Hot News
Majoritatea rușilor consideră că Putin trebuie să candideze pentru un nou mandat
08/12
Nivelul de încredere al rușilor în Putin a depășit 78%
09/12

Consiliul de Securitate al Rusiei, despre impactul furtunii din Marea Neagră asupra câmpurilor de mine

Foto: RIA Novosti

Câmpurile de mine marine ale Ucrainei ar fi putut fi afectate de furtuna înregistrată în noiembrie în Marea Neagră, este de părere secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Mihail Popov. În opinia lui, acest lucru ar putea reprezenta un pericol pentru navigația civilă, relatează RBC.

Puternica furtună produsă în noiembrie, în Marea Neagră, ar fi putut împrăștia câmpurile de mine instalate de partea ucraineană, a declarat Mihail Popov, într-un interviu acordat kp.ru.

„Înălțimea valurilor a ajuns atunci la nouă metri. Această cea mai puternică furtună din ultimele decenii a rupt plasele barierelor marine și, cel mai probabil, a împrăștiat câmpurile de mine instalate de militarii ucraineni. Acest lucru reprezintă un mare pericol pentru navele civile”, a spus el.

Încă din martie 2022, FSB a avertizat că mine ucrainene plutesc în derivă în Marea Neagră. Serviciul Federal de Securitate a precizat că, după începerea operațiunii militare speciale, Marina Militară a Ucrainei a amplasat la întrările spre porturile Odessa, Ociakov, Cernomorsk și Iujnîi, un număr de 420 de mine cu ancoră. Potrivit FSB, toate au fost „fabricate în prima jumătate a secolului al XX-lea”. Din cauza furtunilor, minele s-au desprins de ancore și au început să plutească în derivă, a notat serviciul de informații.

De atunci, în Marea Neagră au fost semnalate mai multe incidente când nave au sărit în aer din cauza acestor mine. În septembrie 2022, nava de război românească ”Locotenent Dimitrie Nicolescu” s-a lovit de o astfel de mină, provocându-i o gaură. În noiembrie anul curent, vrachierul Georgia S, ce naviga sub pavilion liberian și care părăsise portul Iujnîi cu o încărcătură de grâu, s-a ciocnit, la rândul lui, de o mină plutitoare, după cum a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală ucraineană.

Vântul de puterea unui uragan a lovit Crimeea și o serie de alte regiuni de sud ale Rusiei pe 26 noiembrie. Viteza vântului a atins 40 m/s. În Crimeea, consecințele vremii nefavorabile au afectat 320 de așezări din 18 municipalități, în 273 dintre ele alimentarea cu energie electrică fiind întreruptă. Aproximativ 500 de mii de oameni au rămas fără electricitate.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Se înțelege că pentru orice incident cu vreuna din aceste mine se va da vina pe Rusia. Presupun că tot Rusia a fost învinovățită de furtuna care a lovit Crimeea, din cauza ei au fost valuri de 9 metri. Zelenski ar trebui legat de o plută și trimis pe Marea Neagră să adune toate minele. Dacă explodează una, asta e, se mai întâmplă. Ghinion, zic unii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874994