Hot News
Premierul ”pro-rus” al Slovaciei spune că este șantajat din cauza retoricii sale privind Ucrainei
04/10
Alexei Ekimov, cercetător rus, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie
05/10

Putin: Crearea lumii multipolare este inevitabilă

Președintele rus, Vladimir Putin/ Foto: RBC

Crearea lumii multipolare este inevitabilă și necesară din punct de vedere istoric, a declarat președintele Vladimir Putin, vorbind la a III-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Securitate Financiară, relatează RBС, citând servicul de presă al Kremlinului.

Putin a arătat că, ”treptat, lumea se debarasează” de dictatura financiară, al cărei scop este de a-i goni pe oameni „în robie” și de a priva regiuni întregi ale lumii de resurse importante, tranformându-le în ”colonii economice”. „Procesul de construire a ordinii mondiale multipolare – mai democratice, mai cinstite și mai juste pentru majoritate omenirii – este pur și simplu inevitabil, necesar din punct de vedere istoric”, a subliniat președintele.

Putin a adăugat că tehnologiile moderne permit statelor să creeze și să sprijine instituții publice și financiare care „reflectă noua realitate exact a lumii multipolare”.

Președintele rus a acuzat în repetate rânduri țările occidentale de „unipolaritate” și hegemonie. Pe 24 august, Putin a spus că țările Occidentului sunt opozanți ireconcilianți ai formării unei lumi multipolare, iar statele BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – sunt adepții acesteia. Potrivit președintelui, noua ordine mondială „ar fi cu adevărat echilibrată” și ar ține cont de interesele suverane ale unui cerc cât se poate de larg de state.

Pe 25 septembrie 2023, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că țările occidentale pierd influență pe fondul dezvoltării marilor jucători regionali – India și China, iar țările în curs de dezvoltare caută activ alternativă Occidentului. El a numit noua ordine mondială o „lume multipolară”, menționând că „regulile care reglementează lumea își epuizează resursele”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    O lume multipolară este soluția cea mai bună. Doar așa se va putea instaura o lume echitabilă, se va respecta suveranitatea fiecărui stat, vor dispărea coloniile, iar SUA va realiza că nu mai este o hegemonie. De aceea țările colonialiste se opun cu toate puterile acestei noi ordini mondiale. Însă, influența lor începe să scadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875092