Hot News
Fostul deputat ucrainean, Ilia Kiva, a fost împușcat în Regiunea Moscovei
07/12
Deripaska: Într-un an, tranzacțiile în monedă chineză s-au dublat
07/12

Consiliul Federației a stabilit data alegerilor prezidențiale: 17 martie 2024

Ședința Consiliului Federației al Rusiei. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, în timpul discursului său/ Foto: Kommersant

Consiliul Federației a stabilit pentru 17 martie 2024 data alegerilor prezidențiale din Rusia. Se preconizează ca mâine, 8 decembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) să convoace prima ședință dedicată demarării campaniei prezidențiale, relatează cotidianul Kommersant.

La ședința Consiliului Federației, a luat cuvântul șefa Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova. În acest cadru, ea a anunțat că, pentru aceste alegeri, instituția pe care o conduce va analiza posibilitatea organizării procesului de vot decalat pe trei zile.

Decizia privind desfășurarea alegerilor în regiunile care au aderat la Rusia va fi luată înainte de 12 decembrie, după consultări cu FSB, Ministerul Apărării și guvernatorii respectivelor regiuni, a adăugat șefa Comisiei Electorale Centrale. După care CEC va trebui să convină documentele normative privind specificul organizării alegerilor în condițiile legii marțiale.

„Pentru prima dată în istoria noii Rusii, alegerile prezidențiale se vor derula într-o atmosferă geopolitică atât de toxică. Sistemul electoral al Rusiei dispune de o marjă de siguranță pentru desfășurarea corectă a alegerilor prezidențiale”, a spus Ella Pamfilova.

Comentând viitoarele alegeri, președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a declarat că sistemul electoral rus „este lipsit de mecanisme electorale surogat și se bazează pe exprimarea directă a voinței de vot a milioanelor de alegători ruși”.

Actualul președinte Vladimir Putin nu și-a anunțat încă participarea la alegeri. Secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a precizat, ca răspuns la articolul publicat de Kommersant referitor la formarea unui grup de inițiativă care să propună candidatura lui Vladimir Putin și la planurile de a-și anunța singur candidatura, că până acum Kremlinul nu a luat nicio decizie în acest sens. Dmitri Peskov a spus că următorul președinte ar trebui să fie la fel ca Vladimir Putin, sau „altul, dar la fel”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Vladimir Putin reales ca președinte al Federației Ruse! Nimeni nu poate fi ca Vladimir Putin. A demonstrat, în aceste vremuri critice, că poate păstra integritatea și suveranitatea Rusiei, că poate asigura prosperitatea țării și că poate face față cu succes forțelor ostile ale acestei lumi. Este harnic, serios, un bun diplomat, loial țării. Este cel mai bun și capabil președinte al momentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875053