Hot News
”Nu poți avea încredere în rău!” Ce fake-uri a rostit Zelenski de la tribuna Adunării Generale a ONU
21/09
Corneliu Vlad: Majoritatea globală, apariție binevenită în viața internațională
21/09

Rusia a lichidat o celulă de spionaj creată de Occident în Arctica

Foto: TASS

S-a destrămat încă un fir creat, la vremea respectivă, pentru stabilirea relațiilor dintre Rusia și Occident: Rusia se retrage din Consiliul Euro-Arctic al Mării Barents (BEAC), scrie Vzgliad.

Motivul oficial al ieșirii Federației Ruse din BEAC (sau „Regiunea Barents”) a fost sabotajul din partea Finlandei. Dar este doar un pretext. De fapt, activitățile BEAC au încetat în urmă cu un an și jumătate, iar cooperarea activă cu Rusia a început să se reducă chiar mai devreme.

Consiliul Euro-Arctic al Mării Barents a fost înființat ca forum de cooperare regională la începutul anului 1993, la întâlnirea de la Kirkenes, în Norvegia, a miniștrilor de Externe ruși și nordici. Alături de membri permanenți ai BEAC, alte nouă state – Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Țările de Jos, Polonia, Franța, SUA și Japonia – dețin statut de observator în cadrul Consiliului.

După 2000, Moscova a sperat că munca din cadrul acestei organizații se va desfășura ca un proiect economic rațional. Într-un final însă, ”Regiunea Barents” s-a transformat rapid într-o bază de spionaj aproape oficială pentru serviciile de informații occidentale, precum și într-o structură de presiune ideologică asupra Rusiei.

În primul rând, a început recrutarea țintită a intelectualilor și jurnaliștilor locali, invitați în vacanțe la Kirkenes și trimiși să învețe la fundațiile umanitare occidentale. În unele cazuri, acest lucru a dat rezultate. Au fost racolați oameni chiar din presa de stat din Murmansk.

În al doilea rând, a fost organizat un sistem de scindare etnică și regională. Au existat încercări subversive de a crea, mai întâi ,„cluburi pomoilor” (pomori este denumirea dată rușilor din nord – n.r.) pur etnografice, apoi politizate. Ei au încercat să inventeze chiar „graiul pomorian”, chipurile o limbă specifică a nordului rusesc, ca semn de diferență față de Moscova. Au respins legătura milenară dintre nordul Rusiei și restul Rusiei.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Rusia a făcut ceea ce trebuia. Dragoste cu forța nu se poate, nici afaceri păguboase. Scopul țărilor membre ale BEAC, s-a dovedit a fi altul decât și-a dorit Rusia. Proiectul economic era doar o acoperire pentru ele. Au dorit doar să spioneze și să racoleze spioni. Suedia și Finlanda au și alte antecendente privind Rusia. Să nu uităm că cele două, împreună cu Ucraina, produceau bombe chimice în subsolul de la Combinatul Azovstal pentru a le folosi împotriva Rusiei. Cum să mai ai încredere în ele? Bine că a fost lichidată baza de spionaj. Trebuie făcută curățenie în zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874994