Hot News
Scott Ritter: Atacul asupra Statului Major al Flotei la Marea Neagră a Rusiei a fost efectuat cu ajutorul NATO
25/09
Un nou avion apăra Crimeea și Sevastopolul de rachetele cu rază lungă de acțiune
25/09

Unde se găsește ”sângele de litiu” al economiei viitorului

Foto: Vzgliad

Câteva proiecte de extracție a litiului încep să prindă viață în Rusia. În următorii ani deja, acest lucru ar trebui să propulseze Rusia printre liderii mondiali la extracția și producția acestui metal, care a căpătat brusc o importanță strategică, scrie publicația Vzgliad.

Litiul va fi extras din zăcământul Kolmozerskoe, regiunea Murmansk, care are rezerve de 75 de milioane de tone (aproximativ 19% din toate rezervele Rusiei, iar de exploatare se va ocupa compania ”Poliarnîi litii”, o întreprindere mixtă între Rosatom și Norilski Nickel).

Producția de litiu de la zăcământul Polmostundrovskoe (tot în regiunea Murmansk) va fi realizată de compania Halmek și de Uzina chimico-metalurgică (întreprindere situată în Krasnoiarsk care produce metale pentru industria nucleară și este principalul producător de hidroxid de litiu din Rusia, deocamdată din materie primă importată).

Reaus la viață, zăcământul Zavitinskoe din Ținutul Transbaikalie va fi dezvoltat de Rosatom. În regiunea Irkuțk, compușii de litiu vor fi extrași din apele subterane mineralizate ale zăcământului de gaz condensat Kovîktinskoye (subsidiară a Gazprom) și din zăcământulde gaz condensat Iaraktinskoe (Irkutsk Oil Company). Se mai vorbește despre dezvoltarea zăcămintelor de litiu în Daghestan.

Numărul de proiecte interne de exploatare a litiului arată că nu este vorba doar despre o încercare de a acoperi cât mai rapid gaura din importurile de materii prime (care, pentru că veni vorba, ajung deocamdată în Rusia din China). Litiul devine sângele economiei zilei de mâine.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Litiul este numit și ,,aur lichid” pentru producătorii de mașini, acesta fiind folosit pentru bateriile mașinilor electrice. Este un material important în fizica nucleară, în aeronautică, iar împreună cu compușii săi are aplicații industriale (fabricarea sticlei termorezistente și a ceramicii). Deuteriura de litiu este combustibil pentru armele termonucleare. Bateriile litiu-ion sunt utilizate la telefoanele mobile, laptopuri, tablete. De aceea litiul a devenit de o importanță strategică. Doar că prin extragerea litiului se pot produce efecte adverse serioase asupra naturii și oamenilor. Se pot distruge ecosisteme, apele subterane se pot epuiza și se produc mari cantități de deșeuri. Cei mai mari furnizori de litiu din lume sunt Chile, China, Australia și Rusia. Recent, americanii s-au decis să exploateze zona supervulcanului Mc Dermit Caldera, unde se crede că s-ar afla cel mai mare zăcământ de litiu din lume. Situat la granița dintre statele Nevada și Oregon, se estimează că acolo s-ar găsi între 20 și 40 milioane de tone de metri cubi de litiu. Doar că acest supervulcan străvechi este considerat sacru pentru mai multe triburi indigene, iar în zonă își au habitatul multe animale sălbatice. Cele mai bogate zone în litiu din lume se află în saramură, însă aici litiul este situat într-o zonă învăluită în argilă. Chiar și activiștii de mediu contestă proiectul pentru că extracția lui poate emite cantități mari de CO2 și poate contamina apa din sol cu metale grele. Fiind folosit în sectoare atât de diverse și considerat de o importanță strategică în economia viitoare, cu siguranță că se vor găsi și metode de extracție și prelucrare mai puțin dăunătoare pentru mediu și om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875099