Hot News
Diplomă de maturitate sau o Ordine cum nu a mai existat vreodată
18/10
MAE rus a catalogat act de dezumanizare atacul asupra unui spital din Gaza
19/10

Putin, la Beijing, despre relațiile cu China, situația din Ucraina și din Orientul Mijlocie și despre… clătite

18 octombrie 2023. Beijing. Președintele rus, Vladimir Putin, în dialogul său cu presă/ Foto: Vedomosti


Conferința de presă a lui Vladimir Putin la Beijing. Principalele declarații.

Președintele rus Vladimir Putin a participat la conferința organizată după discuțiile purtate, la Beijing, cu președintele Chinei, Xi Jinping, și desfășurate în marja celui de-al treilea Forum internațional ”Un drum, o centură”. În dialogul său cu presa, șeful statului rus a oferit câteva detalii legate de negocieri, a răspuns la întrebări despre situația din Orientul Mijlociu și a comentat trimiterea în Ucraina de către SUA de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, ATACMS. Cotidianul Vedomosti a selectat cele mai importante dintre declarațile făcute de Putin la conferința de presă.

Despre negocierile cu Xi Jinping

Discuțiile cu președintele Xi Jinping au durat trei ore. Timp în care cei doi lideri au abordat multe dintre problemele agendei bilaterale, a subliniat Putin. Au fost discutate, în special, subiecte legate de economie, finanțe, interacțiune politică și colaborare pe platformele internaționale.

„Am analizat în detaliu situația din Orientul Mijlociu. L-am informat pe președinte despre situația care se creează pe pista ucraineană. Tot destul de detaliat. Am stat de vorbă trei ore”, a precizat președintele rus.

Putin a relatat că, după un prânz de lucru în format restrâns, Xi Jinping l-a invitat să stea de vorbă ”între patru ochi”. Potrivit președintelui, „la o ceașcă de ceai”, încă vreo oră și jumătate – două, liderii au discutat chestiuni „cu caracter total confidențial.

Despre relațiile ruso-chineze

Președintele a menționat că amenințările la adresa securității din lume întăresc relațiile ruso-chineze. Putin a prezentat cifre despre schimburile comerciale dintre cele două țări, care, potrivit spuselor sale, ”impresionează la modul real”. El a amintit că în 2019, s-a stabilit obiectivul ca, până în 2024, schimburile comerciale să ajungă la 200 de miliarde de dolari. Volum obținut deja, ”înainte de termen”, a adăugat președintele.

Putin a declarat că Rusia ocupă locul doi printre partenerii comerciali „non-regionali” ai Chinei. „Dacă abordăm lucrurile formal, nu este așa, Rusia ocupând un loc mult mai înalt”, deoarece Hong Kong-ul și „a doua parte a Chinei” (Taiwan, n.r. Vedomosti) sunt tot parte a Chinei, a subliniat președintele. Potrivit spuselor sale, la schimburile comerciale cu China, Rusia se află doar după Statele Unite.

Putin a definit forumul „Un drum, o centură” ca fiind o inițiativă globală și a subliniat că Rusia este interesată de dezvoltarea ei.

Despre situația din Orientul Mijlociu și atacul asupra spitalului din Fîșia Gaza

Putin a descris atacul asupra spitalului Al-Ahli din Gaza drept o catastrofă umanitară. „În privința atacului, așa cum ați spus, asupra spitalului, tragedia care a avut loc acolo, este un eveniment îngrozitor. Sute de morți și sute de răniți reprezintă, desigur, o catastrofă <…> de natură umanitară”, a spus el.

Președintele și-a exprimat speranța că ceea ce s-a întâmplat va deveni un semnal pentru „sistarea” conflictului sau pentru începutul „unor contacte și negocieri”. Potrivit spuselor sale, în timpul discuțiilor purtate cu liderii a cinci țări din Orientul Mijlociu, a rămas cu impresia că „nimeni nu vrea continuarea, dezvoltarea conflictului și agravarea situației”. El a adăugat că nu există în regiune nici disponibilitatea de a dezvolta conflictul până la ”un război de anvergură”. Putin a discutat despre situația din Orientul Mijlociu cu liderii Egiptului, Israelului, Iranului, Palestinei și Siriei pe 16 octombrie.

Putin a reamintit din nou că Rusia „s-a pronunțat întotdeauna” pentru crearea unui stat palestinian suveran. El a subliniat că aceasta a fost poziția Moscovei chiar înainte de înrăutățirea situației din Orientul Mijlociu.

„Nu știu dacă actuala criză va contribui la rezolvarea acestei probleme, dar dacă ar fi așa, ar fi corect, pentru că s-ar crea condițiile pentru o posibilă viitoare pace pentru o lungă perioadă istorică”, a spus Putin. .

Subiectul Ucraina în discuțiile cu premierul Ungariei

Președintele a dezvăluit, de asemenea, și detalii legate de dialogul purtat cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

„Și el este îngrijorat de situația care se conturează în regiunea sa, în jurul Serbiei. Împărtășim aceste preocupări”, a menționat liderul rus.

Comentând vorbele unui jurnalist, potrivit căruia Orban își pierde optimismul, Putin a declarat că premierul ungar este un om pragmatic și optimist și nu este de acord cu părerea că Orban și-a epuizat „ultimul optimism”.

