Hot News
Putin a anunțat formarea unui nou sistem de relații internaționale
27/11
Peskov: Aurul scitic trebuie să se afle în Crimeea
28/11

Atac spațial. Mass-media s-a speriat de mutarea Rusiei împotriva Ucrainei

Foto: iStock.com / koto_feja/ ria

Rusia poate distruge sateliții Starlink care ajută Forțele Armate ale Ucrainei să lanseze atacuri, scrie publicația britanică Telegraph, citând opiniile experților, scrie RIA Novosti.

„Sateliții Starlink, ce aparțin omului de afaceri Elon Musk, ajută armata ucraineană să lanseze atacuri cu drone asupra tancurilor rusești, deși miliardarul a avertizat că ei trebuie folosiți pentru a urmări Netflix, nu pentru a lansa atacuri cu drone”, se arată în articol.

Potrivit experților, sateliții comerciali plasați în spațiu nu intră sub incidența Convenției de la Geneva și pot fi o țintă legitimă dacă ajută una dintre părțile în conflict, în cazul de față Ucraina, deoarece forțele armate ale acestei țări folosesc conexiunile de internet asigurate de Starlink pentru comunicații și pentru coordonarea atacurilor împotriva militarilor ruși.

„Din punctul de vedere al regulilor războiului, rușii nu fac, mai degrabă, nimic greșit, deoarece astfel de servicii pot fi utilizate în scopuri militare. Ceea ce nu înseamnă că sateliții comerciali vor deveni constant țintă sau obiectiv de atac. Dar asta înseamnă că, potențial, ei ar putea fi ca atare”, a explicat unul dintre experții consultați de jurnaliști.

Starlink este rețeaua de sateliți ai companiei SpaceX ce oferă acces la internet în bandă largă oriunde pe planetă. Ucrainei i-au fost transferate peste 20.000 de terminale. În octombrie anul trecut, șeful companiei, Elon Musk, spunea că cheltuielile lui legate de funcționarea Starlink în Ucraina se apropiau de 100 de milioane de dolari și că ar trebui asumate de Pentagon.

La începutul lunii septembrie, CNN a redat un fragment din biografia lui Musk scrisă de Walter Isaacson. Se spune, în special, că anul trecut omul de afaceri le-a cerut în secret inginerilor săi să dezactiveze Starlink în regiunea Mării Negre, pentru a „dejuca un atac ucrainean asupra marinei ruse”. Chiar antreprenorul a precizat că a primit o solicitare de urgență din partea guvernului de a activa serviciul, dar a refuzat să facă acest lucru, deoarece compania sa s-ar fi trezit implicată „într-un mare act de război”.

Anterior, Konstantin Voronțov, director adjunct al Departamentului pentru Neproliferarea și Controlul Armelor din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat că au ”prins contur” riscurile transformării spațiului într-un avanpost al războiului – Statele Unite și aliații lor fac demersuri pentru amplasarea de arme în cosmos și pentru a folosi spațiul cosmic în vederea desfășurării de acțiuni militare nu doar în scop defensiv.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Peste 50% dintre sateliții activi de pe orbita terestră sunt ai lui Musk, adică peste 4500 de sateliți zboară deasupra noastră. Elon Musk plănuiește ca în următorii ani aceștia să ajungă la 42000. Dacă acum aspectul cerului nopții este schimbat, ce se va întâmpla peste câțiva ani, când planurile lui Musk se vor materializa? Ucraina folosește sistemul Starlink pentru coordonarea atacurilor cu drone și pentru strângerea de informații. Ministrul ucrainean al digitalizării a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei depind de Starlink și că ,,Starlink este într-adevăr sângele întregii noastre infrastructuri de comunicații acum.” Un comandant adjunct din armata ucraineană a recunoscut că ,,Fără Starlink nu putem să zburăm, nu putem să comunicăm.” Sistemul Starlink a debutat oficial în 2021 și acum este disponibil în peste 50 de țări și teritorii. Informația că Rusia poate distruge sateliții Starlink care ajută Ucraina este o veste bună. În general este o veste care trebuie luată în considerare, având în vedere că Musk are o personalitate explozivă, greu de anticipat. El poate să decidă să oprească accesul la internet prin Starlink oricărui client sau unei țări întregi și se poate folosi de informațiile transmise de sistem pentru a-și atinge scopurile personale. Îngrijorarea este mare pentru că nici o altă companie sau guvern nu a putut realiza un sistem care să rivalizeze cu Starlink. Musk a declarat că ,,Între Tesla, Starlink și Twitter, eu s-ar putea să am mai multe date economice globale într-o singură minte decât oricine altcineva a avut vreodată.” Îndrăzneață afirmație și periculoasă perspectivă! Armate, companii de telecomunicații, companii aeriene, linii de croazieră și transporatori maritimi sunt doar o parte dintre clienții Starlink, care acum are peste 1,5 milioane de abonați. Monopolul pe care Elon Musk îl are asupra tehnologiei poate da motive de îngrijorare, știut fiind stilul lui de a acționa haotic și imprevizibil. Dar puțini vorbesc despre asta, de teamă că Musk va putea lua măsuri împotriva lor. Riscul transformării spațiului cosmic într-un avanpost al războiului este, cu siguranță, foarte mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093