Hot News
Arestovici a declarat că există un conflict între Zelenski și armată
14/11
Corneliu Vlad: Orizontul neclar al păcii în Ucraina
14/11

Ministerul Justiției a exclus anularea moratoriului asupra pedepsei cu moartea în Rusia

Moscova. Sediul ministerului de Justiție al Rusiei/ Foto: RIA Novosti

Poziția Curții Constituționale interzice, practic, anularea moratoriului asupra pedepsei cu moartea în Federația Rusă, a declarat, la Geneva, Andrei Loghinov, șeful adjunct al Ministerului de Justiție al Rusiei, citat de RIA Novosti.

„În Rusia funcționează un regim juridic de neaplicare a pedepsei cu moartea mult mai strict decât cel internațional. El se bazează pe poziția Curții Constituționale, conform căreia, ca urmare a unui moratoriu îndelungat privind aplicarea pedepsei cu moartea, s-au format garanții stabile ale dreptului omului de a nu fi supus acestui tip de pedeapsă. Prin urmare, posibilitatea revenirii la folosirea pedepsei cu moartea a fost practic eliminată în Rusia”, a spus el la prezentarea raportului Rusiei în cadrul evaluării periodice a țării la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

În octombrie, membrii Consiliului pentru Drepturile Omului al Rusiei au considerat că nu există motive pentru ridicarea moratoriului asupra pedepsei cu moartea, deoarece nu puteau fi excluse greșeli care ar putea duce la moartea unor persoane nevinovate, iar acest tip de pedeapsă nu este un factor de descurajare.

Tema ridicării moratoriului asupra pedepsei cu moartea în Rusia apare periodic în spațiul informațional. Astfel, în martie, într-un interviu acordat RIA Novosti, liderul partiului ”Rusia Justă – Pentru Adevăr”, Serghei Mironov, a declarat că partidul său va insista asupra introducerii pedepsei cu moartea pentru teroriști și ucigași de copii. Mironov a menționat că, din cauza imperfecțiunii sistemului judiciar, este necesar ca astfel de sentințe să fie executate după ce verdictul primei instanțe este confirmat de Curtea Supremă cu un colegiu de jurați. În aprilie, Mironov s-a adresat șefului Curții Constituționale a Federației Ruse, Valeri Zorkin, cu solicitarea de a revizui poziția cu privire la pedeapsa cu moartea.

Șeful Comisiei de control din Duma de Stat, Oleg Morozov (Partidul ”Rusia Unită”), a declarat atunci pentru RIA Novosti că, în opinia sa, poziția Curții Constituționale a Federației Ruse, ținând cont de situația internațională schimbată, poate fi precizată. În același timp, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat anterior reporterilor că problema ridicării moratoriului pedepsei cu moartea nu se pune la Kremlin, iar acest subiect nu este discutat.

Evaluarea periodică universală (EPU) este un mecanism al Consiliului pentru Drepturile Omului care solicită tuturor statelor ONU să fie supuse unei evaluări de experți a situației lor în domeniul drepturilor omului la fiecare 4,5 ani.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Există peste 50 de țări în lumea asta care încă aplică pedeapsa cu moartea. Este decizia lor. Printre ele se află și America. Aș spune că este alegerea ei, dar în acest caz ceva nu este corect. Când te consideri cea mai democratică țară, când trâmbițezi în gura mare că drepturile omului trebuie să fie respectate, când acuzi alte state că nu respectă aceste drepturi în timp ce tu aplici pedeapsa cu moartea, mie mi se pare o mare ipocrizie. Cred că ar trebui să se abțină de la comentarii privind drepturile omului, când la acest capitol stă cam prost. Da, sunt infracțiuni grave care cred că necesită pedeapsa cu moartea, cum ar fi terorismul, trădarea, crimele în serie, crimele împotriva copiilor și pedofilia. Însă, din păcate, unii au murit nevinovați iar alții care ar fi trebuit condamnați se plimbă liberi pe stradă. Poate ar fi mai indicată detenția pe viață. Privarea de libertate este chinuitoare, este ca o moarte lentă în agonie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874972