui folosite pentru a preveni un eventual act terorist din partea Ucrainei. Au făcut-o de două ori, oricând pot încerca din nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875112