Hot News
Unde se găsește ”sângele de litiu” al economiei viitorului
25/09
Medvedciuk: Trei condiții pentru dezamorsarea conflictului din Ucraina
25/09

Un nou avion apăra Crimeea și Sevastopolul de rachetele cu rază lungă de acțiune

Noul avion de detectare-radar la mare distanță, A-50U/ Foto: TASS

Vineri, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra clădirii ce adăpostește, în Sevastopol, Statul Major al Flotei la Marea Neagră a Rusiei. Atacul a fost efectuat de Su-24, avioane care sunt purtătoare de rachete de croazieră britanice Storm Shadow/SCALP-EG, relatează Vzgliad.

Potrivit experților, pentru a apăra Crimeea și Sevastopolul, aceste avioane de asalt trebuie distruse la locul lor de staționare. O problemă ce poate fi rezolvată de versiunea modernizată a avionului de detectare-radar la mare distanță A-50U, care tocmai a intrat în dotarea Forțele Aerospațiale ale Rusiei.

După cum a precizat expertul în aviație Andrei Krasnoperov, avionul de recunoaștere A-50U poate urmări avioanele inamice înainte de decolare, ceea ce reprezintă o oportunitate excelentă pentru lansarea asupra lor a unui atac preventiv.

„De fapt, se rezolvă problema orientării proiectilelor spre obiective ucrainene. Cu cât sunt mai multe date, cu atât vom reuși mai bine să lovim țintele necesare. Cred că lansarea acestui model va deveni oarecum noul cuvânt în cadrul operațiunii militare speciale”, consideră analistul.

La rândul său, expertul militar Vasili Dandîkin subliniază în mod special necesitatea de a apăra Crimeea și Sevastopolul de atacurile cu rachete din Ucraina prin distrugerea avioanelor inamice pe aerodromuri sau în timpul decolării.

„A-50U va spori considerabil capacitățile de luptă ale unităților Forțelor Aerospațiale și de apărare aeriană, va înbunătăți semnificativ situația forțelor noastre aerospațiale și ale unităților de apărare aeriană, va îmbunătăți semnificativ lucrurile privind derularea operațiunii militare speciale. De aceea modernizarea A-50U a venit la momentul potrivit”, a adăugat, pe de altă parte, expertul Serghei Lipovoi.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Aeronava A-50U este o versiune modernizată a avionului A-50 produs de concernul Vega și Întreprinderea Beriev. Ea este capabilă să descopere ținte la distanțe cuprinse între 300 și 650 de kilometri și să urmărească simultan până la 300 de ținte diferite, direcționând avioanele de luptă către acestea. În 2017, reprezentanții ruși au anunțat începerea testelor pentru noua aeronavă A-100 Premier. Nu știu dacă lucrările la noul avion au fost finalizate. În anul 2021 directorul general al concernului Vega, Vyacheslav Mikhaeev, a declarat că trupele rusești dispun de 7 avioane A-50U. N-ar fi rău ca numărul lor să crească, astfel ca un atac asemănător cu cel din Sevastopol să nu se mai repete. Surse neconfirmate scriu că în acest atac a fost ucis comandantul Flotei Ruse la Marea Neagră, amiralul Viktor Sokolov. Sper să fie o știre falsă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875042