Hot News
Hillary Clinton a vorbit despre Putin. Peskov i-a răspuns
28/09
Cancelarul Scholz a bagăt industria chimică germană într-o „cameră de gazare”
28/09

Lavrov a citat vorbele lui Tiutcev, poet și diplomat, despre confruntarea dintre Rusia și Occident

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov/ Foto: repaireasily.ru

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a citat frazele poetului și diplomatului Fiodor Tiutchev, scrise în 1852, despre confruntarea dintre Rusia și Europa și a precizat că, în prezent, Rusia face totul pentru ca planurile Occidentului de a zdrobi Rusia să nu se materializeze, relatează agenția TASS.

Ministrul a vorbit la prima seară din cadrul proiectului educațional „Salonul literar: Ambasadorii culturii ruse”, dedicat împlinirii a 220 de ani de la nașterea poetului și diplomatului Fiodor Tiutcev. În discursul său, el a citat din scrisoarea poetului adresată soției în limba franceză despre prezentul și viitorul Rusiei, cu aproape doi ani înainte de Războiul Crimeii, din 1854.

„De mult putea fi anticipat ca această ură dementă, care de 30 de ani a fost ațâțată în Occident împotriva Rusiei, cu fiecare an tot mai puternic și mai puternic, să se dezlănțue, într-o bună zi. Acea clipă a sosit”, a citat Lavrov.

Astfel, după cum scria Tiutcev, „Rusiei i s-a propus, pur și simplu, sinuciderea, ruperea de însuși fundamentul existenței sale, recunoașterea solemnă că, în lume, ea nu este altceva decât un fenomen sălbatic și hidos, ca un rău care trebuie corectat”. Lavrov a mai atras atenția asupra cuvintelor poetului din aceeași scrisoare: ”Nu mai are rost să ne amăgim singuri – după toate probabilitățile, Rusia va intra în confruntare cu întreaga Europă”.

„Dacă facem abstracție de date și aniversări, acest lucru este, în general, destul de valabil și pentru ceea ce face astăzi Occidentul în privința patriei noastre”, a spus ministrul.

De aceea, a subliniat Lavrov, tot ceea ce face Rusia, președintele Vladimir Putin, armata și societatea rusă ”are menirea de a nu permite ca planurile despre care Tiutcev a scris cu aproape 200 de ani în urmă, să se materializeze vreodată”. „Iar memoria lui se numără printre acele simboluri care ne încurajează ca întotdeauna să apărăm adevărul nostru”, a concluzionat șeful diplomației ruse.

Cu privire la întoarcerea Flotei Mării Negre

Lavrov a redat, de asemenea, un fragment din poezia lui Tiutcev dedicată anulării restricțiilor privind deținerea unei marine militare în apele Mării Negre.

„Tiutcev a fost cel care, în 1870, a imortalizat în versuri victoria diplomatică strălucită a lui Aleksandr Gorcakov, care a obținut anularea restricțiilor privind deținerea unei flote militare în apele Mării Negre. Restricțiile, după cum vă amintiți, au fost impuse în urma Războiului Crimeii, din 1856”, a spus șeful diplomației ruse. „Reintră în drepturile sale/ Pământul rusesc matern. / Iar / Marea lăsată nouă moștenire / Este din nou val liber, / Care, uitând rapid rușinea, / Dezmiardă țărmul său natal”, a citat ministrul rus de Externe.

„Cu toții putem spune astăzi cu convingere că o astfel de rușine nu se va mai repeta niciodată”, a subliniat Lavrov.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Oh, cum stă Occidentul cu ochii pe Rusia de sute de ani! Cum o urăște din necunoaștere, cum o dorește, dar nu din iubire… Neputința Occidentului de a iubi, ignoranța de a cunoaște acest popor fascinant și lăcomia de a avea bogățiile Rusiei l-au condus spre dorința de a distruge și domina această țară. Așa ceva nu se poate, oricât ar încerca! Ar trebui să citească poezia ,,Sciții” scrisă de Aleksandr Blok. Am să redau două strofe:

    ,,Voi veac de veac priveați spre Răsărit,
    Ați strîns aici, la noi, mărgăritare;
    Visați, râzând, doar tunul ațintit
    Spre noi cu țeava neagră-i, lucitoare.
    –––––
    Așa cum noi iubim, cu-adevărat,
    Nimeni din voi, demult, nu mai iubește.
    Ce-i dragostea pesemne c-ați uitat:
    Ea mistuie, ucide, pârjolește!”

    Despre domnul Serghei Lavrov nu mai trebuie să spun nimic. Admirația mea pentru acest mare diplomat și această minte luminată se știe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048