Hot News
Corneliu Vlad descoperă și analizează, în noua sa carte, ”Universul Rusia”(VIDEO)
11/11
Rusia face un salt istoric în industrie
12/11

Miller: Gazul rusesc continuă să ajungă în multe țări care au renunțat la el

Foto: berdyansk-news.ru

Gazele din Rusia continuă să ajungă în multe dintre țările europene care au anunțat că renunță la ele, a declarat Aleksei Miller, președintele Consiliului de administrație al Gazprom (în stânga imaginii) pentru jurnalistul Pavel Zarubin, relatează Vedomosti.

„În gazoducte, moleculele nu au nici o colorare națională. Operațiunile swap sunt destul de răspândire, iar noi știm că gazul rusesc ajunge în multe dintre țările care au proclamat că renunță să consume gaz rusesc <…> Desigur, gazul rusesc este pe piața europeană și nu în cantități mici”, a spus el.

Miller a precizat că gazul rusesc continuă să ajungă în special la Hubul central-european al gazelor din Baumgarten, Austria, tranzitând teritoriul Ucrainei, de unde combustibilul este apoi trimis în alte țări UE.

Pe 11 octombrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat, la sesiunea plenară a Săptămânii Energetice a Rusiei, că sistemul energetic rus și-a păstrat stabilitatea în ciuda sancțiunilor, iar livrările de resurse energetice se vor extinde.

Exportul de gaze rusești prin conducte către UE se desfășoară în prezent doar pe două rute – pe firul doi al gazoductului Turkish Stream și via Ucraina. Gazul nu se mai pompează în conductele Nord Stream, cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, și Yamal – Europa, cu o capacitate de 32,9 miliarde de metri cubi. Potrivit Gazprom, în 2022, livrările de gaze rusești către țările din afara CSI (Europa, Turcia, China) au scăzut de 1,8 ori, până la 100,9 miliarde de metri cubi.

În august, Vedomosti a scris, citând studii ale organizației internaționale neguvernamentale Global Witness, că țările UE intenționează să achiziționeze volume record de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia în 2023, în ciuda dorinței Uniunii de a renunța total la combustibilul rusesc până în 2027. După cum a precizat analistul Serghei Kaufman, de la firma de consultanță Finam, pe fondul unei scăderi a livrărilor de gaz prin conducte din Rusia și al unei creșteri limitate a capacității globale de producție de GNL în perioada 2022-2023, în prezent nu mai există capacități libere pe piața europeană de GNL, motiv pentru care UE este forțată să cumpere în continuare gaze din Rusia.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Mereu ne-au dat bruxellezii și americanii instrucțiuni despre ce trebuie și cum trebuie să facem, de parcă am fi handicapați (deși, pentru unii lideri de state nu garantez că n-ar fi!) Au invocat preocuparea pentru siguranța mondială, că ne vor binele când, în realitate, a fost vorba doar de interesele și buzunarele lor. Unde nu s-au respectat ,,indicațiile” lor, unde nu au fost lăsate să conducă așa cum au vrut, au aplicat sancțiuni. Să nu uităm sancțiunile economice folosite împotriva Irak-ului, care au privat poporul de cele mai elementare nevoi. Sancțiuni au folosit și în alte state. Sancțiuni și amenințări. Și se miră de ce există în lume atâtea resentimente față de SUA și față de toate organizațiile pe care le controlează. Între timp, metodele lor de a sancționa ,,neascultătorii” s-au perfecționat. Acum a venit rândul Rusiei să fie sancționată. Numai că Rusia nu e Irak și nici Vladimir Putin nu este Saddam Hussein. Rusia nu a capitulat în urma sancțiunilor acestor nemernici, nici în urma actelor teroriste prin care au distrus gazoductele și hidrocentrala. Spre uimirea lor, și-au dat seama că s-au auto-sancționat și că nu pot supraviețui fără gazul rusesc. Cumpără, pe ocolite, gaz rusesc. Asta nu demonstrează că, de fapt, ele nu respectă regimul sancțiunilor, că ajută ,,inamicul”? Sunt proști, înțeleg asta. Dar să persiste în prostie, chiar nu înțeleg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875065