Hot News
Alexei Ekimov, cercetător rus, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie
05/10
Colonelul Macgregor: De ce le este cel mai frică generalilor ucraineni
05/10

Ce pericol reprezintă pentru Rusia prezența în Arctica a spărgătoarelor de gheață americane

Foto: Kystvakten

Spărgătorul de gheață american ”Healy” a petrecut câteva săptămâni în Arctica, nu departe de coasta Rusiei, cu o misiune misterioasă. Aparent, el nu a făcut altceva decât să continue proiectul realizat în comun, cu numai câțiva ani în urmă, de SUA și Rusia. Dar prezența în aceeași regiune a aviației americane anti-navă indică un substrat secret al activității spărgătorului de gheață american, scrie publicația Vzgliad.

”Healy” este unul dintre cele două spărgătoare de gheață aflate în serviciul Gărzii de Coastă a SUA. Deși nava se ocupă aproape în totalitate de rezolvarea unor misiuni științifice, ea este considerată navă de război, deoarece Garda de Coastă a SUA este o structură militară.

În timpul misiunii din septembrie 2023, pe măsură ce ”Healy” se deplasa tot mai departe spre vest, a crescut brusc activitatea în Arctica a aviației americane de patrulare (practic, anti-submarin). Judecând după informațiile obținute din surse deschise, avionul de patrulare american P-8 Poseidon a efectuat, în ultima săptămână și jumătate, cinci zboruri lungi.

Aici trebuie amintit, continuă publicația Vzgliad, că americanii sunt specialiști renumiți în instalarea, pe fundul apelor, a sistemelor de iluminat subacvatice.

Dacă la bordul stației submersibile există o sursă de energie suficientă, respectiva unitate poate emite, în apă, vibrații de joasă frecvență, care apoi, reflectate de corpul submarinului, se vor răspândi pe o rază uriașă.

Ele pot fi recepționate de o geamandură sonar radio aruncată dintr-un avion. Și, de asemenea, pot fi primite de un submarin NATO care se deplasează în secret, tot la o distanță uriașă.

Dacă Statele Unite vor echipa Arctica cu un număr mare de asemenea de stații instalate pe fundul apelor și care emit infrasunete, în Oceanul Arctic va apărea o zonă vastă unde orice submarin, odată ajuns acolo, va fi detectat cu rapiditate. Aceasta este fizica procesului.

Iar dacă americanii au instalat acolo un fel de emițătoare subacvatice, atunci multiplele zboruri ale avionului Poseidon pot fi ușor explicate – trebuia controlată funcționarea sistemului de iluminat cu ajutorul geamandurilor. Dacă Poseidon a urmărit vreun submarin al Marinei Militare a Rusiei care era pe urmele navei ”Healy”, merită să ne întrebăm cât de secrete sunt aceste submarine acum.

Deplasarea în Arctica a unui spărgător de gheață american ridică o serie de întrebări legate de formele pe care le capătă acum amenințarea americană în Arctica și care ar trebui să fie răspunsul Rusiei, încheie Vzgliad.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Orice prezență americană în apă, aer sau sol este un pericol. Ei nu vin cu gânduri pașnice, ei urmăresc mereu ceva. Este lupta lor finală și vor recurge la orice mijloace pentru a distruge Rusia. Aceste este visul lor. Să nu uităm că Arctica cuprinde porțiunile cele mai nordice ale Rusiei și SUA (statul Alaska), dar și a Danemarcei, Islandei, Norvegiei, Suediei, Finlandei și Canadei. M-aș gândi și la implicarea unora din cel de-al doilea grup, așa cum s-a întâmplat în cazul gazoductelor Nord Stream. SUA nu lucrează singură și probail că lucrurile ,,murdare” le vor face unele din aceste state vasale sau vor contribui în mare parte la ele. Întotdeauna SUA lucrează prin alții, ca apoi să poată declara că nu au știt nimic și nu au nici o implicare. Dacă în intenția lor de a sabota sau distruge Rusia le-ar fi de folos pinguinii și urșii polari, cu siguranță că-i va folosi și pe aceștia. Rusia trebuie să fie foarte atentă, să le anticipeze mișcările, să fie cu un pas înaintea lor. Rusia trebuie să verifice tot ce zboară, tot ce înoată, tot ce mișcă și tot ce respiră. Rusia nu poate repeta greșala fatală pe care a făcut-o Stalin, care a ignorat toate avertismentele, a crezut naiv că un acord semnat nu poate fi încălcat, iar apoi s-a trezit cu trupele germane la ușă. Din marile greșeli se pot învăța multe! Răspunsul Rusiei va trebui să fie unul ferm. Cred că președintele Putin știe ce să facă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048