Hot News
Atac spațial. Mass-media s-a speriat de mutarea Rusiei împotriva Ucrainei
28/11
Jumătate dintre refugiații ucraineni vor să rămână în Danemarca după încheierea conflictului
28/11

Peskov: Aurul scitic trebuie să se afle în Crimeea

Unul dintre exponatele expoziției „Crimeea: aurul și secretele Mării Negre” de la Amsterdam/ Foto: AP

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat, comentând informațiile despre sosirea aurului scitic în Ucraina, că acest tezaur ar trebui să se afle în Crimeea, relatează RIA Novosti.

„El aparține Crimeii. Ar trebui să fie acolo”, a spus Peskov, rugat de jurnaliști să comenteze sosirea aurului scitic în Ucraina.

Muzeul Allard Pearson din Amsterdam a confirmat pentru RIA Novosti că a transferat colecția de aur scitic în Ucraina.

Anterior, Serviciul vamal al Ucrainei a anunțat că un camion cu colecția de aur scitic a intrat pe teritoriul Lavrei Kiev-Pecerskaia, unde, în incinta unde se păstrează tezaurul Muzeului Național al Ucrainei va avea loc operațiunea de identificare.

În 2013, patru muzee din Crimeea – Rezervația istorică și culturală Kerci (devenită ulterior parte a Muzeului Crimeii de Est), Muzeul Central din Taurida, Rezervația istorică și culturală Bakcisarai și Muzeul Chersonesului Tauric – au trimis expoziția „Crimeea – Insula de aur din Marea Neagră” la Bonn, apoi la Amsterdam. După reunificarea Crimeei cu Rusia, în 2014, Țările de Jos s-au întrebat cui trebuie să restituie colecția. Curtea de Apel din Amsterdam a decis, pe 26 octombrie 2021, că aurul scitic trebuie predat Ucrainei. În ianuarie 2022, muzeele din Crimeea au înaintat recurs în casație la Curtea Supremă a Țărilor de Jos, care a menținut decizia Curții de Apel din Amsterdam de a transfera Ucrainei colecția de aur scitic.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Decizia Curții de Apel din Amsterdam face parte din ciclul ,,Cum să sancționăm Rusia.” Va avea ,,grijă” Zelenski de tot aurul scitic. În scurt timp va fi valorificat. Nu cred că pentru el are vreo valoare istorică sau culturală. Țările de Jos se fac vinovate de această fărădelege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053