Hot News
Refugiații ucraineni au început să părăsească în masă Polonia
18/11
Premierul ungar, Viktor Orban, despre refuzul de a ajuta Ucraina
19/11

Ce le-a spus Vladimir Putin oamenilor de cultură la Forumul de la Sankt Petersburg. Principale idei

Sankt Petersburg. Președintele rus, Vladimir Putin, vorbește la Forumul Culturilor Unite/ Foto: Vedomosti

Președintele a subliniat importanța diversității culturale și imposibilitatea încercărilor de a aboli cultura rusă.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a luat cuvântul la ședința plenară a Forumului Culturilor Unite, desfășurat în clădirea istorică a ”Statului Major”, devenită parte a complexului expozițional al Ermitajului de Stat. Rezumatul discursului lui este publicat de ziarul Vedomosti.

Putin și-a început discursul amintind că Sankt Petersburgul, Capitala Nordică, este un exemplu unic de îmbogățire reciprocă a culturii ruse și a altor culturi mondiale. „Tocmai aceste principii au fost, de când lumea, apropiate Rusiei și poporului nostru, o țară, o civilizație, care păstrează cu grijă limbile și tradițiile tuturor popoarelor care o locuiesc și care reprezintă o unitate unică a multor culturi originale,” a subliniat președintele.

Despre susținerea oamenilor de creație

Potrivit șefului statului, experiența istoriei de o mie de ani a Rusiei demonstrează în mod convingător că diversitatea culturală este una dintre condițiile unei dezvoltări stabile și pașnice. Putin crede că viitorul aparține dezvoltării libere, multiliniare și diversificate a culturilor, celui mai larg dialog între comunitățile umanitare ale lumii multipolare, care se naște astăzi

„Credem în dorința oamenilor cu gândire creativă, rațională de a construi o lume dreaptă, sustenabilă și sigură, credem că aceasta este năzuința sinceră de a îmbunătăți situația din lume. Lume în toate sensurile pe care le are acest cuvânt în rusă (”мир” înseamnă în rusă și lume și pace – n.r.). Pacea ca armonie, lumea ca societate, lumea ca întreaga umanitate, întreaga planetă.”

În Rusia, a continuat președintele, culturii i se acordă, la nivel de stat, cea mai mare atenție. „Se cheltuiesc fonduri semnificative pentru dezvoltarea ei; desigur, nu intenționăm să le reducem. Dimpotrivă, vom căuta resurse suplimentare, vom sprijini oamenii și organizațiile de creație, programele de protecție a monumentelor și dezvoltarea orașelor istorice. Vom lansa proiecte unice bazate pe soluții digitale”, a spus Putin.

Despre cauzele tensiunii din lume

Printre motivele tensiunii din lume, Vladimir Putin a numit „pretențiile la exclusivitate ale anumitor forțe, inclusiv exclusivitatea culturală”. Potrivit liderului de la Kremlin, aceste forțe doresc să supună „toată lumea la unificare și conform propriului model, pe care îl consideră cel mai bun și mai universal”. O astfel de „globalizare vulgară” și expansiune culturală amplifică potențialul de conflict, consideră președintele. Or, viitorul aparține dezvoltării multiforme, spune Putin.

Despre alte țări

Putin a spus că Rusia crede în dorința oamenilor care gîndesc rațional de a construi o lume sigură. Potrivit spuselor sale, Rusia va conlucra cu toți cei care împărtășesc valorile păcii și ale respectului reciproc. „Cu cei care sunt gata să ia parte la formarea unei lumi multipolare moderne bazate pe diversitatea civilizațională și culturală”, a spus Putin.

Despre falsificarea istoriei

Putin a mai spus că mulți în lume încearcă să distorsioneze istoria, dar arta adevărată se opune acestui lucru. El a spus că, în timp ce specialiștii studiază documente de arhivă, majoritatea oamenilor „dobândesc cunoștințe despre trecut” din cărți, din filme, teatru și pictură. În opinia sa, oamenii află adevărul despre cele mai dificile momente ale trecutului din literatură.

În momentele de cotitură, arta autentică împiedică „distorsionarea trecutului de hatârul propriilor construcții ideologice actuale sau, așa cum vedem adesea, de gen și împiedică să-i pună pe oameni unii împotriva altora”.

