Hot News
Șeful diplomației UE vs. consilierul lui Reagan: De ce evaluările lor despre Rusia sunt diametral opuse?
22/08
Putin: Rusia a intrat în rândul primelor cinci cele mai mari economii ale lumii (I)
23/08

MAE rus, despre situația cu Elveția, care susține sancțiunile împotriva Moscovei

Foto: radio1.news

Aderarea Elveției la al 11-lea pachet de sancțiuni antirusești a confirmat faptul că această țară s-a îndepărtat de la principiul neutralității, a declarat ministerul rus de Externe, relatează RIA Novosti.

„Autoritățile elvețiene se pot convinge în fel și chip pe ele însele și pe alții de contrariul, dar demersurile practice demonstrează clar că Berna participă în totalitate la „războiul sancțiunilor” dus de Occidentul colectiv împotriva Rusei…”, a explicat diplomația rusă.

Potrivit MAE rus, Elveția susține autoritățile ucrainene continuând să „navigheze în derivă în direcția alianței nord-atlantice”.

„Regretăm sincer că autoritățile Confederației au ales o astfel de cale, privând țara de un avantaj eficient în materie de politică externă”, a adăugat ministerul rus.

Pe 28 iunie anul curent, Elveția a înscris 71 de persoane fizice și 33 de companii rusești pe lista sa de sancțiuni, urmând exemplul Uniunii Europene. Pe 16 august, Berna a anunțat că a aderat complet la noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Înainte, Finlanda a cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Prin tradiție, Elveția evită alianțele ce ar putea implica acțiuni directe militare, politice sau economice, păstrându-și neutralitatea. Politica sa de neutralitate a fost recunoscută internațional la Congresul de la Viena din 1815, iar dreptul la neutralitate a fost ratificat prin Convenția de la Haga din 1907. Dar SUA și aliații săi par să ignore aceste realități și vor să constrângă Elveția să le ocolească. Elveția este tot mai presată să renunțe la un concept care a impus-o pe scena geopolitică internațională ca factor de echilibru. A fost pusă la încercare de întreaga cohortă docilă Statelor Unite și nu a reușit să reziste. Astfel că la doar patru zile după începerea conflictului, Guvernul elvețian a hotărât să se alinieze la sancțiunile europene și chiar să dea dovadă de zel, deoarece Elveția este țara care aplică cele mai multe sancțiuni: peste 1900! Acum, cu aderarea la cel de-al unsprezecelea pachet de sancțiuni antirusești, cred că numărul lor s-a înmulțit. Fostul președinte Ignatio Cassis, care l-a vizitat pe Zelenski la Kiev în octombrie 2022, a declarat că a face jocul agresorului (considerând Rusia ca stat agresor) nu este compatibil cu neutralitatea Elveției și că atacul militar al Rusiei împotriva unui stat european a determinat Consiliul Federal să-și modifice practica în materie de sancțiuni. Ce explicație puerilă. Elveția are totul de pierdut dacă nu adoptă o linie suficient de fermă în materie de drept și de politică de neutralitate. Deja neutralitatea ei scârțâie. Faptul că a cedat presiunii Occidentului și SUA aplicând sancțiuni Rusiei, arată că politica ei de neutralitate nu mai este credibilă. Oricum, Rusia nu o mai consideră o țară neutră. Până la implicarea ei din punct de vedere militar, mai este un pas. Depinde cât de ascultător se va arăta noul președinte, Alain Berset, față de stăpânii din SUA și Occident. Neutralitatea, o adevărată marcă înregistrată a Elveției, e pe cale să dispară. Este păcat că ea se poate vinde atât de ieftin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875063