Hot News
Fost analist CIA spune când se termină conflictul din Ucraina
26/11
Corneliu Vlad: Estul, Vestul și Majoritatea mondială
27/11

Ambasada Rusiei: SUA încearcă să lege ”Holodomorul” de operațiunea specială militară pentru a demoniza Rusia

Clădirea Ambasadei Rusiei din Washington/ Foto: ltsputniknews.ru

Încercările administrației americane de a lega foametea din Ucraina de la începutul anilor ‘1930 cu operațiunea militară specială rusă se explică prin dorința de a demoniza Rusia, se arată într-un comentariu al Ambasadei Rusiei la Washington, preluat de agenția TASS.

Misiunea diplomatică a Rusiei subliniază că „Statele Unite vehiculează teza falsă conform căreia conducerea sovietică ar fi „înfometat” intenționat și cu bună știință milioane de ucraineni”. „O astfel de interpretare a evenimentelor anilor ‘1930 denaturează radical istoria”, a subliniat Ambasada Rusiei, amintind că „recolta foarte proastră de acum 90 de ani și penuria de alimente au devenit o adevărată catastrofă umanitară pentru Uniunea Sovietică”, iar ”consecințele distructive ale acelui fenomen a fost tragedia comună a rușilor, ucrainenilor, kazahilor și a multor alte grupuri etnice ale unei țări uriașe”.

„Cu atât mai ridicolă apare dorința administrației de a lega evenimentele din prima jumătate a secolului al XX-lea cu desfășurarea operațiunii militare speciale. Vedem aici nu mai mult decât o nouă încercare de a demoniza Rusia. Aceea de a ne atribui intenția absolut străină nouă de a suprima, chipurile, ba chiar de a distruge poporul frate ale țării vecine”, se spune în comentariul Ambasadei Rusiei, publicat pe canalul de Telegram al instituției.

Misiunea diplomatică rusă a subliniat că acuzațiile la adresa Federației Ruse că ar fi ”pregătită să distrugă agricultura Ucrainei și să submineze securitatea alimentară globală de dragul propriului beneficiu” nu au nimic în comun cu adevărul. După cum se menționează în comentariu, „corporațiile-gigant din Statele Unite și Europa continuă să cumpere ieftin și să exporte cereale de pe teritoriul republicii, obținând profituri fabuloase pe piețele țărilor dezvoltate”, în timp ce în țările cele mai nevoiașe ajung, literalmente, doar niște firimituri. „Încercările noastre de a ajuta prin trimiterea de materii prime agricole gratuite devin obiectul unor obstacole economice și juridice”, a menționat Ambasada Rusiei.

„Îndemnăm oficialii americani să recunoască în sfârșit rolul cheie jucat de Occident în inflamarea crizei ucrainene. Să pună capăt încercărilor de a concentra din nou atenția asupra regimului falimentar de la Kiev. Mai ales că scopul real al declarațiilor de astăzi este de a obține alte miliarde de la contribuabili, bani care, după aceea, vor fi folosiți pentru cosntruirea de fabrici de apărare, accelerând doar spirala conflictului”, a menționat misiunea diplomatică rusă.

Pe 25 noiembrie, președintele american, Joe Biden, a făcut o declarație în memoria victimelor așa-numitului ”Holodomor”. În acest context, el a menționat operațiunea specială a Federației Ruse în Ucraina, afirmând încă o dată că Federația Rusă urmărește să submineze securitatea alimentară. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut și el o declarație cu conținut similar.

Foametea din URSS

La începutul anilor ‘1930, foametea a cuprins URSS-ul, devenind o tragedie pentru întreaga țară și afectând nu numai teritoriul Ucrainei, dar și cel al Belarusului, Caucazului de Nord, al regiunii Volga, Uralilor de Sud, Siberiei de Vest, Kazahstanului. Potrivit diferitelor estimări, acest fenomen s-a soldat cu moartea a două până la opt milioane de oameni. În 2006, sub președinția lui Viktor Iuşcenko, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o lege care a instituit conceptul de „Holodomor” ca genocid al ucrainenilor. În Rusia, astfel de acțiuni au fost definite drept încercare de a rescrie istoria.

În 2014, șeful Agenției Federale a Arhivelor (Rosarhiv), Andrei Artizov, și directorul Arhivei de Stat a Economiei, Elena Tiurina, au prezentat cartea „Foametea în URSS. Anii 1929-1934”, pe care au pregătit-o împreună cu colegi din Belarus și Kazahstan. Din lucrare a rezultat că FOAMETEA a fost consecința mai multor factori, dintre care elementul cheie l-a constituit politica de export a produselor agricole peste hotare cu scopul accelerării procesului de industrializare a Uniunii Sovietice, precum și o perioadă de recolte foarte slabe. În plus, autorii lucrării au demonstrat că o putere internaționalistă nu putea avea o abordare națională și că nu a avut loc niciun un genocid pe baza etnică.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    SUA mereu încearcă să lege Rusia de toate relele de pe acest pământ. De ce nu leagă Germania de Hitler? Dar mai bine, de ce nu se uită SUA în propria ogradă? Nu are numic pe conștiință? Izgonirea și uciderea amerindienilor, sclavagismul negrilor, războaiele purtate în toată lumea pentru interesele lor, astea toate nu le spun nimic? Cred că ar trebui să tacă și să nu arunce cu piatra în alții, atâta timp cât mâinile lor sunt pătate cu sânge, mult sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089