Hot News
Pierderile armatei Ucrainei în ofensiva eșuată: 43.000 de soldați, zeci de tancuri NATO
05/08
MAE rus: Situația din Niger este o problemă internă a țării
05/08

Lavrov a îndemnat Occidentul să-i ceară lui Zelenski o „formulă” privind situația rușilor

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov/ Foto: YouTube

Statele occidentale ar trebui să-i ceară președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, o „formulă” despre cum vede Kievul situația rușilor și a altor minorități naționale din țara lui, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, citat de cotidianul Vedomosti.

Lavrov a subliniat că Moscova apreciază orice efort depus pentru a obține o „pace justă și durabilă”, dar acest lucru este imposibil fără respectarea drepturilor minorităților naționale. Potrivit ministrului, țările occidentale impun Sudului global „formula Zelenski”, dar nimeni „nu a spus nici un cuvânt” despre poziția Kievului de a „distruge tot ce este rusesc” în Crimeea și Donbass.

„De ce nu i-ar cere impresarii occidentali să prezinte public comunității mondiale o altă „formulă” – despre cum vede actualul regim de la Kiev situația rușilor și a altor minorități naționale din țara lui după „premoga” (cuv. ucrainean care înseamnă ”victorie) pentru care NATO și UE nu se zgârcesc nici la bani, nici la armament?”. – a subliniat Lavrov într-un comentariu pentru revista ”Mejdunarodnaia jizni”, publicat pe site-ul ministerului.

Potrivit lui Lavrov, la recentul summit ”Rusia-Africa”, Moscova s-a convins că țările Sudului global sunt interesate să înțeleagă sub toate aspectele natura acestei crize, iar o astfel de explicație le-ar ajuta să-și formeze o poziție. Șeful MAE rus a precizat că țările occidentale convoacă forumuri înscenate, deși singurul scop al „formulei Zelenski” vizează ”capitularea” Rusiei, pentru a arunca „milioane de ruși” la voia sorții.

„Toți cei curtați de Occident cu scopul de a impune cu forța „formula lui Zelenski” trebuie neapărat să conștientizeze că este în joc soarta acestor oameni, pe care regimul de la Kiev promite deschis să îi distrugă”, a subliniat Lavrov.

Se așteaptă ca, la reuniunea dedicată reglementării pașnice a conflictului din Ucraina, ce se desfășoară la Jeddah, în Arabia Saudită, în zilele de 5 și 6 august, regimul de la Kiev să promoveze „formula de pace” a lui Zelenski, care include 10 puncte, inclusiv restabilirea frontierelor Ucrainei din 1991, retragerea trupelor rusești din noile regiuni și din Crimeea etc.

Vedomosti menționează că, la sfârșitul lunii decembrie 2022, Lavrov a calificat drept iluzorie „formula de pace” propusă de Zelenski. Pe baza acesteia, Rusia nu va purta cu nimeni negocieri, a precizat el.

Tema soluționării pașnice a situației din Ucraina a fost abordată în cadrul celui de-al doilea summit ”Rusia-Africa”, de la Sankt Petersburg, în urma căruia președintele Rusiei, Vladimir Putin, și șefii a șapte state africane au adoptat o Declarație comună. În document se arată că liderii au recunoscut progresul înregistrat în chestiuni legate de drepturile copiilor în zonele ostilităților armate și de schimburile de prizonieri între Rusia și Ucraina. Părțile au convenit, de asemenea, că eforturile umanitare vor continua să dea rezultate și pe mai departe.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Occidentul nu-l va lua niciodată la rost pe Zelenski, privind situația minorităților din Ucraina, în special a rușilor. Zelenski are mână liberă și face ce vrea, adică să elimine toți rușii, iar celelalte minorități să nu aibă nici un drept. Știți foarte bine ceea ce face acest regim nazist de la Kiev, știți cum sunt uciși de atâția ani rușii din Donbass și din alte regiuni. Ucrainenii distrug nu numai oamenii, dar și cultura rusă, tot ce are legătură cu Rusia. Nu cred că forumurile și toate întrunirile pe această temă mai au vreun sens. Sunt doar vorbe și pierdere de timp. Zelenski trebuie ,,înghesuit” într-un colț și obligat, nu rugat, să-și dea demisia. Cu bună știință și-a distrus propria țară, și-a trimis la moarte proprii cetățeni. Mai rău, se răzbună pe alte etnii. Cu acest gen de personaj nu sunt utile vorbele, ci faptele dure. Și-a făcut prea mult de cap! Aici nu se potrivește diplomația, pentru că Zelenski nu este un diplomat cu care se poate discuta, ci este un psihopat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048