Hot News
Discursul ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, la cea de-a 30-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE, Skopie, 30 noiembrie 2023. Text integral
06/12
Consiliul Federației a stabilit data alegerilor prezidențiale: 17 martie 2024
07/12

Fostul deputat ucrainean, Ilia Kiva, a fost împușcat în Regiunea Moscovei

Fostul deputat al Radei Supreme, Ilia Kiva/ Foto: cenzoru.net

Trupul neînsuflețit al fostului deputat al Radei Supreme, Ilia Kiva, a fost găsit în Regiunea Moscovei. Potrivit relatărilor presei ruse, la fața locului s-au deplasat serviciile de urgență.

Postul de televiziune REN TV a precizat că trupul politicianului ucrainean a fost descoperit la Odințovo. Potrivit cotidianului RBC, care citează surse proprii, cadravrul fostului deputat a fost găsit pe teritoriul hotelului ”Velich Country Club”, informație confirmată de publicația Mash.

Din informații neconfirmate oficiale, circumstanțele și cauzele morții politicianului urmând să fie anunțate ulterior, se pare că o persoană necunoscută a tras mai multe focuri asupra fostului deputat al Radei, care a decedat pe loc.

Agenția franceză AFP și presa ucraineană, inclusiv agenția UNIAN, au anunțat că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a fost implicat în uciderea lui Kiva. SBU nu a comentat aceste rapoarte.

Între timp însă, Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei și-a asumat responsabilitatea pentru uciderea fostului deputat, scrie RIA Novosti. În orice caz, așa a comentat pentru un post de televiziune ucrainean reprezentantul GUR, Andrei Iusov. El a subliniat că Ilia Kiva a fost ucis „în timpul unei operațiuni speciale a SBU” și a adăugat că GUR intenționează să continue astfel de acțiuni.

Kiva a lăsat ultima sa postare pe canalul său Telegram în dimineața zilei de 6 decembrie. El a scris că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede în garanțiile de securitate pentru sine și familia sa oferite de autoritățile americane. Potrivit lui Kiva, liderul ucrainean se teme că, în cazul victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, el „va fi extrădat la Moscova sau pur și simplu lichidat”.

Sluțki a comentat reacția comunității internaționale

În cazul în care comunitatea internațională nu va condamna asasinarea fostului deputat al Radei Supreme a Ucrainei, Ilia Kiva, acest lucru va însemna acoperirea terorismului de stat practicat de Ucraina, a declarat pentru RIA Novosti șeful Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale și președintele Partidului LDPR, Leonid Sluțki.

„Uciderea lui Kiva constituie încă o crimă sângeroasă a regimului terorist al lui Zelenski. Fostul deputat a fost un politician destul de controversat. În toate privințele. Dar bucuria cu care purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații ucrainene vorbește despre moartea politicianului, nu lasă, practic, nici o umbră de îndoială privind implicarea acestor structuri. Ilustrativă în acest sens va fi reacția comunității internaționale. Dacă nu va urma o condamnare drastică a asasinării unui alt oponent al ukroführer-ului, înseamnă că sunt aplicate, din nou, standarde duble și că se acoperă terorismul de stat din Ucraina”, a spus Sluțki.

Presa rusă amintește că, în Ucraina, Ilia Kiva a fost condamnat în lipsă pentru înaltă trădare la 14 ani de închisoare, cu confiscarea bunurilor. În plus, fostul deputat al Radei a fost găsit vinovat că a lansat îndemnuri la schimbarea sistemului constituțional și de „război agresiv”, precum și de folosirea publică a simbolurilor comuniste. În Ucraina, el a fost dat în urmărire internațională.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    În acest fel poartă un dialog Ucraina cu oamenii, prin această metodă rezolvă ea problemele: prin crimă. Un guvern neonazist, terorist și criminal nu respectă nici o lege pentru că are propriile legi. Ucrainei nu-i pasă de opinia publică, de toate organizațiile care ar trebui să condamne astfel de acțiuni, din contră, s-a afirmat că GUR intenționează să lichideze în continuare persoanele incomode. Nu va urma nici o reacție din partea nimănui, nici o organizație nu va condamna această crimă. Dacă era vorba de Rusia, vuia toată planeta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089