Hot News
Elon Musk crede și el în eșecul contraofensivei ucrainene
14/08
Armata rusă a lansat un atac de înaltă precizie asupra locului de dislocare a dronelor marine ale Ucrainei
15/08

Livrările de gaze rusești către Europa prin Turkish Stream au crescut la un nivel record

Foto: Lenta.ru

În primele nouă zile ale lunii august 2023, Gazprom a crescut livrările zilnice de gaze către Uniunea Europeană prin gazoductul Turkish Stream până la un maxim istoric, adică la peste 51 de milioane de metri cubi, scrie cotidianul economic Vedomosti.

Pe această direcție, volumul total al livrărilor companiei rusești către UE s-a ridicat, în perioada indicată, la 462 milioane de metri cubi. Potrivit jurnaliștilor, în același interval din 2022, cantitatea zilnică de gaze pompată în respectiva conductă a fost, în medie, cu 24% mai mică, iar creșterea semnificativă a exporturilor a început încă din luna iulie a acestui an. Ca urmare, livrările de luna trecută au atins 46,3 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce depășește maximul din decembrie 2021, când s-au înregistrat 46 de milioane de metri cubi.

Se menționează faptul că volumul actual al livrărilor de gaze prin Turkish Stream către UE a depășit chiar capacitatea proiectată, stabilită pentru ambele fire ale gazoductului, la 43,1 milioane de metri cubi pe zi. Unul dintre ele furnizează în prezent gaze în Bulgaria și, mai departe, către țările din Europa de Sud-Est.

Potrivit datelor ICE, prețul gazelor la hub-ul olandez TTF a sărit, pe 9 august, cu 28%, la peste 450 de dolari/1000 metri cubi. Experții notează că prețurile au crescut din cauza amenințărilor cu greve la fabricile de gaz natural lichefiat (GNL) din Australia, unul dintre cei mai mari trei exportatori de GNL din lume.

Prețurile gazelor rusești au devenit mai confortabile pentru importatorii europeni decât prețurile spot, este de părere analistul Serghei Kaufman, de la Finam FG. La rândul său, Ronald Smith, analist principal lal „BCS World Investments”, consideră că este posibil ca „Gazprom” să fie proprietarul celui mai ieftin gaz de pe piață, iar cererea pentru acesta va crește și mai mult.

Anterior, Ivan Timonin, consultant principal la „Implementa”, a evaluat posibila creștere a prețurilor globale la gaze din cauza grevei din Australia. Potrivit estimărilor sale, piața ar putea pierde 50 de miliarde de metri cubi de gaz și să revină la prețurile de bursă de peste 1.000 de dolari/1000 mc.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Și asta în ciuda sancțiunilor impuse… La cât mai multe livrări, Rusia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875172