Despre imposibilitatea anulării culturii ruse

Falsificatorii încearcă să omită prin tăcere straturi întregi de istorie, artă și încearcă să abolească cultura rusă cu totul, a spus președintele.

„Spun că tocmai încearcă, pentru că înțelegem că acest lucru este imposibil prin definiție. Dar, cu toate acestea, anulează o cultură bazată pe libertate și milă autentică, dragoste pentru om și spiritualitate. Politica de abolire a Rusiei în sine, în esență, este anticulturală, neo-colonială și rasistă în esență.”

Totuși, potrivit liderului rus, anularea, ca și sancțiunile, nu a funcționat din start. Un exemplu în acest sens este Concursul Internațional de Muzică ”Ceaikovski”, a cărui audiență online a depășit 50 de milioane de oameni. În plus, cei mai mulți dintre ei sunt rezidenți ai Europei.

„În ciuda tuturor interdicțiilor și sancțiunilor, arta, așa cum a fost și înainte, nu cunoaște granițe. Așa a fost întotdeauna, așa este și așa va fi, desigur, mai ales în vremurile noastre de progres tehnologic furtunos, care creează oportunități colosale, dar, desigur, creează și noi riscuri”, a spus Putin, adăugând că trebuie să calculăm consecințele schimbărilor și realizărilor fundamentale ale geneticii, mecanicii cuantice, tehnologiilor de inteligență artificială.

Despre valorile tradiționale

„Rusia și poporul nostru sunt profund conștiente de responsabilitatea pentru păstrarea patrimoniului mondial și a valorilor tradiționale”, a spus Putin. Potrivit lui, „caracterul nostru național” include neindiferența față de durerea altora și dorința de dreptate. Putin a subliniat în special importanța limbii ruse, care rămâne limba de comunicare pentru sute de milioane de oameni din întreaga lume. El a reamintit ideea președintelui kazah, Kassym-Jomart Tokaiev, de a înființa o Organizație Internațională pentru Limba Rusă, care a fost susținută de liderii țărilor CSI.

Despre accesibilitatea pentru ruși

Putin a reamintit și programul ”Cardul Pușkin” (care permite tinerilor să viziteze teatre, expozitii etc. gratis, pe seama finanțării cardurilor din partea statului – n.r.). „Astfel de programele de educație publică nu numai că deschid tinerilor drumul către arte, ci promovează principiile egalității și dreptății sociale”, a spus el.

Potrivit lui Putin, antreprenorii autohtoni care sunt angajați în conservarea moștenirii culturale a popoarelor Rusiei joacă, de asemenea, un rol creativ în dezvoltarea culturii. Aceștia deschid noi spații de creație, inclusiv pe amplasamentul fostelor zone industriale și, de asemenea, completează colecțiile muzeelor și bibliotecilor.

„O astfel de misiune merită cea mai profundă recunoștință. Procesul de participare a antreprenorilor la dezvoltarea culturii are un caracter supranațional, unificator”, a subliniat președintele.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Tocmai în diversitatea culturală stă frumusețea Rusiei. Toate etniile care trăiesc pe pământul rusesc își aduc aportul la bogăția culturală a Rusiei. Și cred că bucuria lor este mare, atunci când constată că valorile lor culturale sunt protejate și promovate. Există o frumusețe care nu cunoaște moartea: este frumusețea clădită în formarea altor oameni, în creație, în operă, în cultură. Și cred că președintele Putin depune toate eforturile de a conserva moștenirea culturală a tuturor popoarelor și de a păstra nealterat patrimoniul Rusiei. Dar când menirea și bucuria ta este să faci să sporească fericirea tuturor, nu-i prea ușor să fii responsabil cu fericirea!
    La noi, cuvântul ,,mir” este asociat Sfântului și Marelui Mir, care simbolizează bogăția darurilor Sfântului Duh și este folosit la sfințirea bisericilor și la Taina Botezului (mirungerea noului botezat). Se mai folosea la ungerea căpeteniilor țării (voievozi și regi). Cuvântul ”мир” din limba rusă, cu sensul de pace cred că este cel mai potrivit în simbolistica Sfântului Mir, pentru că unul dintre darurile Duhului Sfânt este pacea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097