Hot News
Franța preolimpică, atacată de ploșnițe
17/10
MAE rus: Rezoluția APCE privind Moscova este dovada degradării Consiliului Europei
18/10

Orban a declarat că Ungaria dorește să susțină cooperarea cu Rusia

Foto: RIA Novosti

Ungaria nu a vrut niciodată să se confrunte cu Rusia, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, la întâlnirea pe care a avut-o marți, la Beijing, cu președintele Rusiei, Vladimir Putin (în imagine), informează Izvestia.

„Ungaria nu a vrut niciodată să se confrunte cu Rusia, ba dimpotrivă. Scopul Ungariei a fost întotdeauna acela de a stabili și extinde cele mai bune contacte reciproce”, a spus Orbán.

El a menționat că, în pofida sancțiunilor occidentale introduse împotriva Federației Ruse, Budapesta este interesată de dezvoltarea pe mai departe a cooperării cu Moscova.

„Suntem interesați să susținem această cooperare, nu doar la nivel de comunicare, ci și la nivel economic”, a spus premierul ungar.

De asemenea, Orban i-a mulțumit președintelui rus pentru faptul că Rosatom, compania de stat rusă, rămâne „un partener excelent al Ungariei”, precum și pentru faptul că Gazprom își îndeplinește obligațiile.

„Am reușit să salvăm mult din ceea ce am realizat anterior. Sperăm că vom continua”, a spus Orban.

În timpul discuției, el a subliniat și necesitatea de a se pune cât mai rapid capăt conflictului din Ucraina. Potrivit premierului Ungariei, pentru întreg continentul european este extrem de important ca fluxul de refugiați, sancțiunile și ostilitățile militare din Ucraina să înceteze cât mai repede curând posibil.

Pe 13 octombrie, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat că Ungaria intenționează să dezvolte în continuare cooperarea cu Rusia în domenii de importnță strategică, pornind de la interesele ei naționale. Potrivit precizărilor sale, cooperarea maghiaro-rusa are o mare semnificație pentru Budapesta în domenii de importanță strategică. El a adăugat că aprovizionarea fiabilă cu energie a Ungariei nu poate fi garantată fără menținerea relațiilor cu Federația Rusă.

În plus, la sfârșitul lunii septembrie, Szijjártó a subliniat că revenirea la relațiile anterioare dintre Rusia și Europa era în interesul comun al Moscovei și Bruxelles-ului. Szijjártó a amintit, totodată, că Ungaria este singura țară NATO care nu furnizează arme Ucrainei, ceea ce reprezintă „poziția de principiu” a Budapestei.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Viktor Orban este un bun premier și un om înțelept. Tot ceea ce face este spre folosul Ungariei. Guvernul ungar nu a furnizat arme Ucrainei și nici n-a aplicat sancțiuni Rusiei. Orban a dovedit că are demnitate și că țara lui e suverană. La Beijing nu s-a dus degeaba, a semnat zece acorduri economice cu China. Întâlnirea cu președintele Putin a fost și ea fructuoasă. Îl respect pentru ceea ce face pentru țara lui. Este un model de premier. În schimb, al nostru premier s-a dus în Israel să-și exprime compasiunea pentru evreii uciși în actualul conflict. Compasiunea se putea transmite și telefonic. Dacă era doar asta, aș zice că s-a dus ca să aibă de unde veni. Însă lucrurile stau altfel. A fost chemat. Pentru că locatarul de la Cotroceni e cam temător din fire, l-a trimis pe Ciolacu. Vizita asta va cântări greu în dosarul pentru alegerile prezidențiale. Ciolacu este îngrijorat de soarta românilor aflați în Israel sau Gaza? Nici vorbă. Era atât de îngrijorat încât le-a transmis românilor aflați în pelerinaj în Israel că România nu face acte de caritate și că biletul de întoarcere în țară îi costă 350 euro de persoană. În schimb, evreii ucraineni au fost transportați gratuit cu avioane în România. Chestia că transportul e suportat din banii UE, cred că este o mare minciună. Dar celor din Fâșia Gaza le-a transmis compasiune pentru miile de morți? Îngrijorat de soarta ucrainenilor și a evreilor, a uitat chiar și de soarta românilor. A primit instrucțiuni de la Netanyahu pentru o eventuală relocare a evreilor în România, dacă acest conflict va escalada și toată lumea arabă va porni împotriva Israelului? Între România și Israel există un protocol semnat încă de acum 20 de ani, privind primirea a până la 3 milioane de evrei refugiați din Israel. Poate că în urma vizitei a fost stabilit planul de evacuare. Cu siguranță că mulți evrei au deja acte românești. Ambasadorul României la Tel Aviv este Radu Ioanid, un evreu american originar din România. Născut în România, a emigrat în SUA în anul 1987. Prin urmare este cetățean american. Poate că are și cetățenie română sau israeliană. Noi n-am avut nici un cetățean român, care locuiește în România și pe care să-l trimitem ca ambasador în Israel? Ioanid care pe popor îl deservește? Aceste fiind zise, revin la premierul Viktor Orban. Câți ani i-ar trebui lui Ciolacu să învețe de la Viktor Orban ce înseamnă să fii un bun premier pentru țara ta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048