În cadrul discuțiilor cu premierul Ungariei, a fost abordată problema ucraineană și posibilitatea soluționării ei pașnice, a menționat Putin. „Dacă partea ucraineană dorește un proces real de negocieri, acest lucru trebuie făcut nu cu gesturi teatrale, iar primul lucru ce trebuie făcut este anularea decretului președintelui Ucrainei ce interzice angajarea de negocieri”, a subliniat el. (Zelenski a semnat un astfel de decret în octombrie 2022. Documentul constată imposibilitatea negocierilor cu Putin, n.r. Vedomosti.)

Putin a subliniat, de asemenea, o schimbare a pozitiei Occidentului cu privire la negocierile dintre Rusia si Ucraina. El a amintit că recent liderii occidentali îndemnau la o „înfrângere strategică a Rusiei pe câmpul de luptă”, dar acum se pronunță pentru rezolvarea pe cale pașnică a situației. „Este o transformare corectă. <…> Toate laudele mele. Dar acest lucru nu este suficient”, a spus președintele.

Putin a respins, de asemenea, acuzațiile de ”sentimente pro-ruse” formulate la adresa lui Orban și a subliniat că el este un „politician pro-ungar”. Potrivit președintelui, Orbán este criticat pentru că „a avut curajul să apere interesele poporului său”.

Despre livrările de rachete ATACMS în Ucraina

Statele Unite sunt tot mai implicate în conflictul din Ucraina. Ultimele livrări de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune ATACMS „provoacă daune și creează o amenințare suplimentară”, a menționat Putin. El a subliniat că Rusia va putea respinge atacurile ucrainene cu rachete ATACMS.

Potrivit președintelui, trimiterea de arme occidentale pentru Forțele Armate ale Ucrainei „nu poate schimba, în general, situația pe linia de contact”. Livrările de arme „prelungesc, pur și simplu, agonia” Ucrainei, a spus el.

Putin a declarat că Statele Unite sunt tot mai ”implicate personal” în conflict. „Și să nu afirme nimeni că ei nu au nici o legătură cu asta. Noi credem că au”, a subliniat președintele. În acest sens, la ordinul lui Putin, Forțele Aerospațiale ale Rusiei încep să patruleze permanent spațiul aerian de deasupra Mării Negre cu avioane echipate cu sistemele ”Kinjal”.

Putin a considerat ridicole și afirmațiile conform cărora Rusia ar „pierde, chipurile, războiul” în Ucraina. „Bine, bine, dacă Rusia a pierdut războiul, ce rost mai are să livrezi ATACMS? Fie ca (președintele american Joe Biden) să-și ia înapoi ATACMS, toate celelalte arme, să mănânce clătite, să vină la o ceașcă de cei. Dacă războiul este pierdut, despre ce vorbim, atunci de ce ATACMS? E chiar amuzant”, a spus el.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Întâlnirea dintre președintele Putin și președintele Xi este una foarte importantă pentru ambele state. Problemele abordate au întărit, cu siguranță, relațiile ruso-chineze. Și întâlnirile cu ceilalți lideri participanți la Forum au avut importanța lor.
    Despre schimbarea poziției Occidentului privind conflictul din Ucraina cred că liderii occidentali sunt niște parșivi. Înainte doreau ,,moartea” Rusiei, iar acum când și-au dat seama de eșecul total din Ucraina, doresc o soluționare pașnică. O atitudine imatură, de oameni pentru care gândesc alții. Vorbele lor nu sunt credibile și nu ajută cu nimic. Suntem sătui de ele, ca de mere pădurețe!
    Doi oficiali americani au declarat că livrarea celor 20 de rachete ATACMS către Ucraina s-a făcut în secret ,,din cauza îngrijorării că ar putea fi atacate de Rusia în timp ce erau expediate”. Da, asta îmi place că au recunoscut puterea Rusiei. Zelenski a anunțat că le va utiliza împotriva a două aerodromuri rusești din teritoriul ocupat. SUA pot trimite și pe tata rachetelor ATACMS, că Rusia le va respinge pe toate. Ce crede Zelenki că i-au fost trimise rachete moderne? NIci vorbă! Rachetele trimise în Ucraina sunt model mai vechi, cu o rază de acțiune limitată de numai 160 km. Problema este că acestea au o muniție cu dispersie, care împrăștie 950 de mici bombe ce pot provoca pagube pe o suprafață mare. Aceste rachete sunt al doilea tip de armă cu dispersie pe care Washingtonul l-a furnizat Kievului. Armele de acest tip sunt interzise, dar SUA nu ține cont de asta. Prin trimiterea în continuare de armament, Ucraina se adâncește și mai mult în groapa în care a căzut.
    Chiar așa, de ce mai trimit rachete ATACMS Ucrainei dacă se afirmă că Rusia a pierdut războiul? Poate vor ajunge în Israel…
    Președintele Putin este un gentlemen, o gazdă bună dacă vrea să-l ospăteze pe Biden cu ceai și clătite. Eu i-aș oferi un ceai amar și o clătită peste bot, apoi l-aș urca pe o rachetă ATACMS ca să ajungă cât mai urgent la Washington!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078