Hot News
WSJ: Noua armă teribilă a Rusiei, capabilă să paralizeze armata Ucrainei
22/08
MAE rus, despre situația cu Elveția, care susține sancțiunile împotriva Moscovei
23/08

Șeful diplomației UE vs. consilierul lui Reagan: De ce evaluările lor despre Rusia sunt diametral opuse?

Șeful diplomației UE, Josep Borrell/ Foto: RIA Novosti

Mult mediatizata declarație a lui Josep Borrell referitoare la Rusia și China vine, desigur, într-un contrast izbitor cu ideile formulate pe această temă, la o zi distanță, de Edward Luttwak, scrie canalul Дирижер de pe rețeaua Telegram.

Iată cele douoă citate:

Fostul consilier al președintelui Reagan, Edward Luttwak/ Foto: Global Look PressS/ kp.ru

Borrell: China este un adevărat jucător geopolitic, în timp ce Rusia este un pitic economic, care seamănă cu o benzinărie, al cărei proprietar deține o bombă nucleară.

Luttwak: Spre deosebire de China, Rusia este autosuficientă atât în privința alimentelor, cât și a carburanților și poate produce tot ce-i trebuie, cu excepția microprocesoarelor și a altor produse mici de înaltă tehnologice, care pot fi ușor introduse în țară ocolind sancțiunile.

Cu alte cuvinte, Borrell, descris drept ”cel mai erudit socialist al Spaniei”, nu a inventat nimic mai bun decât să coboare la nivelul insultelor lui Barack Obama. Astfel, el împinge diplomația europeană într-un impas și mai mare: asemenea declarații nu pot fi luate înapoi.

Și, în general, când șeful diplomației europene gândește în termeni precum ”grădină înfloritoare și junglă” (referitor la UE , în contrast cu restul lumii caracterizată de el drept ”junglă – n.r.) sau „țară-benzinărie”, el demonstrează nu atât forță, cât degradare intelectuală, pentru că, prin definiție, un diplomat nu se poate exprima astfel. În schimb, un activist de partid de talie medie, care prin voia sorții a fost azvârlit la vârful UE, poate foarte bine.

Luttwak este cu totul altceva. În trecut a fost consilierul lui Reagan, este teoretician militar și economist. Și el este departe de a simpatiza cu Moscova, ceea ce nu-l împiedică însă să evalueze rațional pozițiile Rusiei și Chinei pe scena mondială. De aici și aluzia că, dacă Beijingul s-ar afla în locul Moscovei, China ar avea mult mai multe probleme decât Rusia.

În același timp, Borrell, chiar dacă este economist de formație, a orbit de pasiunea exagerată pentru ideologie, motiv pentru care nu vede deloc problemele Chinei, definind-o drept ”un adevărat jucător geopolitic”. Cu alte cuvinte, ideologizarea l-a privat pe Borrell de judecată și de capacitatea de a evalua rațional echilibrul de forțe din Europa și din lume.

De aceea există o prăpastie uriașă între Borrell și Luttwak. Acesta din urmă, cum corect a subliniat economistul Anton Liubici, s-a aflat la originea „Reaganomics”. Primul a împins UE într-o criza a migrației și a energiei, acceptând ruperea legăturilor cu Moscova. Iar asta spune multe.

De aici și diferența de evaluări a Rusiei.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Între Borell și Luttwak nu este o prăpastie ci un abis! Borell demonstrează ,,degradare intelectuală”, cum bine a remarcat Luttwak. Aș zice că Borell a îmbătrânit degeaba, că nu la toți bătrânețea aduce și înțelepciune. Iar dacă Borell este descris drept ,,cel mai erudit socialist al Spaniei”, nu pot să nu remarc faptul că ,,Unde-i minte multă, nu toată-i bună”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082